E-Girişimcilik & E-Ticaret Sertifika Programı:
Amaç:
Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile Smart Solutions İnsan Kaynakları şirketi işbirliğinde Türkiye’nin en kapsamlı e-girişimcilik ve e-ticaret sertifika programlarından biri gerçekleştiriliyor.
Bütün veriler Türkiye’de e-ticaret hacminin katlanarak büyüdüğünü işaret ediyor. 2010 yılında, ülkemizde 2009 yılına göre %48 artış göstererek 15.2 milyar TL seviyesine ulaşan e-ticaret, 2011 yılının ilk altı ayında geçen seneye göre %50 artış göstererek 10.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. En yenilikçi, finansal anlamda cazip girişimler bu alanda gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle, yeni neslin parlayan girişimcilik alanı e-ticaret…
E-girişimcilik sertifika programı internet üzerinden bir iş kurmak, e-ticaret alanında yöneticilik yapmak ve/veya mevcut işini internet ortamına aktararak büyütmek isteyen tüm girişimci adaylarının hayallerini gerçeğe dönüştürmesi için kapıyı aralıyor…
Kimler Katılmalı?
Programa, dünyanın en hızlı büyüyen sektörü olan e-ticaret alanında yöneticilik yapmak isteyen, mevcut konvansiyonel işini internet ortamına taşımayı planlayan veya kendi e-ticaret işini kurmak isteyen herkes katılmalı.
Program Kapsamı:
E-girişimcilik sertifika programı e-ticaret yapmak isteyen girişimciler için geliştirilmiş bir programdır. Program kapsamında, bir yandan temel e-girişimcilik eğitimi verilirken öte yandan da internet ekosistemi göz önüne alınarak bir e-girişimcinin bilmesi gereken tüm konular işlenecektir. Program bittiğinde girişimci adayları, e-ticaret yapmak için gereken tüm temel bilgi ve donanıma sahip olacaklardır.
Program süresince, ülkemizin en başarılı e-girişimcileri program konukları olacak, Türkiye’nin e-ticaret birikimi ve yaşanmış başarı hikâyeleri bizzat bu işleri yönetmiş e-girişimciler ve profesyoneller tarafından aktarılacaktır. Katılımcılar ayrıca ticari amaçlı bir web sitesinin kurarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları tüm boyutlarıyla öğrenerek rakiplerinin önüne geçecek, e-dış ticaret ve hukuki konular hakkında da temel bilgilere sahibi olacaklardır.
Program sonunda her bir katılımcı iş planını hazırlamış, e-girişimciliğe adım atmaya hazır bir konuma gelecektir.
Program toplam 72 saat olup, Cumartesi günleri altışar saatten toplam 12 hafta sürecektir.
PROGRAM İÇERİĞİ:
A. E-Girişimciliğe Adım Atmak:
İnternet üzerinden bir iş geliştirmek isteyen herkesin temel e-girişimcilik bilgisine sahip olması şarttır. Program kapsamında tüm katılımcılar internet tabanlı bir iş kurmanın ve yönetmenin temel aşamalarını ve püf noktalarını öğrenecekler, mevcut e-ticaret ortamı ve fırsat alanları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
-Girişimciliğin ‘-e’ hali
-Mevcut konvansiyonel işinizi internet ortamına nasıl entegre edersiniz?
-E-ticaretin panoraması:
Türkiye’de e-pazarın toplam büyüklüğü ve alt pazarların aldığı paylar.
B2B & B2C
Retail marketing
Sosyal medyalar
Fırsat siteleri
Private shopping siteleri
E-dış ticaret
Reklam odaklı girişimler: Emlak ve İK siteleri
İçerik siteleri
-Türkiye’de e-ticarette fırsat alanları
-E-ticarette farklı alan ve pazarlara yönelik farklı iş modelleri
-E-ticarette farklı işlerin maliyet yapısı ve ROI (yatırım geri dönüşü) analizi
-E-iş modeli oluşturmak
-Planlama ve organizasyon yönetimi
-Tedarik zinciri yönetimi
-E-iş planı hazırlamak
-Şirket kurarken dikkat edilmesi gereken konular
-Girişim sermayesi bulmak
B. E-ticaret altyapısının hazırlanması:
Bir e-girişimcinin yapacağı işe göre doğru teknik altyapıyı kurması son derece önemlidir. Bunun için hem yapılacak olan işin iyi analiz edilmesi hem de bu işin gerektirdiği teknik altyapının doğru tasarlanması ve uygulanması gerekir. Program katılımcıları farklı iş modelleri için gereken farklı teknik altyapılar hakkında gereken temel bilgileri alacaklar.
