1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Diyarbakır Doğu’nun “Paris’i” Olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Diyarbakır’ın turizm potansiyelini ortaya çıkararak, bölgenin ”Paris”i olmasını sağlayacak.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır, diyarbakır kentsel dönüşüm, emlak, Emlak Haberleri, kentsel dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlar Kurulu, Diyarbakır’ın Sur ilçesini afet dönüşümü kapsamında riskli alan ilan etti. Bakanlık da bölgeye yönelik dönüşüm planı hazırladı. Buna göre, Diyarbakır’ın en eski yerleşim bölgesi Suriçi baştan yaratılacak.

Birçok tarihi ve korunacak yapının bulunduğu Suriçi’nde, zamanla çarpık yapılaşma meydana geldi, bölgedeki tarihi binaların katları kaçak olarak artırıldı.

15 mahallede 71 bin kişinin yaşadığı Suriçi’nde, 141 anıtsal kültür varlığı, 342 sivil mimarlık örneği yapı ve 97 kamu binası yer alıyor.

İkinci derece deprem kuşağında yer alan bölgede, deprem olmadan bile ağır hasar gören, tahliye edilen ve yıkılan binalar bulunuyor.

Bölgedeki 9 bin 200’ü aşkın yapıdan 2 bin 800’ü tek katlı, 4 bin 800’ü iki katlı, 685’i dört katlı ve 838’i de dört kat ve üstü. Bina sayısının fazla olmasına karşın betonarme yapı sayısı yüzde 5’in altında kalıyor.

Bakanlık, iyi durumda sanılan binaların büyük kısmının da riskli olduğunu saptarken ”Bu sorunlar Suriçi bölgesinin tarihi özelliklerini kaybetmesine ve çöküntü alanı haline gelmesine yol açtı” değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Belediyesi ile işbirliği

Suriçi’nin dönüşümü için ortak eylem planı hazırlanacak.

Bölgede daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de dahil birçok kurumca başlatılan çalışmaların sonuçlandırılamaması üzerine devreye giren Bakanlık, başta yerel yönetimler olmak üzere Kalkınma Ajansı, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, üniversite ve sivil toplum örgütleriyle Suriçi’ne yeni bir görünüm kazandıracak.
Kaçak yapılar yıkılacak

Bu kapsamda Suriçi için yapılacak çalışmalar şöyle:

”Kaçak, sağlıksız ve güvensiz yapılar yıkılarak, alanın tarihi ve kültürel değeri ön plana çıkarılacak. Alandaki tarihi ve kültürel değere sahip başta surlar olmak üzere pek çok tarihi köşk, konak, kilise, cami, han, hamam, anıt gibi tarihi yapılar restore edilerek, kente kazandırılacak. Suriçi bölgesi, altyapısı tamamlanmış, yeterli yeşil alanları, eğitim ve sağlık tesisleri bulunan yerel mimariye uygun yapıların bulunduğu sağlıklı ve güvenli yaşam alanı haline getirilecek. Diyarbakır’ın bölgede hak ettiği turizm potansiyeli ortaya çıkarılacak.”

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor – İzoder 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 25. Yılında Uyardı

Su yalıtımı olmayan bina içten içe çürüyor Çeyrek asır önce hepimizi derinden sarsan 17 Ağustos …