1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Deprem Tehditi Altındaki 30 İl

Türkiye’nin fay haritası yeniden belirlendi Mevcut 150 olan diri fay hattı ikiye katlandı.

Deprem üretebilecek 176 yeni fay bulundu. Maden Tetkik Arama Enstitüsü fay tartışmalarına nokta koydu. Enstitü’nün hazırladığı haritaya göre aktif fay sayısı 326 oldu. Daha önce tespit edilen deprem üretebilecek fay sayısı yüzelliydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası ile ilgili Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nde yaptığı açıklamada, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi’nde olabilecek bir depremin tsunami tesirinin bulunmadığını söyledi. Bakan Yıldız, 3’üncü Boğaz köprüsünün diri fay üzerinde olmadığını, dolayısıyla orada da deprem açısından bir risk görülmediğini söyledi. Fay haritalarının hazırlanması sürecinde bütün diri fay hatlarının fotoğrafının çekildiğini dile getiren Bakan Yıldız, “Yeni fay haritalarında ülkedeki diri fay sayısı 150 değil, 326 civarında olduğu anlaşıldı. 20 yıl önceki haritada tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fay hatları son teknolojinin kullanıldığı bu çalışmayla tespit edildi ve aktif fay olarak nitelendirildi” dedi.

30 ŞEHİR TEHDİT ALTINDA

MTA’nın 1912’den bu yana yaşanan bütün hareketleri dikkate alarak hazırladığı haritada, 5.5 ve üzerinde deprem üretme kapasitesine sahip diri fay hatlarının bulunduğu bölgeler ise şöyle sıralandı:

Adana, Adapazarı, Afyon, Aksaray, Ankara, Aydın, Ayvalık,

Balıkesir, Bandırma, Bolu, Bursa,

Çanakkale, Çankırı, Çorum,

Denizli,

Eskişehir,

Fethiye,

Ilgın, Isparta,

İzmir,

Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya,

Marmaris,Mersin,

Silifke,

Urla,

Uşak,

Yozgat.

Bakan Yıldız, yapılacak ve yapılması planlanan nükleer santrallerle ilgili de bilgi verdi. Akkuyu’da kurulacak santralin herhangi bir fay üzerinde bulunmadığını ifade eden Yıldız, ”Akkuyu Nükleer Güç Santrali 9 büyüklüğünde bir deprem olacakmış gibi dizayn edilecektir ve hiç tereddütsüz Türkiye’nin en sağlam yapısı olma iddiasındadır” dedi. Yıldız, Akkuyu’nun onlarca rapor dikkate alınarak seçildiğini bildirdi.

İSTANBUL’DA DİRİ FAY YOK

İstanbul’da karada diri fay olmadığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ”Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortada olan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul’un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır” diye konuştu. Türkiye’nin dünyadaki en önemli deprem hatları üzerinde bulunan ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Yıldız, ”Bu harita şu gerçeği söylüyor, biz depreme mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Ama bu deprem yarın olacak anlamında söyleniyorsa, bu kısmı yanlış diyorum” dedi. Yeni inşa ettikleri gemiyle beraber denizlerde de depremsellik çalışmaları yapılacağını kaydeden Yıldız, önümüzdeki 4-5 yıl yoğun bir çalışmanın kendilerini beklediğini söyledi.

Ermenistan sınırında bulunan Metsamor Nükleer Güç Santrali’nin Türkiye sınırına 16 kilometre, Iğdır’a da 30 kilometre uzaklıkta bulunduğunu, santralin depremsellik dışında da tehlikeli olduğunu söyleyen Yıldız, ”O santral işletmecilik açısından güvenirliğini yitirmiş bir santraldır” dedi.

Kütahya’da bir yılda 6800 deprem

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, salı sabahı saat 4.46’da Kütahya’nın Simav ilçesi sınırları içinde yerel büyüklüğü 4.9 olan deprem meydana geldiği belirtildi.

SİMAV FAYINA DİKKAT

AFAD açıklamasında depremin Simav ilçesi İnlice köyüne 2.3, Şenköy’e 3.1, Başkonak köyüne 4.2 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi. AFAD, Kütahya’da 1900’lü yıllardan itibaren 4.0’ten büyük depremlerin dağılımına bakıldığında, bunların Emet-Gediz Fay Zonu ile Simav Fay Zonu üzerinde yoğunlaştığının görüldüğünü belirtti. Bölgede son bir yıllık deprem dağılımı izlendiğinde, deprem aktivitesinin Simav Fay Zonu’na bağlı geliştiğinin gözlendiğine işaret edilen açıklamada, belirtilen sürede meydana gelen deprem sayısının 6 bin 808 olarak ölçüldüğü kaydedildi. Açıklamada, büyüklükleri 3.0 ile 4.0 arasında 824, 4.0 ile 5.0 arasında 43 ve 5.0 ile 6.0 arasında 3 deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

BUGÜN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türkiye’de 2030’a Kadar 59 İlin Nüfusunun Artması Bekleniyor

Türkiye’de 2023-2030 döneminde 59 ilin nüfusunun artması beklenirken, en yüksek nüfus artış oranının yüzde 15 …