Eğer bugünlerde bir de evinizi teslim almaya hazırlanıyorsanız bu rehberi elinizden düşürmeyin deriz
Orta sınıfın hayatı boyunca yapacağı en büyük alım evdir. Evi aldınız. Ama sorun üstüne sorun yaşıyorsunuz. Yapımcı şirketi suçlayabilirsiniz. Ama, bu emin olun sizden de kaynaklanan bir sorun. Çünkü, yeterince ince eleyip sık dokumadığınızın bir kanıtıdır bu. İşte bu yüzden, size 15 maddelik bir rehber hazırladık. Eğer bugünlerde bir de evinizi teslim almaya hazırlanıyorsanız bu rehberi elinizden düşürmeyin deriz.
1-BOYANIN KALİTESİNİ İYİ ÖLÇÜN
Satın aldığınız konutta eğer söz konusu olan boyaysa önce duvarlara bakılır. Çok azımız tavanın boyasına dikkat ederiz. Ama işin uzmanları diyor ki, duvardaki boya kalitesi çok iyi olsa da genellikle tavan göz ardı edilebilir. Bu tür bir sorunu yaşamamak için, mesela boyanın dalgalı ve pürüzlü olup olmadığını anlamak için gerekirse bir aydınlatma yardımıyla kontrol edin.
Eğer tavan alçıpan ise profilden kaynaklı eğim ve sarkma olup olmadığı da dikkat edilecek bir diğer nokta.
2- DUVARLARI KONTROL EDİN
Tabii ki tavana bakarken duvarların kalitesini de göz ardı etmeyin. Duvarlar genel olarak pürüzsüz görünebilir. Ama, darbe ve pürüzler genellikle daha sonra fark edilir. Canınızı sıkmaması için teslim almadan önce tüm duvarları sıkı bir denetimden geçirin.
3- TON FARKLILIKLARINI GÖZDEN KAÇIRMAYIN
Satın aldığınız evin duvarlarında kağıt kullanılmışsa eğer, kağıtların ek yerlerinin düzgün yapıştırılmış olmasına ve ton farkı olup olmadığına azami dikkat gösterin. Yok eğer, duvarlar boyalı ise yine ton farklılıklarına ve dalgalar olup olmadığına dikkat edin.
4- BOŞLUKLARA DİKKAT
Evi teslim aldınız. İçine yerleşmeye başladınız. Perdeleri takıyorsunuz. Ama, PVC ve pervazların arasında ciddi bir boşluk olduğunu gördünüz. Ne kadar da can sıkıcı değil mi? Ya da koltuklarınızı yerleştirirken duvar birleşim yerlerinin düzgün olmadığını fark ettiniz. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için teslim alırken daha dikkatli olun.
5- ZEMİNDE GÖZDEN KAÇAN HASARLAR
Zeminlerdeki sorun, en can sıkanlarındandır. Eğer yerler parke yapılmışsa çok daha dikkatli olmanız gerekir. Çünkü, parkelerde esneme olup olmadığını, daha doğrusu yerlerinden oynayıp oynamadığını kontrol etmezseniz yerleştikten sonra çok daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
6- SERT ZEMİNLER ÇİLEDEN ÇIKARMASIN
Seramikler, en çok dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesidir. Gözden kaçırmamanız gereken defolara aman dikkat. Ton farkı kolayca gözden kaçabilecek bir ayrıntıdır. Bu arada kenar köşede gizli kalmış kırık ve çatlaklara da bir o kadar dikkat.
7- KAPILAR SORUN YARATMASIN DİYE
Çoğumuz kapıların ilk görüntüsüyle ilgilidir. Boyası, ihtişamı, kapı kolları gibi görsel görüntüler. Ama, dikkat etmeyeceğiniz ayrıntılar, yerleştikten sonra yaşamınızı zehire çevirebilir. Kapı geçiş profillerinin yerine düzgün montajlanmış olup olmadığına, kapı pervazı ve duvar birleşim yerlerinin düzgünlüğüne, kapı pervazı ve duvar birleşim noktalarının ne kadar muntazam olduğuna ve kapanırlarken kasaya sürtünme yapıp yapmadıklarına, kilitlemede muntazam bir yapı ortaya koyup koymadıklarına dikkat edin. Ayrıca, takılmadıkları zaman yüzeye zarar veren stoperlerinyerinde olup olmadığını da kontrol etmeyi unutmayın.
