1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Emlak Tüketicisini Kim Eğitecek?

Milliyet, 23 Şubat Cumartesi günü İstanbul’da inşaat sektörünün gündemindeki önemli konuların tartışıldığı bir buluşma düzenledi.

emlak-tuketicisini-kim-egitecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gazetemizin üst yönetimi, insaat sektörünün önde gelen isimleri ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı toplantıda üzerinde en çok durulan konu kentsel dönüşüm oldu. Malum, kentsel dönüşüm milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren mega bir proje. Hesaplarını doğru yapan inşaat şirketleri temkinli adımlar atarken, irili ufaklı yüzlerce yeni müteahhit, ev ve arsa sahiplerine tutamayacakları sözler veriyorlar.

Pazarlıklar yapılırken verilen vaatler, inşaat başlayınca tutulamıyor. Hak sahipleri hayal kırıklığına uğruyor, mağdur oluyor. Süreci sağlıklı yönetmek için, vatandaşlarımızın doğru karar almalarını sağlayacak bilgilendirme ve eğitim programlarına ihtiyacı var. Bu konuda kamuya, belediyelere, Ticaret odalarına, inşaat sektörünün sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektör yatırımcılarına büyük görev düşüyor.

Her sektör, reklamları aracılığıyla kendi tüketicisine nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatır. İdeal standartlarının ne olduğunu ortaya koyar. Tüketicilerinn fiyat-değer ilişkisini kurmasına yardımcı olur. İnşaat sektörünün de kendi müşterilerini eğitmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde beklentilerin gerçekçi bir hale gelmesi, evlerini müteahhitlere verenlerin yasal haklarının korunması için, inşaat sektörünün de elele vererek “tüketicisini ve üreticisini” eğitmesi gerekiyor.

Anadolu’ya Markalı konut

Son yıllarda, İstanbul’da, dünyayla yarışabilecek düzeyde pek çok başarılı inşaat projesi gerçekleştirildi. Enerjiyi, suyu verimli kullanan ve sosyal alanlara sahip bu yeni nesil binalar, satış yapmakta zorlanmadıkları gibi mülk sahiplerinin yatırımlarının değeri de düzenli bir biçimde artıyor. Milliyet’in emlak sektörü buluşmasında konuşan Bakan Bayraktar’ın da vurguladığı gibi İzmir, Adana, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Bursa ve Çanakkale gibi kentlerimizde de, bu anlayışla üretilen “markalı” binalara ihtiyaç var. Anadolu’daki merkezlerde akıllı projeler geliştiren müteahhitlerin başarılı olacağı bir talep ortamı yaratılmış durumda. Sıra, arzı sağlayacak yatırımcılarda.

Genç reklamcılara ustadan öğütler

Geçen hafta “alldesign” tasarım buluşması için İstanbul’a gelen ünlü tasarımcı ve reklamcı George Lois’le, Nar Lokantası’ndaki akşam yemeğinde sohbet etme imkanım oldu. 81 yaşındaki Lois, reklam dünyasının mevcut halini “içler acısı” olarak niteledi.

Lois’e Türkiye’deki genç reklamcılara ne tavsiyelerde bulunacağını sordum, şu yanıtları verdi:

1. Bilgisayar tasarımlarını boşverin, önce fikir bulmaya çalışın. İyi bir fikir varsa, zaten o kendsini her ortamda göstermeyi başarır.

2. Yazdığınız metine ve seçtiğiniz görsellere büyük özen gösterin.

3. Kısa ve öz yazın. Her sözcüğünüzü dikkatle seçin.

4. Fikrinize inanın. Onu büyük bir cesaretle savunun.

5. Başarısız olmamak için daima işe yarayan reklamlar yaratmaya çalışın.

6. Büyük fikirler kültürlerde değişiklik yaratacak güce sahiptir. Unutmayın.

7. Dijital dünyanın karmaşasının sizi etkilemesine ve tasarımınızı karışık bir kalabalığa çevirmesine izin verneyin. Beyaz alan bırakmaktan, boşluklardan ve sadelikten korkmayın.

8. Yalın olun. Konunuzu en sade, açık ve akılda kalıcı biçimiyle ifade etmeye çalışın.

9. İkonlar yaratacak reklamlara imza atmak en büyük hedefiniz olsun.

Fatoş Karahasan
Markalar&trendler
fatos.karahasan@milliyet.com.tr

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …