DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yeni yasayla elektrik, doğalgaz ve su abonelik işlemlerinde deprem sigortası olup olmadığının kontrol edildiğini ve deprem sigortası olmayan evlere abonelik verilmediğini ifade etti.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, deprem sonrasımeydana gelebilecek maddi kayıpların karşılanabilmesi için zorunlu deprem sigortasının mutlaka yaptırılması gerektiğini ayrıca yeni yasaya göre zorunlu deprem isgortası yaptırmayanların elektrik, doğalgaz ve su aboneliği alamayacağını hatırlattı.
Afet Sigortaları Yasası’nın ardından tapu işlemleri ve konut kredilerinin yanı sıra elektrik ve su abonelik işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası şartı aranmaya başlandı. Yasayla beraber DASK yaptırma oranlarında artış olduğuna dikkat çeken DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK’a yatırılan primlerin tekrar halka geri döndüğünü ifade etti.
DASK’ın sosyal dayanışma havuzu olarak düşünülmesi gerektiğini hatırlatan Yazıcı, “Ödenen primler tüm topluma, depremde hasar ödemesi yoluyla geri dönüyor. Türkiye’de büyük depremlerin ardından sigortalılık oranlarında artış gözlemliyoruz. Ancak önemli olan, felaketler olmadan önce sigorta yaptırmak. Deprem riski yüksek bir ülkede yaşıyoruz. Bu nedenle, almamız gereken diğer önlemlerin yanı sıra muhtemel maddi kayıplarımızı karşılamak için mutlaka zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı ve sigorta yaptırmak için deprem olmasını beklememeliyiz” diye konuştu.
Yeni yasa ivme kazandırdı
Yeni yasanın zorunlu deprem sigortasına kazandırdığı ivmeden son derece memnun olduklarını belirten Yazıcı, “Yasayla birlikte zorunlu deprem sigortasında ciddi bir büyüme yakaladık. Sigortalı konut sayısı Türkiye genelinde 4,7 milyona yükseldi. Yeni kontrol uygulamasının başlamasından sonra zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı dört ayda geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 63 arttı. 2012 yılının toplamındaki büyüme ise geçen yıla kıyasla yüzde 27 oldu. Bu artışın önümüzdeki dönemde hız kaybetmeden devam etmesini bekliyoruz” dedi. Yazıcı, elektrik ve su idarelerinin, abonelik işlemlerinde mutlaka zorunlu deprem sigortası olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeni yasayla amaçlanan, kamudan alınan hizmetin zorlaştırmak değil, aksine halka sigorta yaptırması gereği hatırlatmak. Türkiye topraklarının yüzde 96’sının, nüfusunun yüzde 98’inin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu göz önünde bulundurursak, herkesin sorumluluk alıp elini taşın altına koyması ve önlemini alması gerekiyor.”