– E-ticaret girişimleri için doğru teknik web altyapıyı kurmak
– CRM altyapısı oluşturmak
– E-ticaret yazılımları ve hazır web şablonları
– Online ödeme sistemleri
– Web site güvenliği
C. E-ticaret ve e-girişimcilik için Dijital Pazarlama:
Bir e-girişimcinin başarılı olabilmesi için her şeyden önce interneti bir pazarlama mecrası olarak etkin bir şekilde kullanabilmesi gerekiyor. Program kapsamında dijital mecralarda pazarlama süreçleri tüm bileşenleriyle detaylı bir şekilde ele alınıyor, örnek olay incelemeleri yapılıyor.
-Sosyal medyada pazarlama
-SEO (arama motoru optimizasyonu) eğitimi
-e-CRM ve veritabanı uygulamaları
-e-mail marketing
-Internet reklamcılığı
-Affliate marketing
-Sanal dünya için reel pazarlama tavsiyeleri
D. Türkiye’nin En başarılı e-ticaret Hikâyelerinin Öğrettikleri:
Ülkemizde 90’li yılların sonlarından başlayarak internet üzerinde büyük ticari başarılar yakalamış projeler gerçekleşti. Program boyunca bu başarının arkasındaki isimleri konuk edeceğiz. Konuklarımız başarıya giden yolda karşılaştıkları problemleri ve edindikleri tecrübeleri katılımcılarımızla paylaşacak.
-Aslı GÖKDERE – www.evmanya.com / Kurucu
-Çağlar EROL – www.cember.net / www.enuygun.com / Eumedia Kurucu Ortağı
-Ersan ÖZER – www.istanbul.net & www.uzmantv.com / Kurucu Ortak
-Mesut KARAKAŞ – www.dekatlon.com.tr / Kurucu Ortak
-Okan TÜTÜNCÜ – www.secretcv.com / Kurucu
-Vadi EFE – www.dekatlon.com.tr / Kurucu Ortak
E. E-dış Ticaret:
Sınırları aşan niteliğiyle internet dış ticareti de kolaylaştırıyor, farklı imkânlar sağlıyor. İnternet üzerinden dış ticaret gerçekleştirirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
-E-dış ticarette ödeme ve teslim şekilleri
-E-broker’lık
F. Mobil Ticaret:
Mobil teknolojinin giderek gelişmesi ve yaygınlaşması e-ticaretin de çehresini değiştiriyor. Mobil ticaret ne tr fırsatlar sunuyor?
-Mobil ticaret ne demek?
-Mobil ticaret altyapısı kurmak
-İnternet tabanlı işlerin mobil ortama entegrasyonu
-Mobil pazarlama
G. E-ticaret Hukuku:
İnternet, geleneksel ticaret modelini değiştirdi. Artık taraflar karşı karşıya gelmeksizin sözleşme yapabileceği yeni bir ticaret ortamı var. Program kapsamında e-ticaret yapan herkesin bilmesi gereken temel yasal mevzuat ve süreçler ele alınacak.
-E-sözleşme ve müşteri hakları
-İade konuları
-Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu ile neler değişiyor?
H. İş Planı Sunumları:
Program katılımcıları gerçekleştirmeyi amaçladıkları e-girişimle ilgili iş planı hazırlayacak ve isteyenler projelerini sunarak geri bildirim alacaklar.
Eğitim Yeri
Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Caddesi, Cibali / İstanbul 34 083
Eğitim Programı
25 Şubat – 12 Mayıs 2012 arasında sürecek olan program her Cumartesi, saat 10:00 – 17:00 arası olmak üzere toplamda 72 saat olacaktır.
Ücret
2.400 TL + KDV (%8)
Ödemeler:
Hesap Adı: Kadir Has Üniversitesi,
Banka: Garanti Bankası,
Şube: Balat Şubesi (Şube Kodu 020)
Hesap No: 6299718
IBAN: TR10 0006 2000 0200 0006 2997 18
Hesap Adı: Kadir Has Üniversitesi
Banka: Akbank
Şube: Kadir Has Üniversitesi Şubesi (Şube Kodu 993)
Hesap No: 008295
IBAN : TR92 0004 6009 9388 8000 0082 95
Anlaşmalı kredi kartlarına taksit seçeneği bulunmaktadır.
