lsı yalıtımı denildiğinde akla her ne kadar soğuk iklimlerdeki yalıtım gelse de benzer durum sıcak iklimler için de geçerli
Yalıtımın nabzını tutan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), sıcak bölgeler için de yalıtımın önemine vurgu yapıp, doğru yapılan yalıtım ile soğutma yükü maliyetlerinin de yarıya ineceğine dikkat çekiyor.
Yalıtım, soğuk iklim bölgelerinde önem taşıdığı gibi sıcak iklim bölgelerinde de kaçınılmaz bir ihtiyaç. Antalya, Diyarbakır, Mersin gibi sıcak iklim bölgelerinde sıcak dönemin soğuk dönemden daha uzun sürmesi nedeniyle maliyetler açısından soğutma yükü maliyetleri daha fazla oluyor.
Sıcak iklim bölgelerinde yaşayanlar yaz aylarında klimalarla sıcak ve nemden en az derecede etkilenmek için yaralanıyorlar. Bu dönemlerde soğutma maliyetleri yüksek olduğundan mayıs, ekim ayları arasında yaklaşık 5 ay boyunca ortalama toplam bin TL elektrik parası ödeniyor.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), ancak doğru yalıtım ile bu masrafların önüne geçilebileceğini ve ısı yalıtımı zorunluluğunun bu bölgelerde de etkin bir şekilde devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, yalıtımın sadece soğuk iklim bölgelerinde ısı kaybetmemek adına yapılan bir uygulama olmaktan çıkması gerektiğini söylüyor. Sıcak iklim bölgelerindeki soğutma yükünün azaltılması için yalıtımın yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeten Şen “Yalıtım yapılacak binalarda dış cephe büyük önem taşımaktadır. Cam giydirme cephelerde taş yünü yalıtım, perde giydirme cephelerde şişirilmiş plastik köpük levhalardan oluşan yalıtım, ahşap yapılarda plastik köpük kullanılarak yapılan yalıtımların gerçek tasarruf sağlıyor” diyor. Yalıtım malzemesi önemli Sıcakların etkisini arttırdığı bugünlerde hava koşulları nedeniyle yaşam kalitemiz ve hatta sağlımız bile olumsuz yönde etkilenebiliyor. Özellikle son yıllarda hızlı nüfus artışı, doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği dünyanın ekolojik dengesini olumsuz yönde etkilerken sıcaklıklar da hızla artmaktadır. Sıcaklıklardaki bu artış, sıcak iklim bölgelerinde etkisini daha çok göstermektedir. Türkiye’de yalıtımın nabzını tutan İZODER, bu bölgelerde de yaşam kalitesini arttırmak için yalıtımın şart olduğunu vurguluyor.
Tasarrufu sağlamaya etki eden nedenlerden bir diğerinin yalıtım malzemesinin kalınlığı olduğuna dikkat çeken Şen, yabancı ülkelerde 15-20 santimetrelik yalıtım malzemesi kullanılırken, Türkiye’de bazı yalıtım malzemeleri 5-7 santimetrelik arasında değişen malzemelere rastlandığını vurguluyor.
Yalıtım malzemesinin kalınlık farkından dolayı ısıtma ve soğutma için ödenen bedelin de değiştiğine işaret eden Şen, “Avrupa’da metrekarede 15 kw enerji harcarken, Türkiye’de yalıtımsız binalarda enerji tüketimi 350 kw’a çıkıyor.
Yalıtımı uygun malzeme ile yapılmayan binalarda enerji tasarrufu en fazla 20 ile 280 kw olurken, doğru malzeme ama düşük santimetre ölçüsü ile bu oran 175 kvv’a gerileyebiliyor. 100 m2’lik bir dairenin ısı yalıtım maliyeti 3-5 bin TL arasında değişiyor” diyor.
Mortgage