1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Demir Fiyatlarındaki Artış Yüzde 56’ya Ulaştı!

Temmuz ayı itibarıyla son 1 yılda demir fiyatlarındaki artış yüzde 56’ya ulaştı. Son 6 ay içinde ise artış yüzde 22 oldu. Bu oran, herhangi bir iktisadi gelişmeyle ifade edilemiyor

İnşaatçılar “Yüzde 15 fon düşsün, fiyat o oranda düşecektir” derken demirciler, “Kütük fiyatı yükselince maliyetimiz arttı, yüzde 20 zayiat var” açıklaması yapıyor. Çözüm için gözler ise hükümette

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Kızılcahamam’da demir fiyatlarında yaşanan spekülatif hareketler gerekçesiyle demir sektörüne çektiği fırçanın arkasında, haftalardır süren tartışmanın bulunduğu ortaya çıktı. Demir fiyatlarındaki artış nedeniyle demirciler ile inşaatçılar arasında yaşanan “demirde fahiş fiyat” tartışmasına, bir süredir Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı üçgeninde çözüm arandığı ancak sorunun kilitlendiği öğrenildi. Sürece el koyan ekonomi bakanlarına rağmen bir türlü çözüm sağlanamayınca gelişmelerden haberdar olan Başbakan Erdoğan’ın demir sektörüne patladığı ve konuyu kürsüden gündeme getirerek, sektörü uyardığı belirtiliyor.

Taraflar ne öneriyor?
Başbakan Erdoğan, partisinin haftasonu Kızılcahamam’da gerçekleşen İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda inşaat sektöründe kullanılan demir fiyatlarına değinmiş, “Son zamanlarda bazı sektörlerde spekülatif hareketler var. Özellikle demir sektöründe bu hareketler oldukça fazla. Eğer bu böyle devam ederse bilesiniz ki karşınızda bizi bulacaksınız. Çünkü bizim için inşaat sektörü önemlidir, inşaat sektöründe kalkıp da piyasaları bu şekilde etkileme yoluna gitmek haddinize değildir, gereğini yaparız” demişti.

2010 Temmuz-2011 Haziran dönemini kapsayan 12 aylık dönemde Kardemir fabrika verilerine göre, demir fiyatı TL bazında yüzde 45 oranında, serbest piyasa verilerine göre yaklaşık yüzde 48 oranında arttı. Ocak 2011-Temmuz 2011 dönemini kapsayan 6 aylık serbest piyasa verilerine göre ise demir fiyatı yüzde 22.1 oranında yükseldi. Demir fiyatındaki bu yüksek artışlara karşılık Temmuz 2010- Haziran 2011 dönemini kapsayan 12 aylık dönemde işçilik ücretleri yüzde 7-9 oranında, akaryakıt fiyatları yüzde 18-19 oranında, Merkez Bankası efektif dolar kurundaki artış yaklaşık yüzde 10, TÜİK üretici fiyatları endeks artışı ise yaklaşık yüzde 10 oranında arttı.

Demirciler: Fon kalkmasın
İnşaat sektörünün düşük karlarla çalışmaktan ötürü öz sermayelerinin azaldığını vurgulayan inşaat sektörü temsilcileri, demirdeki bu yüksek fiyat artışlarını sektör mensuplarının karşılayamayacakları bir zarara ittiğini savundu. Çözüm önerisini ise “yurtdışından inşaat demiri ithalindeki yüzde 15, kütük demir ithalindeki yüzde 22.4 oranında uygulanan fonların kaldırılması” olarak ifade eden inşaatçılar, bu fonların kaldırılmasıyla demir fiyatlarının bu ölçüde azalacağını savundu. Demir sektörü temsilcileri ise söz konusu fonun kaldırılmasına kesinlikle karşı çıkıyor ve “üretimde yüzde 15-20 zayiat olduğunu” belirterek kendilerini savunuyor.

Bakan Yazıcı tek bir metin istedi
Demir fiyatlarında son 1 yılda yaşanan fiyat artışlarının yüzde 56 oranına ulaştığını savunarak, bu artışa tepki gösteren inşaat sektörü temsilcileri uzun süreden beri bu soruna Hükümet nezdinde çözüm aradı. Demir fiyatlarındaki yüzde 15’lik fonun kalkması talebiyle önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la görüşen inşaatçılar, sorunlarını Babacan’a rakamlarla anlattılar. İnşaat söktürü temsilcilerini dikkatle dinleyen Babacan konuyu inceleyeceğini belirtti. Sektör temsilcileri ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı ziyaret ederek, sorunlarını bir de ona anlattılar. Çağlayan da konunun incelenmesi talimatını verdi. Tam bu sırada Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın makamından çağrılan sektör temsilcileri soruna Bakan Yazıcı’nın el koymasından dolayı umutlandılar. Ancak Bakan Yazıcı, makamında hem inşaat sektörü hem de demir üreticileri temsilcilerini toplayarak ortak bir toplantı yaptı. Her iki tarafı da dinleyen Bakan Yazıcı’nın toplantının sonunda “şimdi çıkın, bana çözüm için tek bir metin getirin” dedi. Bakan Yazıcı’nın bu talimatıyla her iki taraf da şaşkınlık yaşadı. Talepleri ve itirazları birbirleriyle çatışan her iki taraf da, Bakan Yazıcı’nın bu talimatıyla kilitlendi.

Vatan

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Paslanmaz Sektörü Gelecek Vaad Ediyor

Paslanmaz çelik boru, sac, çubuk, lama, köşebent fittings şatışlarını yapan sektör gelecek vaad ediyor.. Paslanmaz …