8- EĞER AHŞAP AĞIRLIKLI BİR YAPINIZ VARSA
Ahşabın yaşama sıcaklık kattığı kuşku götürmez. Ama, eğer iyi bir ağaç seçilmemişse ve iyi bir işçilik ortaya koyulmamışsa daha sonra sizi bu sefer sıcaktan değil ama, sorunlarıyla terletebilir. Bu yüzden ağacın ne olduğu kadar işçilik kalitesini de gerekirse bir uzmanla birlikte inceleyin.
9- BANYODA EKSİK GEDİKLER
Banyo, evin en mahrem köşelerinden biridir. Bir o kadar da rahatlatan mekanıdır. Ama, güzel olduğu kadar sorunsuzsa… Satın aldığınız evde ilk banyonuzu yaparken sinirlerinizin tepenize çıkmaması için banyo vitrifiyelerinin paslı olup olmadığını, eviye, lavabo ve duş bataryalarının özellikle giderlerinin su kaçırıp kaçırmadığını kontrol edin.
10- AYDINLANAYIM DERKEN, KARANLIKTA KALMAMAK İÇİN
Evinize yerleştiğiniz ilk gün karanlıkta kalmamak için siz siz olun elektrik priz ve aydınlatma anahtarlarının çalışıp çalışmadığını mutlaka sıkı bir denetimden geçirin.
11- ANKASTRE ÜRÜNLERİ DE DENETLEYİN
Eğer ankastre ürünlerle donatılmış bir eve yerleşiyorsanız eşyaların sevinci içinde pek çok şeyi göz ardı edebilirsiniz. Unutmayın, kampanya dahilinde verilmiş olsa bile bu ürünleri her zaman değiştirme hakkınız var. Bu yüzden pas, darbe ve çizik olup olmadığına dikkat edin.
12- BALKON SEFASI, CEFAYA DÖNÜŞMESİN
Balkonlu bir eve yerleşiyorsanız eğer, mutlaka eğimin süzgeç tarafına yapılıp yapılmadığı noktasını kontrol etmelisin. Aksi halde, balkon sefasının cefaya dönüşmesi işten bile değil.
14- MARKA TAAHHÜDÜ YERİNE GETİRİLMİŞ Mİ?
İmzaladığınız satın alma sözleşmesinde marka koşulu varsa mutlaka bu markaların kullanılıp kullanılmadığını inceleyin.
15- KULLANMADIĞINIZ SUYUN FATURASINI ÖDEMEYİN
Sayaçlardaki numaraları tek tek tespit edin. İnşaatın tamamlanmasıyla sizin evinizi kullanmaya başladığnız dönem arasında elektrik, su ve doğalgaz kullanılmışsa bunun faturasını siz ödemeyin.
Ev tesliminde dikkat edilecek 20 nokta
Orta sınıfın hayatı boyunca yapacağı en büyük alım evdir. Diyelim bir ev satın aldınız…. Peki nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Merak ettim. İşin uzmanlarına sordum. Onlar 20 noktaya dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler. Evinizde yaşam başladığında sorun yaşayabileceğiniz 20 nokta.
1-Tavan boyasının dalgalı ve pürüzlü olup olmadığı(gerekirse bir aydınlatma yardımıyla)kontrol edilmeli..
2-Duvar yüzeylerinin darbeli ve pürüzlü olup olmadığı kontrol edilmeli..
3-PVC pervaz ve duvar birleşim yerlerinin düzgünlüğü( açıklık boşluk olmaması gerekir)kontrol edilmeli.
