1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Deprem Verileri Tek Elde Toplanıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile TÜBİTAK ULAKBİM ortaklığıyla, ülke genelinde deprem gözlemi yapan 920 istasyondan elde edilecek ölçümler, Türkiye Deprem Veri Merkezi’nde toplanacak.

deprem-verileri-tek-elde-toplaniyor

Çalışmayla, araştırmacıların verilere ulaşması kolaylaşırken, depremlerle ilgili tek değer açıklanması da mümkün olacak.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, AA muhabirine, Türkiye’de AFAD ile Kandilli Rasathanesinin yanı sıra belediyeler ve üniversitelerin yerel ölçekte deprem gözlemi yaptığını söyledi.

Türkiye’deki deprem gözlemi istasyonlarının yaklaşık 620’sinin AFAD tarafından işletildiğine işaret eden Nurlu, “Bunun yanı sıra Eskişehir, Düzce, Kocaeli, İskenderun gibi illerde yerel ölçekli gözlem yapan kurumlar var. AFAD ile Kandilli’nin deprem verilerine gerçek anlamda ulaşmak mümkün. Ancak diğer istasyonların gözlem verileri dağınık durumda” diye konuştu.

Ülkenin deprem verilerini tek çatı altında toplamak için çalışma başlattıklarını dile getiren Nurlu, elektronik ortamda Türkiye Deprem Veri Merkezi’ni yakın zamanda faaliyete geçireceklerini bildirdi.

Böylece araştırmacıların deprem verilerinin tümüne buradan ulaşabileceğini anlatan Nurlu, “Ülkemizin daha fazla deprem gözlem istasyonuna ihtiyaç var ancak 920 istasyon da az değil. Amacımız tüm bu istasyonlardan gelen verilerin tek merkezde toplanması, isteyen herkesin bunlara hızlı ve güvenilir şekilde ulaşabilmesi” dedi.

-Depremle ilgili tek değer açıklanacak

Şu anda 4,5 ve üstü büyüklükteki depremlerde Kandilli Rasathanesi ile ortak çalışma sonucu tek değer açıkladıklarını hatırlatan Nurlu, “Açıklanan deprem büyüklükleri, hesaplama yöntemlerinden dolayı farklılıklar gösterebiliyor.Şu anda belki onu gerçekleştiremiyoruz ama çalışmamızın nihai hedefi, depremlerle ilgili tek değer açıklamak. Ayrıca veriye güvenli ve hızlı ulaşmak” ifadelerini kullandı.

Projede TÜBİTAK ULAKBİM ile ortaklaşa çalıştıklarını dile getiren Nurlu, “ULAKBİM, ülkemizdeki üniversitelerin internet ağını sağlayan birim. Gerçekten takdir edilecek, dünya ölçeğinde depolama alanları ve sorgulama metodları var. Ayrıca veri güvenliği de çok önemli. Bunda da bu kurum kendini kanıtlamış durumda. Veriler ULAKBİM’de yedeklenecek” diye konuştu.

Bu çalışmanın Kalkınma Bakanlığınca desteklendiğini de belirten Nurlu, bu ay valilikler, belediyeler ve üniversitelerle protokollerin imzalanmasının ardından veri merkezini faaliyete geçirmeyi planladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Depreme Karşı Binaların “Güçlendirilmesi veya Dönüştürülmesi” Çağrısı

Uzmanlar, ülke genelinde riskli olduğu belirtilen 6 milyonu aşkın konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi …