1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Eyüp Bahariye Sitesi’ndeki Çürük Evler Boşaltılamıyor!

Eyüp Bahariye Sitesi’ndeki çürük blok boşaltılacak ama ev sahiplerinin akıbeti belirsiz. Diğer çatlak binalarda yaşayanlar da çaresiz. Artık bürokrasiyle, mevzuatla geçirilecek zaman yok, facia göz göre göre geliyor

Dün, Eyüp’teki 310 daireli Bahariye Sitesi’nin bırakın depremi, üflesen yıkılacak gibi olduğunu, sitenin bir bloğuna İTÜ tarafından ‘yıkılmalı’ raporu verildiğini, diğer blokların da derin çatlaklar içinde olduğunu, buna rağmen yüzlerce kişinin bu mezar evlerde yaşamaya devam ettiğini gösterdik, işte bu haber, gündeme bomba gibi düştü. Haberimizin ardından tüm medya bu siteye odaklandı, duvarları yarık içinde olan binadan canlı yayınlar yapıldı, ev sahiplerinin yaşadığı korku yansıtıldı. Peki ya yetkililer ne yaptı?

Eyüp Belediyesi zabıta ekipleri, çürük olduğu uzmanlar tarafından tespit edilen ve tahliye kararı verilen A-8 Blok’a tebligatları götürdü, bina mühürlenmek istendi. Ancak, ev sahipleri binayı terk etmediği için bina mühürlenemedi. Evet… Ev sahipleri o her an yıkılma riski taşıyan binayı yaşadıkları tüm endişeye rağmen terk etmedi, edemedi. Çünkü gidecek bir yerleri yoktu. Bu kışta çoluk çocuk başlarını sokabilecek bir yerleri yoktu. O nedenle de canlan pahasına evlerini tahliye etmediler.

Sadece A-8 Blok mu? Diğer bloklarda da durum pek farklı değil. Diğer binalarda da çatlaklar, yarıklar var. Ama dün de altım çizdiğimiz gibi o bloklarda oturan vatandaşların başvurusu olmadığı için inceleme yapılamamış, rapor verilememiş. Kim bilir, belki o bloklarda durum daha da vahim! Ve ö bloklarda da yüzlerce kişi yaşamaya devam ediyor.

Peki ne olacak? İstanbul’un göbeğinde, bunca insan kaderine mi terk edilecek? Belediye, pazartesi günü A-8 Blok’u polis zoruyla boşaltacak. Ama o ev sahiplerine başlarını sokabilecekleri bir yer gösterilmeyecek. Kıt kanaat geçinmeye çalışan vatandaşa, “Kira verebilecek gücünüz var mı?” diye soran olmayacak…

BU VEBALİ ÖDEYEMEZSİNİZ
Diğer bloklarda yaşayanlara gelince… Onların akıbeti zaten belirsiz… Çatlaklar var ama hasar derecesi bile bilinmiyor… Ne tuhaf bir mevzuattır ki vatandaşın başvurusu olmadığı sürece kimse bir şey yapamıyor. Belediye yetkilileri durumu gördükleri halde müdahale edip binaları inceleyemiyor. Artık bu anlamsız bürokrasiyle, mevzuatlarla kaybedilecek zaman yok… Şehrin orta yerinde 310 daireli site büyük tehüke altında… Ve artık kenti yönetenlerin elini taşın altına koyma zamanı… Eyüp Belediyesi, Büyükşehir, Valilik ya da her kimse bir an önce devreye girmeli, çözüm bulunmalı. Yoksa Van’daki Bayram Otel’inde olduğu gibi facia göz göre göre gelecek. Ve bu vebali kimse ödeyemeyecek.

Belediye: Tahliye edemedik
Eyüp Belediyesi, Bahariye Sitesi’ndeki çürük binayla ilgili şimdiye kadar yaptığı çalışmaları şöyle açıkladı:

“25.10.2011 tarihinde, Bahariye Blokları A-8 Blok’ta oturan Hasan Kulaksız adlı kişi, oturduğu konutun depreme dayanıksız olduğunu ve bunun üniversite tarafından yapılan inceleme sonucu raporla belgelendiğini belirten bir dilekçeyi İBB’ye vermiştir. Büyükşehir de 27.10.2011 tarihinde arazi çalışması tespit formu hazırlayarak, 01.11.2011 tarihinde bunu Eyüp Belediyesi’ne göndermiştir. 02.11.2011 tarihinde bu evrak Eyüp Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ulaşmıştır. Aynı tarihte Eyüp Belediyesi imar ve Şehircilik Müdürlüğü, yerinde gözlemsel tetkik yapmıştır. Binada bazı yerlerde çatlaklar ve çatlaklara bağlı olarak kısmen donatı korozyonu oluştuğu görülmüştür. Ancak belediyemiz ne yazık ki, imknları olmadığından gerekli aletsel ve deneysel olarak detaylı incelemeyi yapamayacağından bu konunun incelenmesi için ölçüm yaparak rapor verecek ilgili kurum raporunu istemiştir….

Beton kalitesi, demir donatıların durumunun tespit edilip, taşıyıcı sistemin güvenilirliğinin ölçülebilmesi için Teknik Üniversite’den rapor alan Mediha Kalender adlı vatandaş, bu raporu 03.11.2011 tarihinde belediyeye iletmiştir. Raporda betonarme perdeler ve tüm kolonlarda güçlendirme yapılması belirtilerek, bu imalatlar sırasında binanın boşaltılacak olması, binanın yaşının da göz önünde bulundurularak can ve mal güvenliği açısından yıkılarak yeniden yapılması tavsiye edilmiştir… Belediye, gelen rapora göre, söz konusu yapıda, can güvenliği açısından sıkıntılar bulunduğu, güçlendirme projesinin hazırlatılarak güçlendirme ruhsatının alınması ve güçlendirme yapılıncaya kadar binanın can emniyeti açısından ivedilikle tahliye edilmesi için zabıta müdürlüğüne yazı yazmıştır. Zabıta Müdürlüğü de 04.11.2011 ‘de tahliye istemiştir. 11.11.2011 ‘de de binanın tahliyesi için gidilmiş ancak direnişle karşılaşılmıştır. Önümüzdeki günlerde güvenlik güçleriyle birlikte tahliye işlemi gerçekleştirilecektir.

Esra Boğazlıyan/Habertürk

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …