Çin, Japonya’da yaşanan nükleer krizin ardından acil durum prosedürlerini geliştirerek nükleer güvenliğini artıracak önlemler alacak. Nükleer enerji projelerine 800 milyar yüen yatırım yapılması planlanırken, Çin’de mevcut 6 nükleer reaktöre ek olarak 12 adet reaktör inşa ediliyor
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Çin Çevre Koruma Bakanlığı Nükleer ve Radyoaktif Güvenlik Yönetimi Bölümü Başkanı Liu Hua, halen devam eden güvenlik denetlemeleri sonucunda mevcut acil durum prosedürlerinin birçok felaketle başa çıkabilmesi için geliştirilmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Çin, Japonya’da meydana gelen nükleer felaketin ardından yeni nükleer santral inşasına yönelik projelerin onayını durdurmuş, Çin Devlet Konseyi nükleer tesislerde güvenlik kontrolü yapmıştı.
Liu Hua, Fukişima’nın kendilerine bir ders olduğunu ve acil durum prosedürlerini geliştirmek zorunda olduklarını belirterek, özellikle devlet birimleri arasında koordinasyonun sağlanması gerekliliğini değindi.
Nükleer güvenlikte güç kaynaklarına erişimin “hayati” olduğunu kaydeden Liu, nükleer tesislere mobil jeneratörler kurmayı düşündüklerini ifade etti.
Liu, son yapılan güvenlik kontrollerinin Çin’de bulunan nükleer reaktörlerin standartlarının “uluslararası standartlara uygun” olduğunu ancak Japonya’daki gibi karmaşık durumlarla başa çıkabilmek için güvenlik standartlarını yükselteceklerini belirtti.
Hükümetin nükleer santrallerle ilgili inşa standartlarını da yükselteceği belirtilirken, reaktörlerin etrafında sel ya da benzeri felaketler için yüksek ve güçlü duvarlar inşa edilecek.
İlgili birimlerin ağustos ayına kadar tüm teftişleri tamamlamaya çalıştığı kaydedilirken, askıya alınan yeni projelerin onaylanması için inşaatlarda da gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğine değinildi.
Ülkenin 2020 yılına kadar nükleer enerji projelerine 800 milyar yüen (yaklaşık 188 milyar 334 milyon TL) yatırım yapılması planlanırken, Çin’de mevcut 6 nükleer reaktöre ek olarak 12 adet reaktör inşa ediliyor.
AA