Evlerimizde kullandığımız renkler, tamamen olmasa bile çoğunlukla iç dünyamızın konutumuza direkt bir yansıması oluyor. Bazı tüketicilerin ev boyatmalarında mevsimler etkili olurken, ‘ bazıları ise kişiliklerini, ruh hallerini yansıtan renkleri tercih ediyor
Konutun büyüklüğü ya da küçüklüğü, oda sayısı, müstakil bina veya apartman olması, sıcak ya da soğuk iklimli bölgede yer alması, yeniliği veya eskiliği ve mimarisine kadar birçok özellik renk tercihlerinde etkili olan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Ancak en önemlisi etken, evin içerisinde yaşayanların zevkleri oluyor. Kişinin yaşadığı yerin rengi, aynı zamanda o kişinin zevki ve iç dünyası hakkında bilgi veriyor. Ayrıca her rengin psikolojik açıdan olumlu ve olumsuz yönleri de bulunuyor.
Her renk farklı etki yaratıyor
Her renk ayrı bir etki yaratırken örneğin turuncu yaratıcı zekayı, mor ise duygusallığı tetikliyor. Mavi renk mekanda sakinlik yaratırken, yeşil ise sakinleştirici etkisiyle biliniyor. Sarı renk genellikle tercih edilemezken, gözü yoran ve sinirlendiren bir renk olarak dikkat çekiyor. Çok sevilen ancak evlerde pek tercih edilmeyen kırmızı renk ise adrenalini uyana etki bırakıyor.,
İnşaatlar da etkiliyor
2010 yılını iyi bir büyüme oranı ile kapatan boya sektörünün gelişimi etkileyen bir diğer unsur ise konut projeleri oluyor. Türkiye’deki lokomotif sektörlerden birisi olan gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin de peş peşe yeni konut projelerini devreye sokması, boya sektörünün de gelişmesini sağlıyor. Ancak yine de boya sektörünün en büyük gelir kaynağı yenilemeler oluyor. Sektörün yüzde 80’ini yenilemeler oluştururken, konut projelerinin oram yüzde 20’de kalıyor. Ancak bu oranın hem devreye girecek olan yeni projeler hem de planlanan kentsel dönüşümün tam anlamıyla başlaması üe daha da artması bekleniyor.
Hangi renk, hangi etkiyi yaratıyor?
Evlerinde temizlik amaçlı boya yenileme 3-4 yılda bir oluyor. Ancak daha çok değişen trendler ve genellikle evlerine düşkün kadınlar, duvarlarım rengini, mobilyalarına, evin güneş , alıp almamasına göre bile değiştirmeyi tercih ediyor. Türkiye’de dış cephe boya yenilemesi ise 10 yıl seviyesinde gerçekleşiyor. Türkiye’de kişi başı tüketim 6 kilogram olurken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 20 kilograma kadar çıkabiliyor. Avrupalılar, boyayı dekorasyonun bir parçası olarak görüyor.
Mavi, mekanda sakinlik yaratır
Konutun içinde veya dışında mavi renk kullanılmışsa, o mekanda sakinlik, banş, sevgi, sonsuzluk, güven ve durgunluk ortamı vardır. Mavi popüler bir renktir. İştah kapatıcı özelliği nedeniyle çoğunlukla mutfaklarda kullanılmaz. Öte yandan, stres aücılığı dolayısıyla banyolarda sıkça kullanılır. Mavinin açık tonları huzuru ve sakinliği içerdiğinden yatak odaları için uygundur.
Sarı gözü yorar sinirlendirir
Kullanılan sarı renk, oldukça uyarıcıdır. Zıt bir renktir. Neşe ve sevecenliğin yanında aşırı sinirlilik hali yaratır. Ama mantık ve zekayı da içerir. Vücudun kimyasal yapısı ani değişikliler gösterebilir. Alçakgönüllük havası vermekle birlikte ilham kaynağı da olabilir. Gözü çok yorar ama dikkati artırır. Kışın sıcaklık hissi verir. Özellikle mutfaklarda kullanılan bir renktir. Parlaklık algılattığından rahat bir yaşamı simgeler. Genç odalarında da görülür.
