1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ev Sahibi Kiracı İlişkisinde Yeni Dönem Başlıyor!

Ev sahibi kiracı ilişkisinde yeni dönem başlıyor!TBMM yarından itibaren yine fazla mesai yapmaya başlayacak. Artık balkonda mangal yapmak, kiracıyı evden çıkarma nedeni, ev kirası depozitolarına sınır geliyor…

TBMM yarından itibaren yine fazla mesai yapmaya başlayacak.

* Artık balkonda mangal yapmak, kiracıyı evden çıkarma nedeni

* Ev kirası depozitolarına sınır geliyor

* Eş rızası olmadan, kira kontratı fesh edilemeyecek, kefil olunamayacak

* Kefalete sınır geliyor. Artık “ömür boyu kefil” olmak mümkün değil

* Yanlış tedavi yapan doktordan, yanlış savunma yapan avukattan tazminat istenebilecek

* Borçlular olağanüstü faizlere karşı korunacak. Yıllık faiz oranı mevzuata göre geçerli faizin yüzde 50 fazlasını aşamayacak.

* Otobüste kokulu yiyecek yasak. Kamyonların arkasındaki yazılar tarih oluyor.

* Şehirlerarası seyahatlerde kokulu yiyecek, mesela lahmacun, yasaklanacak

Gündemde, hepimizin hayatını etkileyecek üç ayrı temel yasa var;Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu yarından itibaren TBMM’de ele alınacak.TBMM’de grubu bulunan tüm partiler anlaştı. Üç yasanın iki hafta içinde, gerekirse geceleri de mesai yapılarak çıkarılması planlanıyor.

Peki, bu yasalar hayatımızı nasıl değiştirecek?

85 yıllık borçlar kanununda yapılacak değişikler ile ev sahibi-kiraci ilişkilerinden, tazminat taleplerine kadar pekçok konuda yeni düzenlemeler getiriliyor.

İşte, 649 maddelik borçlar kanunu ile hayatımıza gelecek yeni düzenlemeler;

EV SAHİBİ-KİRACI İLİŞKİLERİ

· Ev sahibinin kiracısını belli koşullar altında evden çıkarmasına imkan getiriliyor. Mesela, balkonda mangal yakmak, yüksek sesle müzik dinlemek, komşuları rahatsız etmek artık tahliye gerekçesi oluyor. Ev sahibi, alt ve üst soyunun oturması için, kiracıdan evin tahliyesini talep edebilecek. Mesela, “babam/büyük annem taşınacak” ya da “Almanya’dan oğlum geldi” gibi ailevi gerekçelerle evinin tahliyesini isteyebilecek.

· Ev kiralarken kiracıdan istenen güvence parasına sınır getiriliyor. Yeni kanun uyarınca depozito miktarı 3 aylık kirayı aşmayacak.

· Kira bedeline de sınır getiriliyor. Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artışı geçemeyecek.

· Kirasını iki ay üst üste ödemeyen kiracının tahliyesinin önü açılıyor. Kirasını ödemeyen kişiye ev sahibi öncelikle ihtar çekecek. İki defa ihtar çekilen kiracı, kira döneminin bitiminde bir ay içerisinde dava yoluyla tahliye edilecek.

· Kiracı 15 gün önceden fesih bildiriminde bulunmazsa, sözleşme bir yıl daha otomatik olarak uzamış sayılacak.

· Kiranın dövizle ödenmesine de düzenleme geliyor Buna göre, kiralarını dövizle ödeyenlerin kontratlarında 5 yıl boyunca indirim ya da zam olmayacak.

· Kira kontratındaeşin rızası zorunlu hale getiriliyor. Aile konutlarıyla ilgili kontratlar yazılı eş rızası olmadan feshedilemeyecek, yine yazılı eş rızası olmadan kefalet altına girilemeyecek.

· Bina giderlerini mal sahibi ödeyecek. Örneğin binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükleri de mülk sahibi karşılayacak. Kiracı, tuttuğu evdeki kırık lavabo, su akıtan küvet, arıza veren kombinin tamir edilmesini isteyebilecek

TÜKETİCİNİN KORUNMASI

·Artık kapıdan satış yapanlar “saldırgan satış yöntemi” kullanıyor sayılacak. Böylece, evin kapısından ya da yoldan çevirerek satış yapanlar için yeni düzenlemeler getirilecek.

· Borçlular olağanüstü faizlere karşı korunacak. Sözleşmeyle belirlenecek akdi faizlere sınır konulacak. Uygulamadaki yasal faiz dikkate alınarak, akdi faiz yüzde 13.5’i, temerrüt faizi de yüzde 18’i aşamayacak.

· “Ömür boyu kefalet” kavramı tarih oluyor. Herhangi bir borca kefil olma durumunda, kefalet süresi ne olursa olsun, 10 yıl sonunda kefalet kendiliğinden sonlandırılacak.

· Eşin yazılı izni olmadan kefalet altına girilemeyecek. Kefil olanın rızası olmadıkça, kefalet miktarında sonradan bir artış yapılamayacak.

· Otellerde kaybolan eşyalardan otel sorumlu olacak. Müşteriye ait eşyaların çalınması durumunda otel konaklama ücretinin 3 katına kadar tazminat ödeyecek.

· Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kokulu yiyecekler tüketilmeyecek. Tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınamayacak.

TAZMİNATLARA DÜZENLEME

· Yanlış tedavi uygulayan doktora, yanlış savunma yapan avukata, aldığı yanlış kararlarla şirketi zarara sokan yöneticiye tazminat ödeme yolu açılacak. Örneğin, ameliyat öncesi hastaya imzalatılan belgeler, yanlış tedavi yapan doktoru sorumluluktan kurtaramayacak. Doktor, avukat ya da üst düzey yöneticilerin bu tip tazminatlara karşı kendilerini güvenceye alması için ise, “sorumluluk sigortası” kavramı hayata geçirilecek.

· Resmi nikahı olmayan, nişanlı ve sevgililerin tazminat istekleri de yasal dayanağa kavuşacak.

· Yanlış tedavi ya da uygulama sonucunda ölenlerin yakınlarına da tazminat alma yolu açılıyor.

· En önemli düzenlemelerden biri nafakalarda olacak. İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlasına borca karşılık haciz konulamayacak. Ancak nafakalarda bu sınır uygulanmayacak.

CİNSEL TACİZLERE KARŞI ÖNLEM

· Borçlar Kanunu’nda işyerinde psikolojik taciz yani ‘mobbing’ de yerini buluyor. İşveren çalışanlarını psikolojik tacize karşı korumakla görevlendiriliyor. İşverene, kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları ve tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemesi için güvenlik önlemi alma zorunluluğu getiriliyor.

· Haksız yere işçisini işten atan işveren, altı aylık maaşa kadar tazminat ödeme yükümlülüğü getiriliyor.

Hürriyet/Zeynep Gürcanlı

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Boş Taahhütname ile Tahliyeye Yargıtay’dan Onay

Yargıtay, boş taahütname ile açılan tahliye davasında ev sahibini haklı buldu. Kararda kiracının boş taahhütname …