Enerji verimlilik uzmanları, binaların enerji kimlik belgesi bulundurma zorunluluğunun 2 Mayıs’ta başlayacağını belirterek, “Bu tarihten itibaren tapu işlemleri bu belge olmadan yapılamayacak. Çıkarılması bir hafta sürüyor. O gün ve sonrasında tapu işlemlerinde önemli aksamalar hatta bir kaos yaşanabilir” uyarısında bulundu
Binaların enerji kimlik belgesi bulundurma zorunluluğu 2 Mayıs 2017’de başlayacak.Enerji verimlilik uzmanı Özer Diker, bu zorunluluktan hala önemli bir kesimin haberdar olmadığını belirterek, 2 Mayıs’tan itibaren tapu işlemlerinin de bu belge olmadan yapılamayacağını söyledi. Diker, “Gayrimenkul danışmanlarının yüzde 95’inde, belediyeler ile Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerinin ilgili birimlerinde yeterli donanım yok. 2 Mayıs’ta zorunlu hale gelecek olan bu belgenin çıkarılması ise şimdiki şartlarda 1 hafta sürüyor. Bu şekilde devam ederse o gün ve sonrasında tapu işlemlerinde önemli aksamalar hatta bir kaos söz konusu olabilir” dedi.
Söz konusu sürenin Kyoto Sözleşmesi gereğince uzatılamayacağını belirten enerji verimliliği uzmanı Fatma Ünal ise, “İmza attığımız Kyoto sözleşmesinde süre uzatımı kesinlikle yok. Bu nedenle şimdiden apartman sakinlerini ve yöneticilerini uyarıyoruz” dedi.
SORUN ALIM SATIMDA
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun geçici altıncı Maddesinin 2. Fıkrası gereğince 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Binalara Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu getirildi. Bu yasa kapsamında 2011 yılından önce yapılmış binaların Türkiye’deki 38 yetkili firma tarafından denetlenmesi ve enerji kimlik belgelerinin verilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye’de ise bu şekilde yaklaşık 8 milyon binanın olduğu tahmin ediliyor. 2 Mayıs tarihinden itibaren özellikle bu belge olmadan tapu işlemlerinin yapılamayacak olmasının büyük sorunlar doğuracağını belirten enerji verimliliği uzmanı Özer Diker, şöyle konuştu:
SİSTEMİN AÇIKLARI VAR
“Diyelim ki, bir ev alacaksınız veya satacaksınız. Bu konudan da haberdar değilsiniz. Tapuya gittiniz ve bu belgeyi sizden istediler. Öncelikle bu belge DASK gibi 5 dakika içinde çıkarılamaz.
Ayrıca konu bireysel değil. Binanın enerji kimlik belgesi isteniyor. Bina sakinlerinin salt çoğunluğunun kabul etmesi gerekir. Bugünkü şartlarda en az 1 hafta sürecek bir işlem.” Öte yandan standart bir enerji kimlik belgesinin de olmadığını vurgulayan Özer Diker, “Bugün bir kağıdın üzerine enerji kimlik belgesi yazıp tapu dairesine verebilirsiniz. Tapu dairelerinde bunun kontrol edecek bir sistem yok. Bu ancak enerji kimlik numarasının bakanlık sitesindeki alana girilerek anlaşılabilir. Ancak, tapu daireleri, belediyeler ve Bakanlık arasında böyle bir veri tabanı da yok. Art niyetli kişiler için açık bir alan” dedi.
En büyük hatanın ise enerji kimlik belgesinin, halk arasında “mantolama” adı verilen yalıtım işlemi yapılmadan verilmediği bilgisi olduğunu belirten uzman Fatma Ünal şunları söyledi:
YALITIM ZORUNLULUĞU YOK
“Böyle bir şey söz konusu değil. Enerji kimlik belgesi işlemleri için binanın mimari, elektrik ve mekanik projesi ile toplam metrekaresi alınıyor. Binaya A’dan G’ye kadar bir enerji sınıflaması yapılıyor. Gelecekte vergilendirme de buna göre yapılacak. A sınıfına giren bina daha az, G sınıfına giren daha fazla vergi ödeyecek. Ancak yalıtım yapılma zorunluluğu yok. Enerji kimlik belgesi ile yalıtım yapılması zorunluymuş gibi bir algı yaratılıyor.”
VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLSUN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, yasaların insanların hayatlarını ve refahını artırmak için yapıldığını belirterek, “Bu yasa da Türkiye’nin enerji açığını gidermek için atılmış bir adım. Ben bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Konuyla ilgili gerekli arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı davranmalarını bekliyoruz” dedi.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?
“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin azaltılması ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.