Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından bilimsel araştırma kapsamında Prof. Dr. Olcay Kıncay’ın öncülüğüyle oluşan bir ekibin 2008 yılında hayata geçirdiği yenilenebilir enerji projesinin ürünü ‘Enerji Evi’, Eryap Americansiding ile yapılan işbirliği sonucunda ısı yalıtımıyla yüzde 45 tasarruf sağladı. Yenilenebilir enerji projesi kapsamında YTÜ Davutpaşa kampusunda 46 metrekare kullanım alanına sahip iki katlı olarak inşa edilen Enerji Evi, farklı enerji kaynakları kullanılarak rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, dikey tip toprak kaynaklı ısı pompası ve gizli ısı depolama sistemi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmasıyla öne çıkıyor.
Eryap Americansiding Ürün Yöneticisi Kenan Kafdal, elektriği güneş enerjisiyle elde eden ve kullanılan ısı pompası sayesinde ısınma ve soğutma giderlerini ortadan kaldıran Enerji Evi’nin yapılan ölçümlerde enerji kayıplarının çok fazla olduğunun belirlendiğini söyledi. Bu durum üzerine Enerji Evi için etkin bir yalıtım arayışına giren YTÜ akademisyen ve öğrencilerinin projelerinde Americansiding’in yer almasını istediğini belirten Kafdal, “Americansiding paket sistemi uygulanan enerji evinin daha az enerji kullanalarak ısıtılabildiği görüldü. Evin yalıtımı için yürüttüğümüz ortak çalışmada yüzde 45 ısı tasarrufu sağlandı” diye konuştu.
Enerji evleri 3 kat daha hafif
Kafdal tarafından yapılan açıklamaya göre, alternatif cephe kaplama sistemlerine kıyasla Americansiding paket sistemi yapılara üç kat daha az yük bindiriyor. Kaba sıva, ince sıva ve hatta boyaya bile gerek kalmadan doğrudan duvara uygulanabilme özelliğine sahip olan Americansiding, yapılara artı bir yük oluşturmuyor. Bu da özellikle çok katlı yapılarda Americansiding’in paket sisteminin tercih edilen bir sistem olmasını sağlıyor.
Daha hafif olmasının yanı sıra Americansiding paket sisteminin nem bariyerine de sahip olduğunun altını çizen Kafdal, şunları söyledi: “Eryap’ın sadece Americansiding paket sistemi için ürettiği Bonuspan GOLD serisi XPS ısı yalıtım levhaları sayesinde yalıtım tam olarak sağlandığı için ısı kayıpları sona eriyor. Fatura giderlerinde yapının durumuna göre yüzde 45 ile yüzde 60’a varan tasarruf sağlanıyor. Yine paket sistem içerisinde kullanılan nem bariyeri sayesinde de nem, küf, bakteri gibi sorunların oluşmasının önüne geçilip yapının nefes almasına olanak veriliyor.”
Kaynak:Habertürk