Yer:
Kadir Has Üniversitesi
Kadir Has Caddesi, Cibali / İstanbul 34 083
Tel: 0212 533 65 32 / 12 18 Fax: 0212 533 65 15
e-posta: khas-yasam@khas.edu.tr
Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Başvuru Formu
EĞİTMENLER ve KONUŞMACILAR
*Alfabetik sıra ile
Aslı GÖKDERE – www.evmanya.com / Kurucu
Aslı Gökdere, İzmir doğumlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler lisansını tamamladı, İşletme yüksek lisansına devam ediyor. ‘.Com şirketleri’nde başlayan kariyeri kariyer.net, Hürriyet ve fikrimuhim.com ile devam ederken girişim projesi evimizinherseyi.com’u 2009’da hayata geçirdi, 2011 senesinde evmanya.com olarak isim değişikliğine götürdüğü markasını Türkiye’nin ilk ev yaşam, dekorasyon ve alışveriş portalı konsepti ile yayına başladı. Evmanya.com’da CEO’luk görevinin yanı sıra e-ticarete olan ilgisi 2011 senesinin son aylarında farklı bir dikey e-ticaret modeli olan abonelik sistemine dayalı abonekit.com ile devam etti. Kişilerin ilgi alanlarına veya ihtiyaçlarına yönelik süreli ürün tedariki anlamında Türkiye’de bir ilk olan proje abonekit.com için çalışmalarını stratejik planlamadan sorumlu ortak olarak sürdürüyor.
Çağlar EROL – www.cember.net / www.enuygun.com / Eumedia Kurucu Ortağı
1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1999 yılında aynı üniversitede MBA derecesini aldı. Türkiye’de Comnet, IBM, Superonline gibi şirketlerde çalıştıktan sonra Accenture Frankfurt Ofisi’nde yaklaşık dört yıl bilişim danışmanı olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra eşi Nihan Çolak Erol’la birlikte Türkiye’nin ilk online ‘business networking’ platformu cember.net‘i hayata geçirdiler. Cember.net, 2008 Ocak ayında XING tarafından satın alındı.
R2 International GmbH ile ortak kurduğu enuygun.com, konut kredileri, ihtiyaç kredileri ve taşıt kredileri, kasko, ADSL seçenekleri ve GSM tarifeleri alanlarında karşılaştırma servisi veriyor. Almanya, İspanya dâhil Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki kardeş projelerle birlikte büyüttüğü enuygun.com, karşılaştırma alanında ciddi bir potansiyel taşıyor.
Erol, kurucu ortağı olduğu Eumeda şirketi bünyesinde internet alanında edindiği deneyimleriyle internet girişimciliğiyle ilgili her konuda danışmanlık hizmeti veriyor.
Ersan ÖZER – www.istanbul.net & www.uzmantv.com / Kurucu Ortak
1969 yılında İstanbul’da doğdu. En son Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Basında muhabir, yazar (Aktüel, Akşam) televizyonda yönetmen, senarist, haberci (Şok, Beyaz Show, Televizyon Çocuğu, NTV Haber Merkezi) olarak çalıştı. Şehir Efsaneleri adında bir kitap yazdı.
1999 sonunda itiraf.com‘u kurdu. Sitenin kısa sürede popülerleşmesi sonucunda televizyonculuğu bırakarak hayatını internetten kazanmaya karar verdi. İtiraf.com’u 2004 yılında EBİ’ye sattı. 2005 yılında gittigidiyor.com‘un ortakları ile birlikte Magnet Bilgi Teknolojileri’ni kurdu. Bu şirket bünyesinde şehre özel arkadaşlık siteleri istanbul.net, ankara.net, izmir.net ile uzmanların sorulara görüntülü yanıt verdiği uzmantv.com projelerini hayata geçirdi.
