Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, tapusuz mesken sahibi bir emeklinin sorularını yanıtlıyor. İşte Sarısu’nun “Emlak Vergisi’nden muaf olmam gerekirken belediye tapusuz yerlerde emeklilik muaflığı uygulamıyor. Bu işlemler doğru mu?” diye soran okuruna cevabı
Soru: Tapusuz bir meskeni olan emekliyim. Emlak Vergisi’nden muaf olmam gerekirken belediye tapusuz yerlerde (arsa paylı) emeklilik muaflığı uygulamıyor. Bu işlemler doğru mu? Hangi kanuna göre uygulanıyor? • Tekin KORKMAZ
Cevap: Meskenden dolayı Emlak Vergisi mükellefi olmak için tapu gerekmiyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre; Emlak Vergisi’ni maliki, intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf eden öder. Tapu olmasa da tasarruf ettiğiniz meskenden dolayı Emlak Vergisi mükellefisiniz. Emlak Vergisi ödüyorsunuz. Ancak, Emlak Vergisi Kanunu 8’inci maddesinin verdiği yetkiyi kullanan Bakanlar Kurulu emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan emeklilerin, Emlak Vergisi oranını sıfıra indirdi. Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemiyor.
Gerek Emlak Vergisi Kanunu’nun 3’üncü maddesi, gerekse söz konusu uygulamayı yönlendiren 8’inci maddesinde ve Bakanlar Kurulu Kararı’nda tapulu, tapusuz ayrımı bulunmuyor. Meskeniniz tapusuz olsa da Emlak Vergisi mükellefi olduğunuzdan, meskeniniz 200 metrekareyi aşmıyorsa ve emekli aylığından başka bir geliriniz yoksa, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak vergi ödemezsiniz.
Belediyeye düzeltme dilekçesi vererek, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlandırılarak, tahakkuk eden Emlak Vergisi’nin terkin edilmesini ve geriye doğru 5 yıl içinde ödediğiniz vergilerin iadesini talep edin. Talebiniz reddedildiğinde yazılı olarak belediye başkanlığına şikâyet dilekçesi vererek, fuzuli olarak tahsil edilen vergilerin iadesini isteyin. Talebinizin belediye başkanlığınca da reddedilmesi halinde, 30 gün içine vergi mahkemesine dava açtığınızda, vergi mahkemesi tahakkukların terkin edilmesi ve ödediğiniz vergüerin iadesi yönünde karar verecektir.
Ekrem Sarısu / POSTA