Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı (ÖÇKK) Ahmet Özyanık, Dalaman’a yapımı planlanan yat limanı imar planının onaylandığını açıkladı. Özyanık, onaylanan yat limanı ile birlikte deniz otobüsü seferlerinin de hayata geçeceğini söyledi
Özyanık, uzun süredir gündemde olan Dalaman Yat Limanı İmar Planı’nın onaylanmasının önemine işaret ederek, “Onayladığımız bu proje ile yat limanının yanı sıra deniz otobüsü de hayata geçecek. Yat limanı 750 yat kapasitesine sahip olacak. Akdeniz’deki en önemli yat limanlarından birisi olacak” dedi.
Projenin doğa dostu yönüne de değinen Özyanık, “Bölgedeki kaplumbağa ve diğer canlıların korunmasına yönelik önlemlerde alınacak. Denizden kaplumbağaların çıkma ihtimali olan noktalarda yapay kaplumbağa üreme alanları oluşturulacak. Plan, uzun süren yazışmalar sonrasında onaylandı. Bölge ikinci derece doğal SİT alanı” diye konuştu.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise marina turizminin son yıllarda Türkiye’de yükselen bir değer olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Türkiye ve özellikle Antalya ve Muğla yat turizmi açısından çok önemli kentler. Muğla’nın Bodrum, Fethiye, Göcek ve Marmaris yat limanlarına Dalaman’ında eklenmesi bölge turizmini çok olumlu etkiler. Bölgeye yapılacak olan yat limanı Dalaman’ı turizmde cazibe merkezi haline getirir. Uçaktan inen turist 15 dakika sonra teknesine biner ve mavi yolculuğa çıkar.”
Açıkgöz, alternatif turizm çalışmaları kapsamında son yıllarda yat turizmine daha fazla önem verdiklerini de ifade ederek, “Yat turizmi için bölgeye gelen turistler, gelir seviyesi yüksek olan turistler. Bu durum, turizmden elde edilen geliri de olumlu etkiler” dedi.
ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali İşletmesi Genel Müdürü Hamdi Güvenç de Dalaman’a yapılacak yeni marinanın turizmi olumlu etkileyeceğini vurgulayarak, “Muğla’daki marina sayısındaki artış, yüksek gelir seviyesine sahip turistlerin bölgeye gelmesini sağlar. Bölgeye yüksek gelir seviyesine sahip turistin gelişi ile birlikte turist profili değişir” sözleriyle görüşünü aktardı.
Güvenç, Dalaman’a yapılacak olan marina ve mevcut havalimanının birlikte düşünüldüğünde, Güney Ege’nin turizmde bir cazibe merkezi haline geleceğini sözlerine ekledi.
MUĞLA’NIN 7 BİN YAT KAPASİTESİ VAR
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesi ile Datça ve Dalaman ilçelerine yapılacak yeni marinalarla birlikte Muğla’daki marina sayısının 16’ya çıkacağı bildirildi. 15 yıldır gündemde olan Dalaman Yat Limanı’nın bölgedeki 1. derece olan SİT alanının, 2. dereceye dönüştürülmesi ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nun da projeye olumlu bakması ile bugünkü noktaya gelindiği ve Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan marinanın 23.5 yıl kiralama süresi olduğu öğrenildi. Muğla’nın önemli turizm merkezleri yaklaşık 7 bin yat bağlama kapasitesine sahip. Yeni marinanın yapılması ile Muğla’daki marinaların yat bağlama kapasitesi artacak. Türkiye’nin en büyük yat limanlarından 13’ü Muğla’nın Marmaris, Datça, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde bulunuyor.
Milas-Ören, Datça ve Dalaman’a yapılması planlanan yeni 3 marinayla birlikte Türkiye’nin 26 bin olan yat bağlama kapasitesinin artırılması planlanıyor. Yeni yapılacak 3 marinayla birlikte Türkiye’deki marina sayısı ise 39’a yükselecek. Denizcilik sektörü temsilcileri 26 bin yat ve tekne bulunan Türkiye’de, tekne bağlama kapasitesinin 50 bine çıkarılmasını istiyor.
AA