1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Depremin Şiddeti Anketle Belirlenecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sonrasında, bölgede yaşayanların, depremi nasıl hissettikleriyle ilgili akıllı telefon ve tabletler aracılığıyla anket yapacak.

depremin-siddeti-anketle-belirlenecek

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine, AFAD Ulusal Deprem Gözlem Ağı’ndan elde edilen deprem verilerini, akıllı cep telefonlarıyla tablet bilgisayarlara anlık ulaştırdıklarını söyledi.

Akıllı telefon veya tablet bilgisayara indirilen AFAD-Deprem uygulaması üzerinden depremi hissedenlere yönelik anket yapılmaya başlanacağına dikkati çeken Nurlu, anketin 4,5 ve üzerindeki depremlerden sonra gerçekleştirileceğini dile getirdi. Nurlu, ankete sadece depremin merkez üssüne 200 kilometre çapındaki bölgede yer alanların katılabileceğini anlattı.

Anket kapsamında verilen cevaplara göre değişmek üzere 15 ya da 16 soru yönlendirileceğini ifade eden Nurlu, “Depremi hissettiniz mi”, “Camlar kırıldı mı”, “Çerçeveler yıkıldı mı”, “Binanız hasar gördü mü”, “Dışardaki durum nasıl” gibi sorular sorulacağını bildirdi.

Nurlu, sismometrenin kaydettiği değerle deprem büyüklüğünün hesaplandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bir de insanların hissettiği deprem şiddeti vardır. İnsanların hangi şiddetteki depremi nasıl hissettiği de önemlidir. Bu nedenle kullanıcı ankete üç fotograf da ekleyip, gönderebilecek. Vatandaşların vereceği cevaplardan insanların depremi hangi şiddette hissettiğiyle ilgili bilgileri saptayacağız. Ayrıca kullanıcının göndermesi durumunda elimizde fotoğraflar da olacak. Bunların hepsi otomatik olarak AFAD Başkanlığındaki sisteme gelecek. Deprem sonrasında oluşturulan şiddet haritalarına insanların hissettikleri ve yaşadıkları da eklenince haritalar daha hassas ve bilimsel hale gelecek. Avrupa’da ve dünya genelinde bu uygulamalar yapılıyor. Türkiye’de ise ilk defa yapılacak. Uygulama sayesinde elimizde depreme ilişkin çok çeşitli bilgiler bulunacak. Böylece geleceğe yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere önemli bir veri tabanı daha oluşturacağız.”

-Cevaba göre yeni sorular gelecek

Ankette vatandaşların soruların hepsini aynı anda görmeyeceğini vurgulayan Nurlu, verilen cevaplara göre yeni soruların geleceğini kaydetti.

Nurlu,AFAD-Deprem uygulamasıyla kullanıcının isteğine bağlı Ulusal Deprem Gözlem Ağı’ndan elde edilen depremleri detay olarak görebilme, depremin meydana geldiği yere en yakın 5 yerleşim yerinin uzaklıklarını inceleme, yaklaşık 100 kilometre çapındaki alanda son yıllarda meydana gelen depremleri sorgulayabilme, yaşadığı ilin deprem bölge haritasına ulaşabilme fırsatı sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Yarısı Bizden” Yeniden Başlıyor. Kurum: Yeni Kampanyada Tarih Kısıtlaması Olmayacak

“Yarısı Bizden” kampanyasının yeniden başlayacağını duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tarih …