Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Antalya Havalimanı’nda slot problemi olmadığını ve Çukurova Havalimanı’n da ihalesinin yapılacağını bildirdi.
Birdal ve IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, ICF Airports Antalya Havalimanı’nın, Avrupa Havalimanları Birliği (ACI Europe) tarafından “10-25 milyon yolcu” kategorisinde “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” seçilmesi nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, seçim yapılırken Antalya Havalimanı’nın yolcu ve uçak kapasitesinin yanı sıra hizmet kalitesi, hava trafiğinde gecikmelerin en az yaşandığı yerlerden olması, çevreye duyarlı ve karbon salınımı konusunda pek çok tedbirlerin alınması, karbon salımını az yapması gibi çevresel faktörlerin etkili olduğunu söyledi.
HAVAALANLARI GELİŞTİRİLİYOR
Türkiye’deki pek çok havalimanını bu kaliteye getirmek için yoğun çaba içerisinde olduklarını anlatan Birdal, iki yıl önce de Esenboğa Havalimanı’nın 5-10 milyon yolcu kategorisinde Avrupa’nın en iyisi seçildiğini hatırlattı.
Türkiye’de havacılığın gelişmesinin sadece sayısal açıdan olmadığını vurgulayan Birdal, altyapı itibarıyla ülkenin her tarafındaki havalimanlarının iyileştirilmesi, yolcuların daha konforlu, kaliteli hizmet alması için yeniden dizayn edilmesi, geliştirilmesi, havacılığın olmazsa olmazı güvenlikten hiçbir şekilde taviz verilmeden, yolcu memnuniyeti esas alınarak hizmet verilmesi için çalıştıkların anlattı.
Antalya Havalimanı’na verilen ödülün de bu kapsamda değerlendirilmesini isteyen Birdal, ödülün alınmasında emeği geçen tüm havalimanı çalışanlarına teşekkür etti. Birdal, Antalya’ya gelen turistlerin, ödüllü bir terminale gelmenin keyfini yaşayacaklarını belirterek “Onlara da keyifli uçuşlar diliyorum” dedi.
“SLOT PROBLEMİ YOK”
DHMİ Genel Müdür Orhan Birdal, bir gazetecinin Atatürk Havalimanı’nda yaşanan slot sıkıntısının Antalya Havalimanı’nda da yaşandığını, buna ilişkin önlem alınıp alınmadığına ilişkin sorusu üzerine, “Antalya Havalimanı’nda slotproblemi yok. Burası sürekli bizim kontrolümüz altında. Kapasiteye uygun olarak talep edilen slotlar veriliyor. Ama ileriki dönemde kapasiteyi zorlayacak slot talebi gelirse onunla ilgili çalışmalarımız da var” diye konuştu.
Antalya Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı’na göre kapasiteyi artırma anlamında daha şanslı olduğunu ifade eden Birdal, ’Çünkü paralel pisti var. Apronlarda sıkışıklığımız yok. Gerektiğinde büyüyebilecek imkanlara sahip. Dolayısıyla Antalya Havalimanı’nda slot problemi olacağını, slottan dolayı talepte daralma olacağını düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“ÇUKUROVA HAVAALANI’NIN İHALESİ YAPILACAK”
Yap işlet devret modeliyle yeni yatırımların söz konusu olup olmadığı yönünde de Birdal, yap işlet devret yöntemiyle devletin, milletin, işletmecinin kazandığını söyleyerek, “Kazan kazan metodu aslında” dedi. Önümüzdeki dönemde Nevşehir Kapadokya Havaalanı, Samsun Çarşamba Havaalanı’nı kiralamak suretiyle işletme hakkının devri konusunda ihale açmak için hazırlık çalışmalarının devam ettiğin bildiren Birdal, “Yap işlet devret modeliyle Zafer Havaalanı’nın ihalesi yapılmıştı, inşaatı devam ediyor. Kısa süre sonra Çukurova Havaalanı’nın ihalesi yapılacak. Yap işlet devret modeliyle yapılacak bölgesel bir havaalanı olacak. Yak dönemdeki projelerimiz bunlar” şeklinde konuştu.
AVRUPA İLE YARIŞIYORUZ
IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de toplantıda yaptığı konuşmada, Antalya Havalimanı’nın Avrupa’nın 10-25 milyon yolcu kategorisinde en iyi havalimanı seçildiğini hatırlatarak, rakiplerinin başında Zurih Havalimanıgeldiğini vurguladı ve şunları söyledi:
“Antalya Havalimanı’nın bu ödülü almasını sadece Antalya ile ilgili düşünürsek eksik düşünmüş oluruz. Takdir edersiniz ki Türkiye’de 2002’den sonra yapılan yatırımlar, havalimanlarının iyileştirilmesi, Türk havacılığında uçuş yapan şirketlerin geliştirilmesi, terminallerin özel sektöre açılması, hükümetin bu politikası bütün havalimanlarını Avrupa standartlarının üzerine çıkarmıştır. Sadece Antalya değil, İstanbul, Esenboğa, İzmir, hatta Erzincan, Batman, Sivas Havalimanları bugün Avrupa’nın bir çok şehrindeki havaalanlarının çok üzerindeki kaliteyi ifade etmektedir.”
Antalya Havalimanı’nda birinci terminali kendilerinin yapmadığını belirten İbrahim Çeçen, ikinci terminalin yatırım bedelinin 100 milyon dolar, iç hatlar terminalin yatırım bedelinin 100 milyon dolar olduğunu bildirdi. Çeçen, “Antalya Havalimanı bütün yatırımları bitirmiştir. İki tane paralel pistte iki uçak aynı anda kalkıyor, iki uçak aynı anda inebiliyor. Bu sene en pik noktada 930 uçak bir günde iniş ve kalkış yaptı. Antalya Havalimanı’nda bu bir rekordur” dedi.
Çeçen, bu yıl sonuna kadar Antalya Havalimanı’nda 25 milyon yolcuyu ağırlamayı hedeflediklerini de bildirdi. Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin yeterli olduğunu söyleyen Çeçen, “43 milyon yolcuyu taşıyabilecek kapasitededir. Yatırımlara müsait bir alandır. Fiziki yapısı her an için büyüyebilir, buna müsaittir” diye konuştu.
HEDEFTE AVRUPA VAR
Çeçen, yeni yatırımlarının sorulması üzerine Bakü Havalimanı yapımının devam ettiğini, Avrupa’da da iki-üç tane havalimanının ihalesine girdiklerini bildirdi. Çeçen, hangi havalimanları için ihaleye girdiklerini belirtmeden, “Petersburg’da bedeli 1 milyar dolar civarında büyük bir havalimanı yapıyoruz, Bakü’de 300 milyon dolar civarında hava alanı yatırımı yapıyoruz, Zafer Havaalanı’nı yapıyoruz. Buranın temelini attık, inşaat çalışmaları devam ediyor. Burayı 2012 sonunda bitireceğiz. Avrupa’ya açıldık. Avrupa’ya girmeye kuzeyden başladık, Baltıklardan başladık” diye konuştu.
AA