1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Emlak Sektörünün Öncülerinden Gelecek Okuması!

Gayrimenkul sektörü, yüksek kredi faizlerinin sektörün büyümesini engellediğini söyledi.

emlak-sektorunun-onculerinden-gelecek-okumasi

“Faiz oranları aşağı çekilmeli” diyen firmalar, birlikte ticari proje geliştirip yabancıya satışı artırmayı hedefliyor

Sabah gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nın öğleden sonraki ikinci oturumunda kentsel dönüşümle birlikte önümüzdeki 10 yılda gayrimenkulün yeni hikâyesinin ne olacağı tartışıldı. Moderatörlüğünü GYODER Danışmanı, şehir plancısı Faruk Göksu’nun yaptığı oturumda söz alan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sektörün problemlerinin başında yüksek faizin geldiğini söyledi. Çelik, “ABD’de yüzde 5, İngiltere’de yüzde 0.75, Türkiye’de ise yüzde 16. Siz bu faizle mücadele edip ortak alanda kazanamazsınız” dedi.

DÜNYAYA AÇILMAK GEREK

Gelecek 10 yılda daha yüksek satış rakamları için tüketici kredilerinin yabancı para birimleri üzerinden verilmesini önleyen bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çelik, bunun tasarruf oranlarını artıracağını, talebin oluşturduğu basıncı düşüreceğini ve dolayısıyla faizin de aşağı yönlü bir trende gireceğini belirtti. Çelik, bunun yanı sıra tüketici konut kredisi aldığında teminatının da konut olması gerektiğinin altını çizdi. Kentlerin geleceği için yapılan projeleri ülke sınırları içine sıkıştırmak yerine dünyaya açmak gerektiğine vurgu yapan Çelik, “Son Cityscape Fuarı’na gittiğimde başka bir şey gördüm. Dünya Trabzon’a itibar ediyor. Özellikle Araplar buradan ev satın alıyor. Bu harika bir şey” diye konuştu.

FAİZLER 0.65’E İNMELİ

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise Türkiye’nin kentsel dönüşüm konusunda çok ileri bir noktaya geldiğini, Türk müteahhitlerin 13-15 ayda 2 bin konutluk projeleri tamamladığına dikkat çekti. “Buna rağmen asıl sorun yapılan konutları satacak müşteri bulmak. Krediyle bir müteahhit nereye kadar gidebilir? Kredi faizlerinde çok yüksekteyiz” diyen Çetinsaya, müşterileri yüksek faizlerden dolayı konut almaya ikna edemediklerini kaydetti. Faiz oranlarının 0.65-0.67’lerden 1’in üstüne çıkmasına anlam veremediklerini ifade eden Çetinsaya, “Yetkililerden bu oranların aşağı çekilmesi için destek bekliyoruz” diye konuştu.

‘ORTAK PROJE GELİŞTİRELİM’

GYODER Başkanı ve Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da, ülkenin mastır planının bir an önce yapılması, bunun parsel bazında ve bütüncül olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Sektör olarak ticari projeler geliştirmek gerektiğinin önemine vurgu yapan Torun, “Gerek finansörler, gerek arsa sahipleri gerekse proje geliştiricilerle birlikte ticari projeler geliştirmeliyiz. Yabancı artık satın almak istediğinde ya AVM ya ofis ya da otellere bakıyor” dedi.

İSTANBUL HER YIL 20 BİN HEKTAR BÜYÜYOR

İki Design Mimarlık’ın sahibi Murat Kader, artık bir ülkeyi marka şehirlerin temsil ettiğini, Türkiye’yi ise İstanbul’un temsil ettiğini söyledi. İstanbul’un her yıl yeniden dönüştürülen alanlarla 15-20 bin hektar büyüdüğünü ifade eden Kader, bunun da tasarım yapan firmalar için yeni alanlar anlamına geldiğini, star tasarımcıların yine bu topraklardan çıkacağını kaydetti. Kader, “Kentsel dönüşüm bize eserlerimizi ortaya koyacağımız yeni alanlar yaratıyor” dedi. Kader, şehirlerin planlamada geri kaldığını, planlı alanların hızla artırılması gerektiğini söyledi.

‘BELEDİYELER PROJEYİ SAHİPLENMİYOR’

TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu ise komşuluk ilişkilerini merkeze alan projeler geliştirmek istediklerini söyledi. İzmir, Bursa gibi kentlerde önce belediyelerle çıktıkları yolda, belediyelerin sonrasında projeyi sahiplenmediğinin altını çizen Konyalıoğlu, “Böyle olunca sanki vatandaşın da sivil inisiyatifin de istemediği projeleri yapmış gibi görünüyoruz. Halbuki biz bu projelerle sivil inisiyatifle birlikte başlıyoruz” dedi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Emlakta Yeni Dönem: 10 Soruda ‘Doğrulanmış İlan’ Düzenlemesi

Ticaret Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonrasında emlak sektöründe 15 Eylül’den itibaren “doğrulanmış ilan” dönemi başlayacak. İşte uygulamaya …