O en kolay, en uyumlu ve en zamansız renk. Ama aynı zamanda sürprizlere açık ve dinamik. Yanına koyduğunuz renk ya da seçtiğiniz stille karakter değiştirebiliyor. Doğayı örttüğü gibi yaşam alanlarınızı da örtsün istiyorsanız beyaza teslim olun
Eğer yaşadığınız yerde net, modern, basit ve ferah bir çizgi yaratmaktan yanaysanız renk paletinin masum, seçkin ve uyumlu üyesi beyazı kullanabilirsiniz. Kuzeyli, rüstik ve natüralist bir görünüm peşindeyseniz, bunu da yine bolca beyazla başarabilirsiniz. Beyazı dantellere, ketenlere ve ince tüllere sıçratarak romantik; floral yasaklar ve kristal avizelerle kombine ederek İngiliz country havasına sokmanız mümkün. Biraz lavanta ya da turkuaz katarak Akdenizli, safran şansı ve turuncuyla birleştirerek Afrikalı tribal stillere yanaşabilirsiniz. Kısacası “renksizlik” olarak nitelendirme hatasına düşmezseniz, beyazı mekan tasarımının en dinamik oyuncusu olarak kullanabilirsiniz.
Tasarımcıların beyaz tutkusu
Tasarımcıların dünyasında formlar çok farklılaşsa da beyaz renge olan tutku ortak:
(1) Fabio Novembre’ın Her isimli sandalyesi
(2) Inside Avenue kase
(3) Philippe Starck’ın evinde de bulunan La Murinna Venedik avize.
(4) Form ve orantıyla oynayan pek çok aksesuvar tasarımında beyaz tercih ediliyor
(5) inside Avenue’dan dekoratif masa çiçeği
(6) Yatak ucunda ya da yan sehpa olarak kullanabileceğiniz beyaz bir bavul
(7) Jean-Marie Massaud tasarımı Truffle Chair, Porro markasının üretimi.
Beyaz ama sıcak
Beyazı ana renk olarak seçüyseniz, mekanınızın mimari detaylan ve formlar ön plana çıkacaktır. Yaratacağınız etkiyi renk kombinasyonlanyla değil, mobilya, kumaş, zemin kaplaması ve aksesuvarlannızın tarzıyla belirleyeceksiniz demektir. Peki sıkıcı görünmeyi önlemek için neler yapabilirsiniz?
– Beyazı krem rengi, taş rengi ve grilerle karıştırmak ahengi bozmadan rahatlatır. Sadece beyaz diyorsanız, farklı tonlarını karıştırarak derinlik yaratın.
– Malzeme olarak ahşap, bambu ve hasır örgülü dokuları seçerseniz soğukluğu kırarsınız. Cam ya da çelik ve krom gibi reflektif metaller ise daha modem ama serin bir hava estirir.
– Klinikvari bir atmosferden kaçınmak için, tekstürlerden faydalanmak çok önemli; kadife, ipek, saten, kürk ve-pelüş gibi yumusak dokular seçin, bol bol yastık ve kilim kullanın.
– Sıcak renklerde gizli LED aydınlatmalar beyazın steril karakterini kırmak için ideal olacaktır.
– Beyaz bir duvara asacağınız büyük boyutlu tabloların ya da beyazın önüne koyacağınız heykellerin etkisi artacaktır.
– Beyaz mumlar, beyaz seramik objeler ve beyaz çiçekler mekanınızdan eksik olmamalı.
Marshall diyor ki…
Beyazı genellikle ‘boş bir tuval’ olarak görürüz ama o aslında boş olmaktan çok uzaktır. Kar yağdıktan hemen sonraki manzarayı hayal edin, gördüğünüz şey aralıksız beyazın yayılmasıdır. Eğer manzarayı daha yakından incelerseniz, o zaman aslında tek bir ton olmadığını görürsünüz. Eğer izlemeye zamanınız varsa, ne kadar çok farklı beyazın olduğunu ve beyazın şekilleri başka hiçbir rengin yapamadığı kadar iyi tanımladığım görebilirsiniz. Biz beyazı genellikle minimalist yaklaşımla örtüştürsek de, ‘dokusal beyazlar’ tamamen farklı tonları birleştirip, doku ilave ederek duvarlarda serin ama soğuk olmayan bir görünüm sağlar. Mobilya ve nesneler gri tonlarına kadar genişleyerek görünüm zenginleştirilebilir veya kâğıt, çini ve pamuk gibi sade beyaz lüks görünümlü malzemeler kullanılabilir.
Melda Narmanlı Çimen / Hürriyet Kelebek