Emlak sektörünün önemli alanlarından birisi olan danışmanlık şirketlerinin frenchising hizmetleri dikkat çekiyor. Hem yatırımcılara hem de alıcılara birçok avantaj sunan danışmanlık firmalarının sayısı özellikle son yıllarda artış gösteriyor
Ancak markalı gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin oranı sadece yüzde 1 oranında kalıyor. Sektör temsilcileri bu oranın giderek artacağını söylerken, 2011 yılının gemiş yıllara göre daha karlı geçeceğini öngörüyor.
EMLAK sektörünün önemli alanlarından birisi olan danışmanlık şirketlerinin frenchising hizmetleri dikkat çekiyor. Hem yatırımcılara hem de alıcılara bir çok avantaj sunan danışmanlık firmalarının sayısı özellikle son yıllarda artış gösterirken, uzmanlar, alıcıların markalı danışmanlık şirketlerini tercih etmelerini öneriyor. Türkiye’de büyük gelişim gösteren gayrimenkul danışmanlığı, buna rağmen kurumsallaşma alanında avrupa ülkelerine göre geride kalıyor. Türkiye’deki markalı gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin oranı sadece yüzde 1 oranında kalırken, Avrupa Birliği uyum sürecinin beraberinde getirdiği mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu sektörün umudu oluyor.
Firma sayısı
Global krizi artık geride bırakan gayrimenkul sektörünün 2011 yılında daha da hareketleneceğini söyleyen Arthur&Miller Real Estate Kurumsal İletişim ve Franchise Koordinatörü Gül Toksoy, frenchising sektörüne ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu hareketlilik muhakkak ki artan ihtiyaca paralel olarak, gayrimenkul danışmanlığı hizmeti sunan firmaların sayısındaki artışı da beraberinde etirecektir. Ülkemizde, hem yurtdışı orjinli hem de yerli sermaye ile kurulup yayılmış olan markalı gayrimenkul danışmanlık firmaları faaliyet gösteriyor. Sektördeki hareketlenme ile bu rakam daha da artacaktır. Söz konusu danışmanlık şirketlerinin her birinin kendine özgü franchise sistemleri bulunuyor.”
Kalite düşmemeli
Sektörde uygulamada olan franchise modellerinin çoğunda, girişimci adaylarına aşağı yukarı birbirine benzer koşullar sunuluyor. Girişimci adaylarından franchise giriş bedeli, isim hakkı bedeli, ciro üzerinden yüzdelik pay, reklam katkı bedeli gibi farklı taleplerde bulunuluyor. Buna karşılık franchise ofislerine, markanın netvrork’ünden ve sektörel deneyiminden yararlanma fırsatı da sunuluyor. Türkiye’de pek çok markalı gayrimenkul danışmanlık firması sistemlerini, genellikle çok sayıda franchise satmak üzerine kuruyor. Sektörün önde gelen danışmanlık firmalarının ortak görüşü ise çok frenchising vererek daha çok kar etmek isterken, kaliteyi düşürmemeye dikkat edilmesi gerektiği oluyor.
Mimarlık desteği verilebiliyor
GAYRİMENKUL danışmanlık şirketleri müşterilerine geniş kapsamda veriyor. Bunlardan bir tanesi de danışmanlık firması aracılığıyla alman veya kiralanan konut ya da iş yerlerinde mimarlık ve dekorasyon gibi hizmetler de sunuluyor. Gayrimenkul danışmanlığı kavramına uygun olarak gayrimenkul ile ilgili her türlü hizmeti tek çatı altında sunulduğunu söyleyen Toksoy, “Mimari danışmanlık hizmeti çerçevesinde, mevcut yapının rölevesinin alınması, ihtiyaca yönelik en uygun mimari projenin çizimi ve projenin hayata geçirilmesi aşamasında iş programı yapılmakta ve uygulanan projenin takibi gerçekleştirilebiliyor.