4-Duvar kağıdı var ise; kağıtların ek yerlerinin düzgün yapıştırılmış olması ve ton farkı olup olmadığı kontrol edilmeli.
5-Duvar boyası var ise; boyanın dalgalı ve pürüzlü olup olmadığı kontrol edilmeli..
6-Taban döşemesi olan parkenin darbe alıp almadığı esneme olup olmadığı(parkenin oynaması) kontrol edilmeli.
7-Duvar ve tabandaki seramiklerin kırık ,çatlamış ve defolu(ton farkı) olup olmadığı kontrol edilmeli..
8-Alçıpan tavan var ise; profilden kaynaklı eğim ve sarkma olup olmadığı kontrol edilmeli..
9-Ahşap ürünlerde eksik ve kusurlu imalatlar olup olmadığı kontrol edilmeli.
10-Banyo vitrifiyelerinin paslı olup olmadığı kontrol edilmeli..
11-Eviye,lavabo ve duş bataryalarının özellikle giderlerinin su kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilmeli.
12-Kapı geçiş profillerinin yerine düzgün montajlanmış olup olmadığı kontrol edilmeli.
13-Oda kapılarının kapanırken kasaya sürtünme yapıp yapmadığı ve kapandığı takdirde kilitlenebilirliği.
14-Kapı pervazı ve duvar birleşim yerlerinin düzgünlüğü kontrol edilmeli..
15-Kapı stoperlerinin takılmış olması(takılmadığı takdirde çarptığı yüzeye zarar verir.)kontrol edilmeli.
16-Balkon boyalarının düzgünlüğü ve eğimin süzgeç tarafına yapılmış olması kontrol edilmeli.
17-Ankastre ürünler var ise; çalışıp çalışmadığı, paslı olup olmadığı ,darbe ve çizik olup olmadığı kontrol edilmeli.
18-Elektrik priz ve aydınlatma anahtarlarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli.
19- İmzaladığınız satın alma sözleşmesinde marka koşulu varsa mutlaka bu markaların kullanılıp kullanılmadığını inceleyin.
20) Sayaçlardaki numaraları tek tek tespit edin. İnşaatın tamamlanmasıyla sizin evinizi kullanmaya başladığnız dönem arasında elektrik, su ve doğalgaz kullanılmışsa bunun faturasını siz ödemeyin.
Tebernüş Kireçci ne diyor?
1) Türkiye’de ince işçilikle ilgili ciddi problemler var. Yetişmiş iyi eleman sayısı sınırlı. Yapılan işlerde sorun çıkma ihtimali yüksek. Evinizi teslim alırken dikkatli olmanız sizin lehinize.
2) Satın aldığınız evin fiyatı ne olursa olun metrekaresine kaç TL harcarsanız harcayın sorunla karşılaşma olasılığınız var. Önemli olan sorunların çözülme süresi. Hemen müdahale edilip edilmediği.
3) Bir sorunla karşılaştığınızda düzeltilmesini isteyin. Düzeltildikten sonra tekrar kontrol edin. Sorun varsa, sorunun giderilmesi için tekrar girişimde bulunun. Bazen bir sorunun giderilmesi için birkaç kez müdahale gerekebilir.
4) Kontrol ettiğiniz evin sizin eviniz olup olmadığına özellikle dikkat edin. Site boşluğunun yüksek olduğu, ilk teslimlerde kimi zaman ev sahipleri, teslim elemanının da dikkatsizliği nedeniyle kendi evi yerine başka birisinin evini kontrol edebiliyor. Bu durumlarda tam eve taşınılırken tatsız süprizlerle karşılaşılabiliyor.
5) Evinizi teslim aldıktan sonra da bazı sürpriz sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunlarla karşılaştığınızda sinirlerinizi bozmayın. Önemli olan karşılaştığınız sorunla ilgili olarak muhatap bulabilmeniz. Muhatap bulabiliyorsanız sorun yok.
Kaynak: EmlakBulten.Com