1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Deprem Bölgesinde Betona %20 Kâr Sınırı

Deprem bölgesinde yerinde dönüşümle evlerini yenilemeye çalışan vatandaşların betonda karşılaştıkları fahiş fiyatlar karşısında yüzde 20 üzerinde kâra izin verilmeyeceği bildirildi.

Deprem Bölgesinde Betona %20 Kâr Sınırı

YeniŞafak’ın aktardığına göre metreküp maliyeti 1300 TL olan hazır betonun fiyatının nakliye, ekipman, agrega bahanesiyle 3 bin TL’ye satıldığı yolunda ulaşan şikayetler üzerine tedbirler masaya yatırıldı. Fiyatlar makul bir seviyeye çekilmezse maliyetler hesaplanarak firmaların yüzde 20 üzerinde kâr elde etmesine izin verilmeyecek. Fahiş fiyat artışı yapan firmalara bölgedeki inşa çalışmaları tamamlanana kadar el konulması da tartışılan tedbirler arasında olacak.

Depremden etkilenen 11 ilde kendi inşaatını yapmak isteyen afetzedelere hibe ve kredi desteği sağlayan Yerinde Dönüşüm Projesi, inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar nedeniyle sekteye uğradı. Vatandaşlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na, ‘Bölgede beton ve betonun bileşenleri başta olmak üzere, birçok inşaat malzemesinin fiyatının neredeyse ikiye katlandığı yönünde’ yüzlerce şikâyet geldiği belirtiliyor.

Fiyatlarda 2 kat artış

Beton sektöründe fahiş fiyatlar uygulanarak maliyet yükseltiliyor. Gerçek maliyeti bin 300 lira civarında olan 1 metreküp betona, ‘nakliye fiyatları arttı, ekipman bulamıyoruz, agrega bulamıyoruz’ bahaneleriyle 3 bin liraya kadar bedel isteniyor. Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı da firmaları sıkı takibe aldı. Ayrıca, deprem bölgesinde, beton sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin de fahiş fiyat artışları konusunda uyarıldığı öğrenildi.

Gündemdeki iki formül

Hükümetin gündemindeki ilk formül yasal bir düzenleme yapılarak maliyetler hesaplanacak ve firmaların elde ettiği karın yüzde 20’sinin üzerine çıkmasına izin verilmeyecek.

İkinci formül ise inşa çalışmalarının aksamaması ve sağlıklı bir süreç yürütülebilmesi için, fahiş fiyat artışı yapan firmalara, bölgedeki inşa çalışmaları tamamlanana kadar el konulması.

Rekabet Kurumu da deprem bölgesi odağında çimento ve hazır beton sektörü için yürüttükleri incelemeler kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlatmıştı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Ücretsiz Deprem Testine Ev Sahibi Engeli: 79 Bin Binada Tarama Yapılamadı

Marmara depreminin ardından 25 yıl geçerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Bina Tespiti Projesi’ne bugüne kadar …