Ada isminde 2004 doğumlu bir oğlu var. Tüm bu işlerin en nihayetinde ‘geyik’ olduğunu, şu hayatta yapılabilecek en güzel şeyin çocuk olduğunu düşünüyor…
Hüseyin GÖREN – Mobilera / Genel Müdür Yardımcısı
Hüseyin Gören 2004 yılında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden lisans, 2008 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları bölümünden yüksek lisans derecelerini aldı. 2004 – 2010 yılları arasında TÜBİTAK’ta çalışan Hüseyin Gören, 2006 – 2010 yılları arasında EUREKA Ulusal Proje Koordinatörlüğünü üstlendi. TÜBİTAK’taki çalışması sırasında Ar-Ge destek mevzuatlarının hazırlanması, Ar-Ge projelerin değerlendirilmesi ve uluslararası projelerin yönetimi konularında görev aldı. 2010 – 2011 yılları arasında Avea’da Ar-Ge Operasyon Müdürü olarak çalıştı, Ar-Ge merkezinin ve Ar-Ge işbirliklerinin koordinasyonunun yanı sıra AveaLabs Kuluçka Merkezinin kurulumu sürecinde aktif olarak rol aldı. Hüseyin Gören, Ekim 2011’den itibaren Mobilera’da Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor.
İskender ÖZTURANLI – Yeni Medya Danışmanı
1963 yılında Söke’de doğdu. Lise Eğitimini Söke Lisesi ve İzmir Özel Türk Lisesi’nde, üniversiteyi Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde okudu. Yayıncılık, yazar ve eleştirmenlik, kültür, felsefe ve edebiyat üzerine başlayan çalışma hayatı, ardından siyasal ve ekonomi gazeteciliği, yazarlığı ile devam etti. Uzun yıllar boyunca, İngilizce uluslararası ekonomi dergileri kurdu, yönetti, röportajlar yaptı, analizler yazdı. 2001 yılında Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde başladığı Öğretim Görevliliği halen yarı zamanlı olarak sürmektedir. Verdiği dersler arasında İnternet Gazeteciliği, Röportaj Teknikleri, Ekonomik ve Siyasal Coğrafya gibi dersler bulunmaktadır. 2006 yılında başlayan Doğan Online deneyimi sırasında önce, yönettiği bigpara.com’un bir internet finans haber portalına çevrilmesi ve büyüme sürecine girmesinde önemli katkıları oldu. Ardından ekolay haber, spor ve finans kanallarının tamamının gurup başkanı olarak dört yıl çalıştı. Çeşitli dergilerde ve gazetelerde makale ve yazıları yayımlanan İskender Özturanlı 2000’li yılların başında ntvmsnbc.com’da Yeni Ekonomi, internet, uluslararası ilişkiler ve finans ve piyasalar üzerine, 2011 yılında t24.com haber portalında sosyal medya ve dijital gelecek konularında yazılar yazdı. Halen internet gazeteciliği, sosyal medya, büyük medyanın dönüşüm süreci üzerine danışmanlıklar yapıp yazılar yazan İskender Özturanlı’nın çeşitli kültür ve sanat dergilerinde, müzikten edebiyata, felsefeden sosyolojiye dek yayınlanmış çalışmaları vardır.
Mesut KARAKAŞ – www.dekatlon.com.tr / Kurucu Ortak
İş hayatında Şahinler Holding Global Marketing, Brillant Uluslararası Operasyon tecrübelerini edindikten sonra, Ommedya ile iletişim dünyasına adım attı. Çalıştığı dönem boyunca ALL dergisi ve dünyanın en iyi tasarım dergisi seçilen ICON dergisi yayınlarının konsept üretim ve iletişiminde aktif rol aldı; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Akademisi gibi projelerin geliştirilmesine katkı sağladı.
Henüz 24 yaşındayken kurduğu Cube İletişim Danışmanlığı şirketiyle iletişim dünyasının girişimcilik tarafını tercih etti. Şirketinde global ve yerli birçok firmaya danışmalık hizmeti verdi, birçok yerel ürünün marka olma yolunda iletişim stratejilerini geliştirdi.
“Pazarlama İletişimi” , “Sosyal Medya ve Kullanıcı Psikolojisi” üzerine eğitimler vermeye devam ediyor.
Mustafa Murat BARTIN – Migros / Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü
1974 yılında doğan Mustafa Murat Bartın, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına 1995 yılında Migros Ar-Ge Departmanında Endüstri Mühendisi olarak başlayan Bartın, Metod Organizasyon ve Planlama Uzmanı, Satış Planlama Sorumlusu, Ar-Ge ve Planlama Proje Şefi, Sanal Merkez T.A.Ş. Pazarlama Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 2000-2009 yılları arasında Hewlett-Packard Türkiye’de sırasıyla e-İş Satış Müdürü, Satış-Öncesi Hizmetler Müdürü, İş Geliştirme Müdürü, Satış Müdürü ve en son olarak da Danışmanlık ve Entegrasyon Ülke Müdürü pozisyonlarında bulunmuştur. Şubat 2009’dan bu yana Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü olarak görev yapmaktadır.