Finansman kolaylığı ve bölge korumacılığı sğlıyor
ARTHUR&MillerRealEstate’in frenchise hizmetleri hakkında da bilgi veren Toksoy, “Bizim franchise modelimiz iki ana temele dayanıyor. Bunlardan birisi “Bölge Korumacılığı”, diğeri ise “Finansman Kolaylığı”. Bölge Korumacılığı’na dayalı bu anlayış sayesinde Arthur&Miller ofisleri, kendi bölgelerinde ileride aynı marka altında çok sayıda başka danışmanlık ofisinin açılmayacağını bilerek faaliyetlerini sürdürüyor. İşini rahat yapan girişimci de büyümeye odaklanabiliyor. Yeni girişimci adaylarına aynı zamanda ‘Finansman Kolaylığı’ da sağlıyor. Franchise ofisini bunaltan ve sıkıntıya sokan uzun vadeli sözleşmeler yerine daha kısa süreli sözleşmelerin yapıldığı sistemde, ofislerin cirosu üzerinden de herhangi bir pay alınmıyor. Bunun yerine her ofis, kendisini mali açıdan zorlamayacak makul bir aylık sabit hizmet bedeli ödüyor.”
2011 yılı iyi geçecek
2011 yılında frenchising sektörünün geçen senelere göre daha iyi geçeceğini söyleyen Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, “2011 yılının, 2008 ve 2009 yılına göre daha iyi geçeceğine inanıyorum. Kazancın bol olacağı bir yıl bekliyoruz. Bu dönemde emlak sektörüne franchise almak için girmek isteyen yatırımcıların çok kazanacağı ve kendilerini geliştireceği bir yıl olacaktır. Yatırımcılar iyi hizmet alabileceklerine inandıkları, verdikleri isim hakkı bedelinin karşılığını alacakları, güçlü bir marka ile bu işe girmelerini öneririm” diye konuştu.
Gayrimenkul danışmanlığı çok hızlı büyüdü
DÜNYA ekonomilerinin global krizi geride bırakmaya başladığına değinen Toksoy, sektörde gelinen nokta hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’de son dönemlerde gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin sayısı önemli ölçüde arttı. Son 5 yıllık dönemde Türkiye’de bu alanda önemli ilerleme sağlandı. Ancak bunun en önemli nedeni talepteki artıştı. Dünyanın bir çok ülkesinde hizmet veren yabancı markaların yanı sıra yerli firmalar da bu alanda hızlı bir büyüme yakaladı. Ancak son dönemlerdeki hareketlilik bu alanda da şirket sayısını artırdı ve daha da artıracaktır. Ancak bu şirketlerine kendine ait çalışmaları bulunuyor. Her şirket kendi değerlendirmelerine göre iş yapıyor.”
Markalı gayrimenkul danışmanlığı gelişmeli, sektörün sadece yüzde 1’ini oluşturuyor
TÜRKİYE’de gayrimenkul sektörünün çok hızlı değişimlere uğradığını söyleyen Arthur&Miller Real Estate Kurumsal İletişim ve Franchise Koordinatörü Gül Toksoy, “Bu süreçte kaliteli hizmet veren, markalı danışmanlık şirketlerine ihtiyacımız var. Ancak ülkemizde emlak sektörü istenilen yasal temele hala oturmadı. Markalı danışmanlık şirketleri sektörün sadece yüzde l’ini oluşturuyor. Ne yazık ki etik davranmayan emlakçılannkamuoyundaki olumsuz imajı, sektörde arzu edilen seviye “asmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği uyum sürecinin beraberinde getirdiği mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu, buna paralel olarak söz konusu yeterliliğe sahip kişilerin yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerde ‘Emlak ve Emlak Yönetimi’ bölümlerinin açılması ve bu bölümlerden mezun olan genç arkadaşların sektöre katılmaya başlaması, umut verici gelişmeler” şeklinde ifade etti.
Hürriyet