1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Erdoğan Bayraktar, Üç Adımda Kentsel Dönüşümü Açıkladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ocakta Meclis’te olacağını açıkladı. Bayraktar, onbinlerce kişiye iş kapısı açacak, daha da önemlisi insanları sağlıklı yapılara kavuşturacak yasanın detaylarını anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nın hazır olduğunu belirterek, Yasa’nın ocakta Meclis’te onaylanmasını beklediğini kaydetti. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gazetecilerle biraraya gelen Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı ve kentsel dönüşümde izleyecekleri yol haritası hakkında bilgi verdi. Bayraktar, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasa’sı olarak adlandırılan düzenlemenin Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu açıkladı.

1- Riskli alanlar saptanacak
Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’nın ana omurgasını, depreme dayanıksız, içinde oturulamayacak durumda olan, riskli binaların tespit edilerek, yıkılması oluşturuyor. Öncelikli olarak, Almanya’dan getirilecek röntgen cihazlarıyla binaların röntgeni çekilecek. Uzmanlar tarafından oluşturulacak ekipler tarafından bu binaların risk analizi yapılacak. Ortaya çıkan veriler çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alanlar belirlenecek, riskli alanlar dışında kalan bölgelerde ise belediyeler riskli binaları tespit edebilecek.

2- Anlaşma esas alınıyor
Riskli alanlar ve binaların tespitinin ardından, yıkımlar başlayacak. Yasa tasarısına göre yıkım kararlarına itiraz edilemeyecek, ancak sadece yıkım bedeli, kamulaştırma bedeli gibi noktalar yargıya taşınabilecek. Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm amacıyla hazırlananyasa tasarısıyla riskli binaların yıkımının vatandaşın inisiyatifine bırakmayacaklarının altını ısrarla çiziyor. Yasa tasarısına göre; vatandaşa riski binasını yıkması için 3 ay gibi belirli bir süre verilecek. Bu sürede inanın yıkılmaması halinde, 1 ay içinde binanın yıkılması için ikinci bir yazılı tebligat yapılacak. Bu sürede de bina yıkılmamışsa, yasa gereği yıkımı devlet gerçekleştirecek. Bayraktar, yıkım sürecinin valiliklerin yetkisiyle gerçekleşeceğini, yıkımların ise belediyeler ve TOKİ eliyle yapılacağını açıkladı.

3- 2/3 çoğunluk karar verecek
Bayraktar, riskli yapıların yıkılmasının ardından, gayrimenkul üzerindeki kat irtifakının sona erdiğini belirterek, kat irtifakı olan tapuların hisseli arsa tapusuna dönüştüğünü kaydetti. Üzerindeki riskili yapı yıkılmış olan arsa hissedarları, aralarında anlaşmaları halinde, isterlerse arsayı satabilecek ya kat karşılığı vererek ya da kendisi yeni bir yapı yapabilecek. Hissedarların anlaşma sağlayamamaları durumunda ise nitelikli çoğunluğun anlaşması esas alınacak. Örneğin, bir bölgede 100 dönümlük alanda hisse sahiplerinin 2/3’ten fazlasının anlaşma sağlaması halinde, anlaşmayı kabul etmeyenlerin hisseleri SPK tarafından lisanslı değerleme uzmanlarınca belirlenen değer üzerinde açık artırma ile diğer hissedarla satılacak. Satılmadığı durumunda ise rayiç bedel üerinden söz konusu hisseler Hazine adına tescil edilecek. Hissedarlar 2/3 çoğunluk sağlayarak karar alamadığı taktirde ise Bakanlık ya da TOKİ kamulaştırma veya acil kamulaştırma yapabilecek.

SABAH

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

BDDK’den Konut Kredilerine İlişkin Yeni Karar: Riskli Yapı Sahiplerine Kolaylık Sağlanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti …