1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Dönüşüm Kredisinde Bilmeniz Gereken İnce Ayrıntı

Kentsel dönüşümde riskli binada oturanlar evlerini yenilemek isterlerse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 100 bin liraya kadar 10 yıl vadeli kredi kullanarak faizin neredeyse yarısını devlete ödetebiliyorlar.

donusum-kredisinde-bilmeniz-gereken-ince-ayrinti

Bakanlık bu amaçla birçok banka ve finans kuruluşlarıyla protokol imzalamıştı. Bakanlığın hazırladığı bu finans modelinden yararlanmak için binanınızın riskli bina olarak raporunun olması gerekiyor. Bu nedenle önce risk raporu veren lisanslı kuruluşlara müracat etmek gerekiyor. Bina riskli ve yıkılmalı raporu alındıktan sonra kendiniz binayı yenilemek istiyorsanız protokol imzalanmış bankalardan birine müracat ediyorsunuz. Müracatınız sonrası banka evraklarınızı Bakanlığa yolluyor ve onay geldikten sonra da size kredi kullandırıyor.

İkinci el konut alıcılarının blmesi gereken önemli bir noktaya vurgu yapmak istiyorum. Konut kredisi kullanarak ikinci el bir ev alıyorsanız ve bu ev daha sonra riskli yapı olarak raporlanmışsa binanın yıkımı kaçınılmazdır. Kredi alarak satın aldığınız bu riskli bina yıkıldığında siz bankadan aldığınız konut kredisini ödemeye devam ediyorsunuz. Bu binayı kentsel dönüşümde yenilemek için tekrar kredi kullanmak zorunda kaldığınızda 2. Bir kredi daha ödemiş olacaksınız.

Yasa ilk çıktığı günden beri en fazla aldığım sorulardan biridir bu. Ben kredi kullanarak bir ev aldım ama şimdi yıkılacak deniyor peki benim kredim ne olacak diye merak ediyorsanız, bilmelisiniz ki banka kredisini ödemeye devam edeceksiniz.

Müteahhittin kar etmediği için girmediği kentsel dönüşüm projelerinde, riskli bina yıkıldığında binanızın maliyetlerine katlanmanız gerekiyor.Bu kaçınılmaz sonuçtur. Kendi binasını yenilemek isteyenlerde Bakanlığın faiz desteği verdiği kredilerden yararlanabiliyorlar. Lakin bu binadan aldığınız ev için hala konut kredisi ödüyorsanız bunu da ödemeye devam edeceksiniz. Böylece 2 tane krediniz olacak ödemenizle ilgili.

Ne yapmak lazım? İkinci el konut almaya karar verdiyseniz bu durumu bilerek hareket etmek gerekiyor. Bina eski ve yıkılma ihtimali olan bir bina ise ve müteahhitin kar etmediği için giremeyeceği bir bölgede ise sizin bu binayı yenilemek için maliyetine katlanmanız gerekecek. Bu nedenle riskli bina olma ihtimali olan yerlerden ev alırken dikkat etmelisiniz. Riskli bina raporu olan binalar tapuda bellidir. Riskli bina şerhi vardır tapu kayıtlarında. Tapudan bilgi almanızda satın alma aşamasında çok önemlidir.

Riskli evini yenilemek isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınından yapılan açıklamaya göre bankalardan bugüne kadar 10 milyon lira kredi kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bankalardan kullandırılan kredi faiz oranının konutlarda yüzde 4’ünün, işyerlerinde ise yüzde 3’ünü karşılıyor. Maksimum 100 bin liraya kadar on yıl vadeli kredi kullandırıyor. Bu kredilerde işlem, sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileri, döner sermaye gibi ücretleri alınmıyor.

Hatice Kolçak
Twitter/@haticekolcak
haticekolcak@gmail.com

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …