1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ev Almanın Püf Noktaları – Konut Almayı Düşünenler Dikkat!

Yeni evinize taşınmak isterken başına yeni dertler açmayın… Konut alırken ‘zede’ olmayın…

emlak, ev almak için dua, ev almak ile ilgili aramalar, ev almak istiyorum, ev almak istiyorum ama param yok, Ev Kredisi, satılık daire, satılık ev, toki

Konut alırken insanların hevesli, heyecanlı olduğunu ve sözleşmelerin detaylarına inmeyi unuttuklarını ifade eden avukat Recep Akyıldız “Güven unsuru çok önemli. Ancak hukuki olarak kendini garantiye almak için tüketicilerin hassas olması gereken küçük ayrıntılar var. Çok iyi bir araştırma ön şart” dedi…

Araştırmalara göre Türk halkının en büyük hayali kendi evinin sahibi olmak. Yılda 600 bin evlilik yapıldığını göz önüne alan gayrimenkul şirketleri yenilenen projelerle birlikte yıllık konut ihtiyacını da 600 bin olarak belirliyor. Dolayısıyla konut her zaman en gözde bir yatırım aracı olduğu kadar, Türk toplumunda en çok talep edilen ürünlerden biri.

Orta halli bir ailenin ömrü boyunca yapacağı en pahalı yatırım olan konut alışverişindeki riskleri araştıran BUGÜN, hukuki, ticari ve güvenlik açısından konut almanın püf noktalarını derledi. Gayrimenkul davaları konusunda uzmanlığı ile tanınan avukat Recep Akyıldız, konut alırken heves ve heyecana kapılan tüketicinin, sözleşmenin detayları ya da şekli konusundaki detayları fark etmediğine dikkat çekti.

Doğru hareket ederek üç taraf da kazanabilir

Akyıldız “Siz o anda çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz, karşınızdaki kişiler de her zaman kötü niyetli değiller. Bir heyecan, heves içinde ve güvendiğiniz bir kişiyle çok kolaylıkla sonuçlarını kestiremediğiniz kağıtlara imza atabilirsiniz ya da sözleşmenizin hukuki olarak hiçbir geçerliliği olmayabilir” dedi.

Konut imalatının arsa sahibi, müteahhit firma ve tüketicinin her üçünün de düzgün ve mantıklı davranmasıyla üç tarafında kazanacağını ifade eden Akyıldız, “Bu arada olası riskleri azaltmak için danışman hizmeti almaktan çekinmeyin. Hayatınızın en pahalı yatırımını yaparken danışman ya da avukata bin-iki bin lira ödemekten çekinmeyin” dedi.

Tapuyu alırken ipotek koydurun

Bu tip problemlerle karşılaşmamak için en iyisi, kat irtifakı aşamasında müteahhitin tapuyu vermesi, fakat alıcının taksitlerini ödeyememesi ihtimaline karşılık tapuya ipotek koydurması. Böylece, sizin daha inşaatın başında elinizde bir tapu oluyor. Ödemelerinizi düzenli yaparsanız ipotek kalkıyor.

Eğer kat irtifakı tapusu yoksa arsa payı alınabilir. Ama elinizde böyle bir belge yoksa, müteahhit bittikten sonra başkasına ikinci kez satıyor veya müteahhitin borcundan dolayı banka el koyuyor. Siz elinizde noter belgesiyle geliyorsunuz ama tapuda bir kayıt var mı? Yok.

Arsayı peyderpey devredin

Müteahhite kat karşılığı verilen arsalarda, önceden bir sözleşme yapılarak inşaatın ilerlemesine paralel olarak tapu belli oranlarda müteahhite devredilebilir. Çünkü onun da satış yapabilmek için tapuya ihtiyacı var. Diyelim birinci kat bitince yüzde 10, ikinci kat bitince bir yüzde 10 daha gibi bir miktarda tapu devri yapılabilir. Böylece taraflar riski paylaşmış olurlar, ayrıca inşaatın bitmesini de teşvik etmiş olurlar.

Vergi kaçağına ortak olmayın

Tapuda alım satımın düşük gösterilmesi nedeniyle daha sonra ver gi takibine uğrayabilirsiniz. O nedenle aldığınız fiyatı doğru bir biçimde bildirin.

Tapu kaydını gözünüzle görün kulağınızla bilgi alın

BUNLARI YAPMADAN KONUT ALMAYIN

Tüm alışverişlerde olduğu gibi emlak alışverişlerinde de riskler olduğunu, ancak yüksek paralar söz konusu olduğu için alıcının kendini olabildiğince garantiye alması gerektiğini belirten Akyıldız, en çok yapılan hataları ise şöyle özetledi:

Gayrimenkul alırken altın kural şu:

Konut alırken kendisi veya bu işten anlayan biri kesinlikle tapu dairesine gidip tapu kaydını kendi gözüyle görüp kulağıyla bilgi alması gerekir.

Aracı kullanmadan bu işi yapmalıdır, aracı da sadece avukat veya danışman olsun.

Satın alacakları yerin üzerinde herhangi bir haciz, ipotek, rehin olup olmadığını araştırsınlar. Bir sürü güzel bina görüyorsunuz ama tapusu yok ya da kat irtifakından kat mülkiyetine geçmemiş…

İmar durumu çok önemli. Bunları güzelce araştırmak gerekiyor.

Her ucuza aldanmayın

Bir firma size çok avantajlı koşullarla, düşük peşinat, düşük taksitlerle ev satıyor. Proje maliyeti hakkında bilgi edinin, Size teklif edilen fiyatlarla bu inşaattan gerçekten yapılıp, kâr edilebilir mi?

Bazen taksitler düşük olmasa bile firma başka alanlarda borçlu durumda olabilir, finansal yapısında sorun da olabilir. Her koşulda size konut yapmayı taahhüt eden firmanın mali yapısını araştırın. İnternetten dahi bakabilirler. Bağımsız denetleme kuruluşlarına araştırma yaptırabilir, sanayi ve ticaret odalarından sorabilir.

Maketten ya da topraktan konut alırken tapunun kimin üzerine olduğu çok önemli. Bazen taşeron firma satışı yapıyor, fakat tapu arsa sahibinin üzerine çıkıyor. Eğer arsa sahibi tapuyu vermemişse, tüketicinin müteahhitle noterde yaptığı satış vaadi sözleşmesi gene işe yaramıyor.

Arsa sahibi ile müteahhit kendi aralığında kat karşılığı anlaşması yapmışlar ama tapu hala arsa sahibinin üzerindeyse, siz anlaşmayı müteahhitle yapıyorsanız, hak iddia edemezsiniz. Tazminat davası açar paranızı istersiniz.

Bugün

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bakanlıktan “1 TL’ye Satılık Ev” İlanlarına Karşı İnceleme

Ticaret Bakanlığı son zamanlarda artan “1 TL’ye satılık ev” ilanlarının alıcıları yanıltmak için kullanılan bir …