1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Esenyurt Konut Krizi ile Çalkalanıyor!

İstanbul Esenyurt’ta inşa edilen konut projelerinden daire alan binlerce ev sahibi, paralarını ödedikleri halde evlere giremiyor.

esenyurt-konut-krizi-ile-calkalaniyor

Esenyurt bölgesinde inşa edilen çok sayıda konut projesinden daire alan binlerce ev sahibinin gözü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 11 Şubat’ta yapacağı Meclis toplantısında. Beklenti, emsal oranlarının artırılması. Anılan kararı bekleyen daire sahibi sayısı 10 bin olarak ifade ediliyor. Aileleri ile birlikte bu kitle 40-50 bin olarak hesaplanıyor. Kendilerini ‘Esenyurtzedeler’ olarak tanımlayan konut sahipleri bir yandan dernekleşme yoluna giderken bir yandan da 10 Şubat’ta yapacakları eyleme hazırlanıyor.

İstanbul’un yeni cazibe bölgesi olarak adı gündeme gelen Esenyurt’ta son 2 yıldan bu yana tam bir ‘konut krizi’ yaşanıyor. Binlerce aile evlerine kavuşmayı umuyor. Kimi daire sahipleri bir yandan banka kredilerini ödemeye devam ederken, aynı zamanda kira ödemeyi sürdürüyor.

Mağdur edildiklerini söyleyen çok sayıda kişi, durumun kendileri açısından dayanılmaz boyuta eriştiği vurgusu yapıyor. 20 kadar firmanın çeşitli projelerinden daire alan 10 bin kadar olarak ifade ediliyor. Mağdur kitle ise, aileleri ile birlikte 40-50 bin kişi olarak ifade ediliyor.

Gözlerin çevrildiği 11 Şubat’taki İBB Meclis toplantısı öncesi Başkan Kadir Topbaş, sorunun çözümü konusunda adımlar atılacağını belirtmişti. Daire sahipleri ve müteahhitlerin beklentisi ise emsallerin yükseltilmesi. Çözüm konusundaki fedakârlığın, müteahhitlerden mi belediyeden mi geleceği şimdilik belirsiz.

20 FİRMA BENZER DURUMDA

Bölgede en çok daire satışı yapan firma Fi Yapı. Şirketin üç büyük projesinde daire bekleyenlerin sayısı 5 bine yakın. Ukra İnşaat’ın ise teslim etmesi gereken 2 bin 600’e yakın daire bulunuyor. Her iki firma da geçtiğimiz aylarda iflas erteleme talebinde bulundu ve mahkemeden tedbir kararı aldırmıştı. İmar soruruna takılan firmalar arasında Osmanlı İnşaat, Bulut İnşaat, Babacan Yapı, Özyurtlar İnşaat, Hasoğlu Yapı, Uluhan Grup gibi firmalar bulunuyor.

‘EMSAL KRİZİ BAHANE OLDU’

Fi Yapı ve Ukra İnşaat’tan daire alan bir bölüm mağdurun avukatlığını yapan Orhan Boran 11 Şubat’taki toplantıda emsal oranın yükseltilmesini beklediklerini söyledi. Av. Boran, yüzde 1,5 seviyesine indirilen oranın yüzde 2,5-3 seviyesine çekilmesi durumunda sorunun çözüme konulmuş olacağını ifade etti. Av. Boran, aksi bir yönde karar çıkması durumunda en büyük zararı yine daire sahiplerinin çekmeye devam edeceğini söyledi. Avukat Boran mali sorun yaşayan kimi firmaların da imar sorununu bir bahane olarak gördüklerini savunarak şunları kaydetti: “Konutları teslim etmeme, tamamen belediyeden kaynaklı bir sorunmuş gibi gösteriliyor. Ancak bu bölgede hiçbir inşaat mühürlü değil. Hatta, hiç temel bile atmayan müteahhit var. Emsal konusu bir bahane oldu. Örneğin belediye 25 kata kadar bir izin verdi. Bu daha sonra 15’e düşürüldü. Bu durumda müteahhit 15’inci kata kadar inşaatını devam ettirebilir. Bunda hiçbir engel yok. Bu sonlarda iflas erteleme de bir moda oldu. Tedbir kararı alınca kimse de dokunamıyor.”

BİR YANDA KİRA BİR YANDA SENET!

Ukra City Sakinleri ve Dayanışma Derneği’nin geçen hafta kuruluş işlemlerini tamamladıklarını söyleyen Dernek Genel Sekreteri Ali Aksöz kısa süre içinde 90 üyeye eriştiklerini söyledi. Aksöz yaşadıkları mağduriyetin dayanılmaz boyuta geldiğini ifade ederek şunları kaydetti: “İnsanlar artık bunalmış durumda. Kimisi diyor, gidip satış ofisini, şirket merkezini basalım. Cam çerçeve indirme noktasına gelmiş insanlar. Geçen gün bir kadın aradı beni. Eşinden üç hafta önce boşanmış. Üç çocuğu ile ortada kalmış. ‘Evin senedini mi ödeyeyim, kirayı mı ödeyeyim’ diye resmen çaresiz kalmış. Daha sonra gidip bir miktar kredi çekerek evin senedini yatırmaya çalışıyor. Bu durumda olan çok sayıda kişi var. Bizim Ukra İnşaat’ta 2 bin 600 civarında daire vardı. Bu emsal sorunundan ötürü bu rakam 1.700’e filan sanırım çekilecek. İnşaatın gerçekleşme oranı yüzde 20-30 seviyesinde. Kaplumbağa hızı ile ilerleyen bir inşaat var önümüzde.”

‘GÜNDEME GELİRSE KONUŞULUR’

İBB Meclis Başkanı Ahmet Selamet, konunun ele alınması beklenen 11 Şubat’taki toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Konu Meclis’in gündemine gelirse, konuşulur, tartışılır. Ondan sonra da Meclis ya kabul eder ya da reddeder. Konunun gündemde olup olmadığı konusunda bilgim yok. Meclis müdürlüğü gündemi hazırlıyor. Bize gündem o gün gelir. İstanbul’un neresinde sorun varsa, Meclis’in gündemine getirilir ve görüşülür. Esenyurt’un da problemi varsa, gündeme de girerse tartışılır, konuşulur ve karara bağlanır. Kimisi bu kararı beğenir kimi beğenmez, bu da demokratik bir şey.”

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Esenyurt İmar Planları 28 Ağustos 2008’da İBB tarafından onaylanarak uygulamaya konuldu. Ancak anılan plan, kat maliklerinden birinin İstanbul 1.İdare Mahkemesine başvurusu sonrası 2010’da iptal edildi. Belediye yeni bir plan yapmak için kolları sıvadı. Hazırlanan ‘Nazım İmar Planı’ 8 Kasım 2011’de İBB’nin onayından geçti. Esenyurt Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl 11 Haziran yaptığı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda aldığı ‘emsallerin yükseltilmesi’ni öngören kararlar bir kez daha mahkemeye taşındı. İstanbul 6. idare Mahkemesi, CHP Esenyurt İlçe yönetiminin yaptığı iptal istemini yerinde bularak yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …