Beş bölgede kentsel dönüşüme başlayan Esenler Belediyesi, “yerinde dönüşüm”le ev sahiplerini mağdur etmeyecek. Önce yeni evleri yapıp sonra eskileri yıkacak. Belediye, 26 bin konutun yüzde 85’ini 10 yılda dönüştürmeyi planlıyor
26 bin konutun yüzde 85’ini 10 yıl içinde dönüştürmeyi planlayan Esenler Belediyesi, yerinde dönüşüm yaparak ev sahiplerinden eski anahtarları alıp, onları yerinden etmeden yeni anahtarlarını verecek. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, bölgede beş alanda devam eden kentsel dönüşüm projelerinin iki yıl önce başladığına dikkat çekerek, “Sadece bir tanesi Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’ndan sonra başladı” dedi. Göksu, bu projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Büyükşehir Belediyesi, KİPTAŞ ve ev sahiplerinin katılımıyla gerçekleştiğini söyledi. Göksu, belediyenin arazileri üzerinde geliştirdikleri dönüşüm projeleriyle ev sahiplerini taşınmaya gerek kalmadan daire sahibi yapacaklarını belirtti.
165 BİNA YIKILDI
Göksu, özellikle Van depreminden sonra Esenler’de halkın kendisinin dönüşüme katıldığını ve müteaahitlerle anlaştığını anlatarak, “Her gün ortalama bir evin yıkıldığı bölgede ocak ayından bu yana toplam 165 binada binin üzerinde daire yıkıldı” dedi. Her evde ortalama 5.2 kişinin yaşadığını söyleyen Göksu, “7 ayda 5 bin kişiyi deprem riskinden kurtarmış olduk” değerlendirmesinde bulundu. Belediyenin dönüşüm kapsamında başlattığı projelerin başında, yapımı tamamlanan ve ağustos sonunda teslim edilecek 282 konutluk Turgutreis geliyor. Göksu, gecekonduların bulunduğu bölgenin önce yarısının boşaltıldığını, bu boşaltılan bölgede inşaat çalışmalarına başladıklarını ve ağustostan itibaren Turgutreis Mahallesi’ndekilerin yeni konutlarına taşınacaklarını söyledi. Diğer bir dönüşüm bölgesi olan Oruçreis’te ise 72 bin metrekare alanda bin 910 konut yıkılarak aynı sayıda konut yapılacak. Göksu, “Kimseyi yerinden etmeden yan arsada konut ürettik. Ev sahipleri üç etap halinde binalara taşınacak. Eski anahtarlarını bize verip yenilerini alacak” diye konuştu. Göksu, belediyenin arazileri üzerinde geliştirdikleri dönüşüm projeleriyle ev da binin üzerinde daire yıkıldı” dedi. Her evde ortalama 5.2 kişinin yaşadığını halkın kendisinin dönüşüme katıldığını ve müteaahit- söyleyen lerle anlaştığını anlatarak, “Her gün ortalama bir evin yıkıldığı bölgede ocak ayından bu yana toplam 165 bina- Göksu, “7 ayda 5 bin kişiyi deprem riskinden kurtarmış olduk” değerlendirmesinde bulundu. Belediyenin dönüşüm kapsamında başlattığı projelerin başında, yapımı tamamlanan ve ağustos sonunda teslim edilecek 282 konutluk Turgutreis geliyor. Göksu, gecekonduların bulunduğu bölgenin önce yarısının boşaltıldığını, bu boşaltılan bölgede inşaat çalışmalarına başladıklarını ve ağustostan itibaren Turgutreis Mahallesi’ndekilerin yeni konutlarına taşınacaklarını söyledi. Diğer bir dönüşüm bölgesi olan Oruçreis’te ise 72 bin metrekare alanda bin 910 konut yıkılarak aynı sayıda konut yapılacak. Göksu, “Kimseyi yerinden etmeden yan arsada konut ürettik. Ev sahipleri üç etap halinde binalara taşınacak. Eski anahtarlarını bize verip yenilerini alacak” diye konuştu.
EVLERİN DEĞERİ İKİ KATINA ÇIKAR
Esenler Belediye Başkanı Göksu, dönüşüm sonrasında evlerin değerinin iki katına çıkacağını söyledi. Beş bölgede yapılacak dönüşümlerde evlerin kaç metrekare olacağını halkın oylarıyla belirlediklerini belirten Göksü, her bölgede farklı bir hesaplama modeli izleyeceklerini söyledi. Bazı bölgelerde evin metrekaresi kadar daire verilirken bazılarında ise 100’e 80 metrekarelik daire verilecek. Göksu, ev sahibinin 120 metrekare istemesi durumunda, aradaki fiyat farkını 15 yıla varan ve ayda 20 TL’den başlayan taksit imkânıyla alacaklarını kaydetti.
5.5 MİLYON TL ÖDENDİ
Dönüşümün devam ettiği Çiftehavuzlar Mahallesi’nde 82 bin metrekare alanda 850 konut yapılacak. Göksu, mülkiyet sorunu olan bu mahallede hak sahiplerine 5.5 milyon TL’ye yakın para ödendiğini anlattı. En büyük dönüşümün Havaalanı Mahallesi’nde yapılacağını söyleyen Göksu, “72 bin metrekare alanda bin 210 konut yapacağız” dedi. Belediye, Tuna Mahallesi’nde ise gecekondu ya da deprem riski taşıyan binaları yıkarak 350 konut yapacak.
156 BİNA GÜZELLEŞTİRİLDİ
Göksu, bölgede deprem riski taşıyanların dışında dönüşüm kapsamında sağlam binaların dış çevre düzenlemelerini de yaptıklarını kaydederek, “Güzel Esenler adını taşıyan bu proje kapsamında bugüne kadar 156 binanın dış cephesini yeniledik. Bu da yaklaşık bin 500 daireye denk geliyor. Bu proje 12 kilometre uzunluğunda bir alanda devam edecek. Kötü görüntü oluşturan binaların cepheleri yenilenecek. Vatandaş da çok istekli” diye konuştu.
MİMARLAR PROJE ÜRETECEK
Esenler’de kurulan Şehir Düşünce Merkezi, kentsel dönüşüm projelerinin konuşulduğu, mimar ve şehir planlamacılarının proje üretecekleri bir merkez olacak. Mimarların dönüşümle ilgili her türlü atölye çalışmasını bu merkezde yapacağını söyleyen Göksu, “Kensel dönüşümü sadece fiziki dönüşüm olarak değil, sosyal ve kültürel dönüşüm olarak da görüyoruz. Bu işe binaların yenilenmesi olarak bakarsanız, sosyal tahribata neden olursunuz. Şehrin dokusu bozulur” dedi.
Sabah/Dilek Taş