1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Depreme Maalesef Hazır Değiliz!

On binlerce insanın ölümüne sebep olan ve büyük mal kaybı yaşatan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden geçen 17 yıla rağmen ülke hâlâ depreme hazır değil, tehlike sürüyor

depreme-maalesef-hazir-degiliz-1

Merkez üssü Gölcük olan ve Marmara Depremi olarak anılan depremin üzerinden bugün tam 17 yıl geçti.

7,5 şiddetinde gerçekleşen, yaklaşık 14,5 milyon insanın yaşadığı Bolu, Bursa, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova dâhil 8 ili etkileyen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonucunda 17.480 yurttaş da yaşamını yitirmişti.

Büyük can ve mal kayıplarına sebep olan depremin üzerinden geçen 17 yıla rağmen ülke genelinde depreme karşı alınan önlemlerin yetersizliği ve olası bir deprem sonrasında toplanacak boş alanların birçoğunun rant alanına dönüştürülerek inşaat şirketlerine satılması ise yaşanan binlerce ölümden gerekli dersin alınmadığını gözler önüne serer nitelikte.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da Marmara Depremi’nin 17. Yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “İstanbul depreme hazır mı?” diye sordu.

“17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçti. Bugünden geriye bakıldığında, verilen sözlerin tutulmadığını, güvenli ve sağlıklı yaşam koşullarının hazırlanmadığını, toplumsal yaşamın deprem tehlikesine göre düzenlenmediğini, toplumda deprem bilincinin geliştirilmediğini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verilen açıklamada Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu da hatırlatıldı.

Ders alınsaydı Van böyle olmazdı

Marmara Depremi’nden ders çıkarılsaydı, Van Depremi’nin yıkıcı etkilerinin hafifletilebileceğine dair görüşlere yer verilen açıklamada, görmezden gelinen sorunlar özetle şu şekilde sıralandı: Zemin etütlerinin usullere uygun yapılmaması, yapı denetim sisteminin eksiklikleri, kentsel dönüşüm adı altında yapılan ‘inşaat çılgınlığının’ güvenilir yapılar yapılmasını engellediği, deprem sonrası toplanacak boş arazilerin sayı olarak yetersizliği…

50 bin bina yıkılacak 150 bin insan ölecek

İnşaat Mühendisleri Odası da Marmara Depremi’nin 17. Yıl dönümü sebebiyle yaptıkları basın açıklamasında, İstanbul merkezli bir depremde 2 milyon insanın sokakta kalacağını belirtti. 50 bin binanın hasar göreceğine de yer verilen açıklamada 50 ile 150 bin arası kişinin de yaşamını yitireceği vurgulandı.

***

depreme-maalesef-hazir-degiliz-2

Marmara Depremi’nin ağır bilançosu
İllere göre yaşamını yitirenler

Bolu: 270
Bursa: 268
Eskişehir: 86
İstanbul: 981
Kocaeli: 9477
Sakarya: 3891
Yalova: 2504
Zonguldak: 3

Marmara Depremi’nin ağır bilançosu
Yaralı sayısı:

48 bin 901
Sakat kalan: 505
Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 96 bin 796 konut ve 15 bin 939 işyeri
Orta hasarlı konut:
107 bin 315
Orta hasarlı işyeri: 16 bin 316
Az hasarlı konut: 113 bin 382
Az hasarlı işyeri: 14 bin 657

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türkiye’de Beklenen Yaşam Süresi Azaldı: Yaşam Süresinin En Uzun Olduğu İller

TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,5 yıldan 77,3 yıla geriledi. Peki, yaşam …