Oğuzhan POYRAZOĞLU – Doğan Online / CTO
Okan TÜTÜNCÜ – www.secretcv.com / Kurucu
1985 yılında Tarsus Amerikan Lisesi, ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Okan Tütüncü, iş hayatında birçok başarıya imza atmış, çeşitli basın-yayın kuruluşlarının İnsan Kaynakları eklerinde kurucu ve yöneticilik görevlerinden sonra, 2000 yılında secretcv.com’u kurmuştur. Tütüncü, 11 yıldan beri secretcv.com’un Genel Müdürü olarak sektörün lider şirketinin başında görev yapıyor.
Uğur ŞEKER – Dijital Büro İstanbul / Genel Müdür
1977 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni birincilikle bitirerek Şehir Planlamacısı oldu. Öğrenimi ile eş zamanlı olarak İnterstar ve Kral TV Halkla İlişkiler Müdürü Asistanlığı yaptı. NTV’de yapım yardımcısı ve yönetmen yardımcısı görevlerinde bulundu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Şehir Planlama, Kadir Has Üniversitesi’nde MBA üzerine master öğrenimi gördü ancak ikisini de bitirmedi.
2000 yılında Zap Medya firmasının kuruluşunda bulundu ve ortağı oldu. 2007 senesinde, yerli sermayeli ve Türkiye’ nin ilk internet ajansı olan Zap Medya’nın satışını gerçekleştirdi ve 2009 yılının sonunda Zap Medya’dan ayrıldı.
Bugüne kadar yaklaşık 4.000 adet internet kampanyasını yönetti. İnternet Reklamcılığıyla ilgilli olarak Türkiye’de pek çok ilkin gerçekleştirilmesinde katkısı bulundu. Sosyal medya, mobil reklam ve pazarlama, arama motoru pazarlaması konularında analitik ve yaratıcı çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Innovative Ventures (Inovent) ve Marketing Management Enstitute’ün (MMI) danışmanıdır. IAB Türkiye Platformu’nun ilk Divan Başkanı ve kurucu üyelerindendir. Türkiye’ de bir ilk olan Mynet Webschool fikir sahibi, okul müdürü ve eğitmenidir. IPZ GIA, Kristal Elma, Altın Örümcek, DPID ve Meribel’de jüri üyeliği yaptı ve pek çok üniversitede seminer ve konferans vermeye devam ediyor. İnteraktif dünyayla ilgili olarak gazetelerde ve dergilerde yazıları yayınlanmıştır. Webstar Türkiye 1’in fikir sahibidir ve koordinatörlüğünü yapmıştır.
IPTV Derneği, Galata Business Angels (GBA) Melek Yatırımcılar Derneği kurucu üyesidir. TUBISAD yeni medya komisyonunda da üyeliği bulunmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi’nde internet reklamcılığı ve interaktif pazarlaması dersi vermiştir, Basın İlan Kurumu ile beraber Türkiye genelinde Geleceğin Medyasına Hazırlık programına katılmıştır.
Üç sene kadar çeşitli spor sitelerinde futbol ve Fenerbahçe yorumları yazmış, bir sene kadar da Radyospor’ da ‘Merkez’ isimli spor programını sunmuştur. Ayrıca Belgesel, Kısa Film, Sinema Filmi üreten Sugarworkz’ün bir üyesidir. Bu şapkasıyla da pek çok filmin yapımcılığında bulunmuştur.
Vadi EFE – www.dekatlon.com.tr / Kurucu Ortak
İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu; RWTH Aachen‘da yeni nesil teknolojiler üzerine yüksek lisans yaptı ve Berlin School of Economics‘te Uluslararası İşletme & Pazarlama eğitimi aldı. 2008 senesinde Avrupa‘nın en fazla yatırım alan internet startup‘ı olan Alman web tv platformu sevenload.com‘u Türkiye pazarına soktu ve bu lokalizasyon projesiyle Altın Örümcek ödülünü kazandı. 2005 senesinde üniversitede kurduğu dijital gençlik platformu ortakantin.com‘a 2009 senesinde Youth Republic ortak oldu ve projenin çoğunluk hisselerini satın aldı. Webrazzi tarafından Türkiye‘de 2009 senesinin en başarılı internet girişimcileri arasında seçildi ve 2010 senesinde British Council tarafından “International Young Creative Entrepreneur” ödülüne layık görüldü.