Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından “Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi” konulu bir Avrupa Birliği projesi yürütülüyor
Proje ile, hava kirletici maddelerin ulusal düzeyde sınırlanmasını sağlayan Ulusal Emisyon Tavanları Direktifinin ülkemizde uygulanmasına ilişkin çalışmalar yapılıyor. Türkiye’nin hava kirliliği azaltım politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynayan bu çalışmalar, çevresel şartların iyileştirilmesine katkı sağlayacağı ve halk sağlığını olumlu yönde etkileyeceği hedefleniyor.
Projenin Teknik Yardım bileşeninin sonuna gelinmiş olup, sonuçlarının sunulacağı Kapanış Konferansı 16 Ekim 2012 tarihinde Rixos otel’de saat 10.00’da, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Sebahattin Dökmeci başkanlığında gerçekleştirilecek.
Proje ile aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır.
Ulusal Emisyon Tavanları Direktifi kirleticileri olan kükürdioksit, azotoksitler, metan olmayan uçucu organik bileşikler ve amonyak için ulusal emisyon envanteri hazırlanarak; ülkemizin toplam kirlilik miktarları ve kirleticilerin kaynakları ortaya koyulmuştur.
Bu kirleticilerin 2025 yılına kadarki artış tahminleri yapılmıştır.
Özellikle çocuk, yaşlı ve astımlıları çok ciddi şekilde etkileyen bu kirleticilerin insan sağlığı, tarım, binalar ve çevreye maliyetleri hesaplanmış ve arıtma maliyetleri ile karşılaştırılmıştır.
Yapılan fayda maliyet analizi sonuçları dikkate alınarak, sektörlere özel Emisyon Yönetim Stratejileri oluşturulmuş ve önlem alma potansiyeli en yüksek sektörler ortaya koyulmuştur.
Yapılan değerlendirmeler neticesinde ülkemizin Avrupa Birliği ile müzakere ederek netleştireceği 2025 yılı Ulusal Emisyon Tavan değerleri önerilmiştir.
Program Adı: Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi Kapanış Konferansı
Tarih: 16 Ekim 2012
Saat: 10.00