Diyarbakır surları, 2014’te Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, surlarda 4 burcun onarımı yapılacak.
Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Cazibe Merkezini Destekleme Programı kapsamında, Diyarbakır ‘ı bölgede ve ülkede farklı kılan dinamikler ortaya çıkarılacak. Söz konusu çalışmalarla Diyarbakır ‘ın, turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşarak turizm endeksli kalkınmasının büyük bir hız kazanması hedefleniyor. Proje kapsamında, 2011 yılında 6 proje çalışmasına toplam 16 milyon lira hibe desteği sağlandı. 2012-2013 yılında, Diyarbakır ‘ın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması adına 60 milyon lira kullanılacak. Diyarbakır suları da bu kapsamda onarıma alınacak.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak , Unesco Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne başvurabilmek için surlarda onarım çalışması yapılacağını söyledi. Daha önce surların ve burçların alan yönetimi olmadığından ötürü bu alanların gerektiği kadar değerlendirilmediğini dile getiren Toprak, “Surların koruma amaçlı imar planı yoktu. Şu anda iç kale surlarının tamir edilmesi için imarı yapılıyor.” dedi.
Toprak, Diyarbakır surlarının Unesco ‘ya girebilmesi için çevresel toparlanmanın şart olduğunu ifade etti. Surların, Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne girebilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini anlatan Toprak, şu anda ön aday listesinde bulunduklarını kaydetti.
Vali Toprak, 2014’e kadar Dünya Kültürel Mirası’na aday olacaklarının müjdesini vererek, aday olmadan önce önemli kriterleri yerine getirmeye çalıştıklarının altını çizdi. Toprak, şöyle dedi: “Müracaat sonrasında bir heyet surları inceleyecek ve kararını verecek. ‘Değeri var mı?’ diye. 4 tane önemli burcun onarımına başlayacağız. Urfa kapı, Yedi Kardeş burçları gibi eserlerin onarım projelerini hazırlıyoruz. 2013’e kadar bunların hepsini tamamlamayı planlıyoruz.”
Diyarbakır ‘ın dünyaya daha iyi tanıtılması için İngilizcenin yanında Japonca, Korece tanıtım yapılacak.
Haber Pan