Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Karacaşehir köyünde kaçak olarak inşa edilen villaların, Büyükşehir ve Odunpazarı belediyelerinin yaptığı yönetmelik değişikliğiyle kurtarıldığı ileri sürüldü
Villaların ruhsatları, söz konusu değişikliğin ardından verilmiş. Karacaşehir’de villası olan isimler arasında Anadolu Üniversitesi eski rektörü Engin Ataç ve kardeşi CHP’li Tepebaşı İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Ataç da bulunuyor. Binalar, ‘verilen inşaat izninden yüzde 50 daha büyük’ yapıldığı gerekçesiyle 2002 yılında mühürleniyor. Ancak, kaçak villalar, Büyükşehir ve Odunpazarı belediyelerinin özel plan değişikliğiyle kurtarılıyor. İddiaya göre, Ataç kardeşlerin kaçak villalarının kurtarılmasını sağlayan ilk plan değişikliğini Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yapıyor. 2005’te ise Burhan Sakallı’nın başkanlığındaki Odunpazarı Belediyesi plan değişikliğini onaylıyor.
Engin Ataç’ın Borabey Göleti bölgesine yaptırdığı kaçak sosyal tesis de yönetmelik değişikliği yapılarak kurtarılmıştı. Gölet 1998’de ağaçlandırma yapılması amacıyla üniversiteye tahsis edildi. Dönemin Rektörü Engin Ataç, bölgeye 2005’e kadar 2,5 milyon lira harcayarak sosyal tesis yaptırdı. Tepebaşı Belediyesi, tesisin kaçak olduğunu tespit etti. Bölgenin içme suyu havzasında olduğu gerekçesiyle inşaatı durdurarak, yıkımına karar verdi. Üniversite konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, belediyeyi haklı buldu. Üniversite, kararı temyize götürdü. Dosyayı inceleyen Danıştay da belediyenin haklı olduğuna hükmetti. Sosyal tesisin yıkılmasına, oluşan zararın da yasal faiziyle birlikte Ataç’tan tahsil edilmesine karar verdi. 2009’daki yerel seçimlerde Tepebaşı Belediyesi başkanlığına, Engin Ataç’ın kardeşi Ahmet Ataç seçildi. Yeni belediye başkanı, mahkeme ve Danıştay’ın kararına rağmen yıkımı gerçekleştirmedi. Bu arada, devreye CHP’li Büyükşehir Belediyesi girdi. İnşaatın bulunduğu gölet, geçtiğimiz günlerde su havzası olmaktan çıkarıldı.
Zaman/MEHMET KURU