Pekin yönetimi, ‘yeşil kart’ sahibi yabancılara ülkede Çin vatandaşları gibi eğitim, emeklilik ve mülkiyet hakkına sahip olma gibi geniş haklar tanıdı.
Söz konusu adımın Çin’in hukuk sistemi için önemli bir ileri adım olduğu gibi daha çok yabancı yetenekleri ülkeye çekme arzusunun da yansıması olarak değerlendirildi. Çin, yabancılara daimi oturum iznini 2004’te başlatmıştı, ancak Çinlilerin sahip olduğu söz konusu haklar verilmemişti.Daimi ikamet almış yabancılar artık kendi çocukları için eğitim, istihdam, yatırım, ev satın alma ve sağlık gibi imkânlara sahip oldu.
Çin’de ilk yeşil kart alanlardan ve eşi Çinli olan Türk vatandaşı Alaladdin Çolak, yeni yönetmelikle Çin’de yaşamlarının daha kolay olacağını ifade ederek, bundan sevinç duyduğunu söyledi.
Çin’de ilk yeşil kart alanlardan Japon Nakahara Mirei ise ‘’Birkaç yıl önce Çin’e geldiğim zaman Japonya’daki birikmiş sigortam askıya alındı ve burada da sigorta yapamadım. Ayrıca burada doğum yaptığım zaman da bana çok pahalıya mal oldu. Ayrıca benim için annelik sigortası da yoktu Çin’de. ‘’ dedi.
Şimdi, yeni düzenlemeler çerçevesinde, daimi ikameti olan yabancılar sosyal güvenliğin tüm haklarını kullanma imkânına kavuştu. Düzenlemelerle daha önce yabancılara yasak olan mülk alımı yasağı da kaldırıldı. Söz konusu yabancıların çocukları da uluslararası okul yerine oturdukları yerlere yakın Çin okullarına gidebilecek.
5 BİN YABANCININ YEŞİL KARTI VAR
Çin’de 2011 yılı sonunda 5 bin yabancıya yeşil kart verildiği kaydediliyor. Bu rakamın ABD’de 120 bin, Avustralya’da ise 100 bin olduğu belirtiliyor.
Çinli uzmanlar, Çin’in globalizasyonunun yabancı uzmanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, yeni yönetmeliğin yabancı yetenekleri ülkede çalışmaları için daha çekici kılacağı görüşünü aktarıyor. Çinli uzmanlar ayrıca uygulamaların çok daha elverişli olması için yabancıların yeşil kart alma kurallarında da gevşeme yapılması gerektiğini de kaydediyor.
Pekin Teknoloji Enstitüsü’nün göçmenlik yasası uzmanı Liu Guofu, ‘’Düzenlemede, ‘’prensipte” yeşil kart sahibi yabancıların Çinlilerle aynı haklara sahip olduğu öngörülüyor ancak bu, literatürde istisnaların olduğu anlamına da geliyor. Yeşil kart sahibi yabancıların Çinlilerden ne az nede fazla haklara sahip olduklarından emin olmaları için bunu netleştirmemiz lazım.” diye konuştu. Liu ayrıca Çinlilerle eşit haklara sahip olacak yabancılar için Çinlilere göre daha fazla vergi ödemeden kurtulmaları adına vergi kanununda da değişikliğe gidilmesi konusunun tartışılmaya değer olduğunu söyledi.
KİMLERE YEŞİL KART VERİLİYOR?
Yeni kurallara göre yeşil kart sahibi yabancılara sadece siyasi haklar verilmiyor.
Yeşil kart, Çin’de yaşayan ve Çin’e katkısı olan yabancı uzmanlar, önemli bilim adamları ve eşi Çinli olanlara veriliyor. Eşi Çinli olup da başvuran her yabancıya yeşil kart verilmiyor. Eşi Çinli olanlarda en az 5 yıl olmak üzere her yılın en az dokuz ayını Çin’de geçirmek, kendi hesabında yeterli parası olmak, iş sahibi olmak, sicili temiz iyi birisi olmak gibi şartlar aranıyor.
Kaynak: CİHAN