Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Esenyurt meselesini incelemeye aldıklarını açıkladı.
Esenyurt’ta bölgedeki imar sorunu nedeniyle mağdur olan binlerce vatandaş, çözüm bekliyor ancak bu konuda uzun süredir somut bir adım atılmıyordu. Şubat ayının ikinci haftasında Esenyurt’ta geniş çaplı bir protesto gösterisi düzenlen vatandaşlar, artık belediyelerin soruna çözüm getireceğine dair inançlarının da kalmadığını açıklamıştı. Bu noktada bakanlık konuya kayıtsız kalamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyu incelemeye aldıklarını açıkladı.
ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ
Bakan Bayraktar, “Esenyurt hakkında direkt bir bilgim yok ama şu anda orayı inceliyoruz. Yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Konuyu bir inceleyelim nasıl bir yardım olacağını o zaman görürüz” dedi. Bakanlığa belediyelerden bir müracaat olmadığını ancak mağdur vatandaşlardan ve müteahhitlerden çok sayıda müracaat geldiğini vurgulayan Bayraktar, “Bunu belediyelerle de görüşüp nasıl işin içinden çıkarız diye kafa yoruyoruz ve yoracağız. İşin teknik, bilimsel, hukuki boyutlarını inceleyeceğiz” dedi.
DİRENİŞ ARTIK BİTTİ BEKLENTİ BAŞLADI
Kentsel dönüşümde direnişin bittiğini, beklentinin başladığını ifade eden Bayraktar, “‘Devlet gelecek, evinizi alacak sizin de hakkınızı vermeyecek’ diyerek vatandaşın kafasına giriyorlardı. Ama zamanla vatandaş böyle olmadığını gördü. Devlet sosyal devlet olmanın verdiği sorumlulukla vatandaşı kucaklıyor, onları mağdur etmiyor. İsteyene parasını veriyor, isteyene yerinden ev veriyor. Vatandaş bunu görünce, ‘bizim evi de değiştirsin, ben de sıkıştığımda bankaya götürüp teminat olarak verip kredi alabileceğim bir evim olsun’ demeye başladı. Vatandaşın bilinci arttı” diye konuştu.
Net-brüt açıklığa kavuşacak
BAKAN Bayraktar, imar düzenlemesiyle ilgili şunları söyledi: “İmar planında yazan emsalin dışında, plan notlarıyla imar arttırma işini bitireceğiz. Adama 2 emsal diyorsun, yerinde bakıyorsun 5 emsal. Bunlara dikkat edeceğiz” Net ve brüt metrekare sisteminin standarta bağlanacağını anlatan Bayraktar, “Adam diyor 190 metrekare, bakıyorsun 90 metrekare. Bunları bitireceğiz. Metrekare şişirme uygulamalarına son vereceğiz” dedi.
2014 sonuna kadar 400 bin birim dönüşecek
Riskli bina tespiti için şu ana kadar 218 kuruluşun lisanslandırıldığını anlatan Bakan Bayraktar, “Türkiye genelinde 23 ilde, 447’si İstanbul’da olmak üzere tapuya bildirilen riskli bina sayısı 502 adet oldu. Bu yaklaşık 6046 konut, 5 dükkan ve 5 depoya tekabül ediyor” dedi. Bayraktar, “2013 yılında 200 bin 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin birim konut ve dükkanı dönüştürmeyi planlıyoruz” diye ekledi.
Şenay Köşdere/Akşam