1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

‘Dava Açacağız’

Ağaoğlu’na arazi kıyağına meslek örgütleri tepki gösterdi. Şehir planlamacıları ve mimarlar dava açmaya hazırlanıyor.

dava-acacagiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Veliefendi Hipodromu’nun tam karşısında işadamı Ali Ağaoğlu’na ait 73 bin 957 metrekare arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin itirazına rağmen imar değişikliği yapmasına meslek örgütleri de karşı çıktı.

*Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları İstanbul Şube Başkanı):

“Bu konuyu Şubat ayından beri takip ediyoruz. Bu süreç hukuki olarak devam ediyor. Biz de gerekli başvurularımızı yapacağız. Burası imarsız araziyken esas buradaki sıkıntıyı ortaya çıkaran çevre yapılanma koşullarının çok üzerinde, yeni bir imar hakkı tesis edilmesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) belediyelere gerekli başvuruyu yapan ve 2 ayda olumlu sonuç alamayan herkese, istediği her alanda, her tür ölçekteki planı yaptırma yetkisine sahiptir. Hatta o bölgedeki inşaat ve çalışma ruhsatlarını vermeye muktedirdir.

Şu an bakanlığın buna yetkisi var. Maalesef bu planda Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildikten sonra, bakanlık tarafından yerine getirilmiş bir plan değişikliği. Bu açıdan baktığınızda bakanlığın gerçekten ayrıcalıklı imar hakkını engellemesi gerekirken böyle bir planın altına imza atması oldukça düşündürücü. İtirazımızı yaptık. Büyük ihtimalle itirazımız reddedilecektir. Sonrasında da konuyu dava edeceğiz.”

*Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası Genel Başkanı):

Parsel bazında yapılan plan tadilatıyla bir inşaat, bir yatırımcıya haksız bir kazanç sağlanmıştır. Kentin plan bütünlüğü göz ardı edilerek altyapı, donatı, ulaşım ve yeşil alanların yetersiz olduğu bölgede yoğunluk artışı getirilmiştir. Bu söz konusu bakanlığın aldığı kararla anayasal hakları çiğnenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatının iptali ve bu hukuksuzluğun giderilmesi için dava açması gerekir.

Bununla birlikte bu süreçte çevrede yaşayan yurttaşların mutlaka itirazlarını yapmaları ve yargıya başvurmaları da gerekmektedir. Bizler meslek örgütleri, sivil demokratik kuruluşlar olarak konuyla yakından ilgilenmekteyiz. Bakanlığın bu son derece yanlış kararı düzeltmemesi durumunda yargıya gideceğiz.”

Sinan Genim (Mimar):

“Büyükşehir Belediyesi’nin uygun görmediği bir şeyi bakanlığın uygun görmesi hiç doğru değil. Merkezi idareden kurtulduk derken, merkezi idarenin tekrar bu ağırlıkla bu işlere müdahale etmesi doğru değil. Artık bu alandaki nüfusu dondurmak lazım. Her boş alana inşaat yapılırsa bunun sonu ne olacak? Tepeden inme usullerle yapılan plan değişikliklerinin sıkıntılarını yaşıyoruz. Zekice yapılmış işlerin ne bize, ne de topluma faydası yok. Akılla yapmamız gerekiyor bu işleri, ne yazık ki aklımızı kullanmayı beceremiyoruz.”

Ne olmuştu?

Radikal gazetesinin dünkü haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin itirazına rağman Bakırköy Kartaltepe Mahallesi’nde işadamı Ali Ağaoğlu’na ait arazi için imar değişikliği yaptığını ortaya çıkartmıştı. Böylece arazideki park ve yeşil alanlar yarı yarıya azaltılıp inşaat alanı 64 binden 190 bin metrekareye çıkarıldı.

(Radikal / Fatih Yağmur)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Bina Kimlik Sistemi” Hayata Geçiyor (Tüm Şehirlerde Eş Zamanlı Olarak Başlayacak)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilecek Bina Kimlik Sistemi ile binaların periyodik olarak denetimi yapılacak, …