Ev almak isteyenlerin kafasını karıştıran en büyük soruna nihayet sektörün içinden biri, üstelik sektörün duayeni olan Ersan Boysanoğlu dikkat çekti
İnşaat sektöründe 40 yılı bitiren MESA Mesken Sanayi A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, özellikle son dönemde herkesin inşaatçı olması ile birlikte metrekare hesaplamalarında müthiş bir kirlilik başgösterdiğini, buna Bakanlar Kurulu’nun el atarak belli bir standart getirmesi gerektiğini söyledi.
Hakikaten ben de pek çok konut projesi gezerken şahit oldum. Bana örnek bir daire gösteriliyor ve bunun 130 metrekarelik bir daire olduğunu söylüyorlar. Bırakın metreyi elinize alıp ölçmeyi göz kararı baktığınızda bile o evin asla 100 metrekare dahi olamayacağını görüyorsunuz.
Hesabı başka türlü yapıyorlar. Kimi balkonunu, deposunu ekliyor. Diyelim ki ev 8’incü katta ve o katta 3 daire daha var. Ortak koridorun metrekaresi 4’e bölünüp sizin eve düşen pay da metrekare hesabına dahil edilebiliyor. Duvarlar, kolonlar bile yekün tutuyor. O zaman haliyle fiyat analizi yapmak da zorlaşıyor. Çünkü elmalarla elmaları karşılaştırabileceğiniz bir ölçü birimi yok karşınızda. ‘100 metrekare ev 200 bin TL’ diyorlar. Bölüyorsunuz metrekaresi 2 bin liraya geliyor diyorsunuz.
Oysa evin kullanılabilir alanı 60 metrekare ancak ediyor. Hesabı bir de öyle yapınca metrekare fiyatı 3 bin 300 TL’yi geçiyor.
Avrupa ve Rusya’da metrekare hesaplamasının nasıl yapıldığına dair bilgi veren Erhan Boysanoğlu, “Almanya’da ‘Süpürülebilir alan’ diye bir ölçü birimi kullanılır. Polonya dahil pek çok Avrupa ülkesi de bu standarta uyar. Türkiye’nin de bu standarta geçmesi lazım” dedi.
Bu konuda Başbakan Erdoğan’ı da bilgilendirmek istediğini ve standardizasyon için kanun gerektiğini belirten Boysanoğlu, şöyle devam etti:
“Almanya’da bu işler o kadar titizdir ki inanamazsınız. Bırakın 1 metrekarelik hatayı 1 santimetrekarelik bir hataya ancak izin verirler. Metrekare hesabını duvardan duvara bile değil, süpürgeliklerden tutarak yaparlar. O yüzden süpürülebilir alan ifadesini kullanırlar. Hatırlıyorum, biz 3 santimetrekarelik bir hata yüzünden dava edilmiştik. O da aslında bir hata değildi. Bir odadan gitmiş, diğer odaya geçmiş. Ancak taahhüt edilene uymuyor diye ceza verildi.”
Müşteri kaybediyoruz
MESA olarak süpürülebilir alan ölçü birimine dikkat ettiklerini belirten Boysanoğlu, “Biz belki 150 metrekarelik bir daire için 300 metrekare inşaat yaparız ancak o evi 150 metrekare olarak satarız. Öyle değerlendirince özellikle henüz evler ortaya çıkmamışken yapılan satışlarda biraz zorlanırız. Çünkü bizi tanımayan birisi müşteri olmuşsa ne demek istediğimizi tam anlayamaz. Diğer 150 metrekarelik evlerle bizim evin fiyatını karşılaştırınca bizimkini haliyle pahalı bulur.”
Hakikaten de bitmiş evi görmeden MESA’nın ne demek istediğini anlamak mümkün değil. Ben Çengelköy’de MESA projesinde 149.9 metrekarelik örnek daireyi gezdim. Örnek daireye bakınca “Benim başka projelerde 150 metrekare diye gezdiğim hiçbir evde bu büyüklük yoktu. Eğer bu ev 150 metrekare ise diğerleri acaba neydi?” demekten kendimi alamadım.
Vatan/Ercan İNAN