Yeşil, sakinleştirir
Yeşil ortamlar ise genel olarak doğayı simgeler. Denge ve istikran da temsil eder. Arabulucu bir renktir. Cömertliği de ifade eder. Sakinleştirici etkisi vardır. Mutfaklarda, bazı ofislerde ve hastanelerde kullanılır. Gözleri rahatlatır. Yeşil renkli odalarda daha iyi dinlenilir. Ayrıca yeşilin dini anlamı da vardır.
Siyah, bazen iç karartır bazen de itibarı artırır
Siyah renkli yerler, genelde olumsuz bir hava yaratır. İç karartıcı, sıkıcı, bunalülı ve umutsuz bir hava verse de, özel dekorasyonlu yerlerde sıkça kullanılabilmektedir. Bazıları için kötülük rengi olarak bilinse de güç, dayanıklılık, itibar ve büyüklük imajı verir. Bu renk ayrıca zıt olgular için ortak kullanılabilir. Zeraf etin yanında kader ve yas anlamı da taşır.
Kırmızı, teşvik eder
Temel renklerin başmda gelen kırmızı ise en çok dikkat çekenler arasındadır. Genelde gençlere hitap eder. Coşku, sevgi, aşk, ateş, kan, şehvet, samimiyet, cinsellik, heyecan gibi duyguları açığa çıkarır. İçinde kinetik enerjiyi besler. Kan basıncı ve solunumun daha hızlı hareket etmesine etkendir. Aynı zamanda duygusaldır da. Çocuk ve genç odalan, mutfaklar ve genel mekanlarda kullanabilmektedir. Vurgulayıcıdır, teşvik eder. Bu özelliğinden dolayı mağazalarda da kullanılır. Salt kırmızı bir odada insan kendini huzursuz hissedebilir.
Turuncu, yaratıcılığı körükler
Hareketlilik ve enerjinin ön planda olduğu renklerden birisi de turuncudur. Çocuk odalarında sık kullandır. Yapıcı bir renktir. Mutluluk verir, iletişimi kuvvetlendirir, güven ve cesaret aşılar, yaratıcılığı ön plana çıkarır. Mutfaklarda görülür. Yeni yeni özel hastanelerde de kullanılmaya başlanılmıştır. İştahı kabartır. Cömertliği ifade eder. Sıcak bir renk olduğundan cazibesi kuvvetlidir. Mutlu ve güçlü bir kişiliğin odasında kullandığı renktir.
Mor, duygusallığın rengidir
Dekorasyonlarda kullanılan özel renklerden biridir mor. Hayalcidir, uçuktur. Zenginliği, lüks hayatı ifade eder. Romantizmle duygusallığın birleştiği renktir. Zarif olgular besler. Tutkuludur, asildir ve doğadaki nadir renklerden birisidir. Gösterişli bir havası olduğu için özel dizaynlarda kullandır. Aynca bu rengin açık tonlarına, hastane koridorlarında ve çalışma odalannda rastlanılabilir. Çünkü mor aynı zamanda kendine güveni ifade eder.
Kişi başı tüketim 6 kilogram
Tüketicilerin evlerinde temizlik amaçlı boya yenileme 3-4 yılda bir oluyor. Ancak daha çok değişen trendler ve genellikle evlerine düşkün kadınlar, duvarlarım rengini, mobilyalarına, evin güneş , alıp almamasına göre bile değiştirmeyi tercih ediyor. Türkiye’de dış cephe boya yenilemesi ise 10 yıl seviyesinde gerçekleşiyor. Türkiye’de kişi başı tüketim 6 kilogram olurken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 20 kilograma kadar çıkabiliyor. Avrupalılar, boyayı dekorasyonun bir parçası olarak görüyor.
HÜRRİYET