Çocuk ve Yaşlı Güvenlik Uzmanı Pekcan Birinci, 5 yıl içinde 120 bin ev kazasında 2 bin çocuğun hayatını kaybettiğini söyleyerek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Birinci, “ABD’de yılda 12 bin çocuk ev kazasında can veriyor” dedi
Millet olarak evhamlı da olsak çoğu zaman “Bir şey olmaz” deyip anlık ihmaller sonrası çok üzüldüğümüz olaylar yaşanabiliyor.
Bebeği sarmayı, bağlamayı, evde kurulan salıncaklarla uyutmayı seven bir toplumuz biz ve bu yüzden bebek ölümleri yaşanıyor ülkemizde. Veya serinlesin diye eve alınan plastik havuza düşerek ölen bebeklerin haberlerini de okuyoruz zaman zaman, insan her birinde içi sızlayarak o haberi dinliyor ancak dönüyoruz arkamızı unutuyoruz. Konuyu işi sadece bu konu olan, yıllardır ülkemizde çocuklu ailelerin evlerini güvenli hale getirmek için çalışan Çocuk ve Yaşlı Güvenlik Uzmanı Pekcan Birinci ile konuştuk.
Ev kazaları için rakamlarla bilgi verebilir misiniz?
1990’da Sağlık Bakanlığınca yapılan araştırmada son 5 yıl içinde 120 bin ev kazası olmuş ve 2 bin çocuk hayatını kaybetmiştir. ABD’de yılda 25 milyon çocuk ev kazaları sebebiyle yaralanıyor ve 12 bin çocuk hayatını kaybediyor. 50 bin çocuk ise sakat kalıyor.
Çocuk güvenlik dendiğinde ailelere ne söylemek istersiniz?
Evde çocuk kazalarının % 56’smın yanında bir yetişkin varken meydana geldiği istatistiki rakamlar ile ifade ediliyor. Bu gerçek bize çocuk kazalarının önlenebilmesi için bir yetişkin gözetimi yanında ev içindeki yaşam alanlarının da güvenli hale getirilmesinin zorunlu olduğunu gösteriyor.
Türk ailelerin güvenlik konusunda yaptıkları en ciddi yanlış nedir?
“Genelde Türk aileleri aşırı bir korumacılık içinde. Ancak bunun çocuk psikolojisine zarar verdiğini ve ev kazalarım önleyemediğini uzmanlar ve istatistikler söylüyor.
Parkzon’a ait kaç çeşit ürün var?
Çocuk güvenliği ile ilgili 80 civarında standart güvenlik ürünümüz var, mekânın özelliğine göre de çeşitli çözümler üretmek amacıyla 20 civarında değişik türde ürünü de gerekirse kullanıyoruz.
Bir evi nasıl güvenli hale getiriyorsunuz?
Birinci önce, inceleme yaparak yaşam alanlarının özelliklerine göre ihtiyaçları belirliyoruz ve ayrıca ailelere bu süre içinde çocuk güvenliği konusunda eğitim vererek ailelerin bu konuda bilinçlenmesini sağlıyoruz. Her ay Çocuk CPR (ilk yardım) ve evde çocuk güvenliği konularında seminerler düzenliyoruz.
Örnek hikâye Olay iki katlı bir evde meydana geliyor. Anne ile evdeki görevli abla 2. kattaki mutfağa giriyor. 2 yaşındaki çocuk da yanlarında. O sıra telefon çalıyor anne telefona gidiyor görevli abla ile çocuk mutfakta yalnız kalıyor. Abla anlatıyor: “Mutfağa bitişik olan kiler bölümünden unu almak için 3-5 saniye çocuğun yanından ayrıldım. Döndüğümde çocuk yoktu. Hemen mutfaktan fırladım çocuk mutfağın önündeki galeri boşluğundaki korkuluk demirlerinin arasından alt kata sarkıyor. Tutmaya fırsat kalmadan alt kata düştü…” Çocuk hastaneye kaldırılmış birkaç gün hastanede kalmış ciddi bir yaralanma var. Çok şükür hayati tehlike yok ancak bu travma gelecekte bir sorun yaratır mı o henüz bilinmiyor. Beni davet ettiklerinde yaramazı gördüm, kafası sarılı gözleri morarmış halde yattığı yerde oynamaya çalışıyordu, ihtiyaçları belirledik ve daha sonra evi kazalara karşı güvenli hale getirdik.
Habertürk