Maliye özellikle eğlence ve turizm sektörüne yönelik denetimlerini yoğunlaştırmak üzere harekete geçti
Maliye’nin hedefinde inşaat, gayrimenkul, perakende ve hizmetler sektörü var. Kayıtdışılığı önlemek için çapraz kontroller gündemde
Kayıtdışında çemberi daraltmak isteyen Maliye’nin hedefinde inşaat, gayrimenkul, perakende ve hizmetler sektörü var. Maliye özellikle eğlence ve turizm sektörüne yönelik denetimlerini yoğunlaştırmak üzere harekete geçti. Kayıtdışılığı önlemek için çapraz kontroller gündemde M aliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen kayıtdışı ile mücadele çalışmalarında önemli bir aşama daha tamamlandı. Maliye, kayıtdışılığı azaltmak amacıyla inşaat sektörü, gayrimenkul, perakende satış, otel, eğlence ve turizm sektörlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştıracak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011-2013 yılları Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı çerçevesinde üzerine düşen görevlerin tamamını hayata geçirerek, inşaat sektöründeki tüm aktörlerin kayıt altına alınmasını sağladı. Bu çerçevede, müteahhitler, mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, yapı kooperatifleri, enerji verimliliği danışmanlık şirketleri ve serbest müşavir mühendisler, yapı denetim kuruluşları, yapı malzemeleri üreticileri ile bunlar tarafından yapılan işler ve faaliyetler, üretim bilgileri, elektronik ortamda toplandı. Oluşturulan veri bankası, yeni bilgilerle sürekli güncellenebilir hale geldi.
ÇAPRAZ KONTROL YAPILACAK
Kayıtdışılığın yüksek olduğu inşaat sektöründe sadece müteahhitler ve yapı malzemeleri üreten kuruluşlardan gelen bilgilerle yetinilmeyecek, diğer kurumlardan gelecek verilerle çapraz kontrol yapılabilecek. Yanlış bilgi verenlere, yetki belgesi iptaline varan yaptırımlar uygulanacak. İnşaat sektörüyle ilgili verilere ulaşma imkânına kavuşan Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, bundan böyle sektörde hem vergi kaçıranları, hem de kaçak işçi çalıştıranları daha kolay tespit edebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Tapu Bilgi Sistemi’nde (TABGİS) tüm tapu bilgilerinin elektronik ortama aktarılması işlemi de tamamlandı. Maliye artık kimin hangi şehirde kaç tane gayrimenkulü olduğunu, bunlar üzerinde ne tür işlemler yapıldığını otomatik olarak takip edebilecek. Daha önce kira vergisi kaçıranları tespit etmek için birçok kaynağa bakmak zorunda kalan Maliye, artık elektronik ortamda tüm gayrimenkul bilgilerini görebilecek.
FİŞ KESMEYENİN KAPISI ÇALINACAK
Maliye, perakende, otel, eğlence ve turizm sektörlerinde vergi kaybına yol açan kredi kartı üzerinden POS cihazıyla satış yaptığı halde yazar kasadan fiş kesmeyen mükelleflere yönelik çalışmaya ilişkin takvimi de belirledi. Buna göre, 1 Ocak 2013’ten itibaren yeni mükellef olacak işletmelerde kullanılacak POS cihazlarının yazar kasa ile uyumlu olması zorunluluğu aranacak. Mevcut mükelleflerin kullandığı POS cihazlarının uyumlu hale getirilmesi için de 31 Aralık 2015 tarihine kadar süre tanınacak. Bu tarihten sonra tüm POS cihazları yazar kasayla uyumlu hale gelecek.
Ahmet Kıvanç / Habertürk