Cerattepe’de bulunan madende çevreci yöntem olan ‘kapalı’ sistemle üretim yapılacak. Kesilen ağaçların üç katının dikileceği projede, yerin üzerinde sadece madenin bir girişi bulunacak. Madenin toplam alanı ise 15 hektarı kapsıyor
Artvin Cerattepe’de bulunan bakır madeni için yapılan algı operasyonunda ortaya atılan iddialar birer birer çöküyor. Proje hakkında maden işletmecisi firma 10 bin mektup hazırladı. Bu mektupların 5 bini bölge halkına yollanarak yapılan yanlış yönlendirmelerinin önünde geçildi. Ayrıca tüm bölge halkı madene davet edilerek projeyi birebir görmeleri sağlanacak. Gruplar halinde madene davet edilecek olan halk, istedikleri zaman madeni denetleyebilecek.
ÜÇ KAT AĞAÇ DİKİLECEK
Projenin ÇED raporu konusunda hukuki herhangi bir kısıtlama olmadığı belirtiliyor. Cerattepe projesi ile ilgili Eti Bakır A.Ş. ve Özaltın İnşaat şirketi arasında rödovans sözleşmesi bulunuyor. Rize İdare Mahkemesi de halihazırda maden ihalesinin, düzenlenen ihale şartnamesinin ve arama ruhsatının hukuka uygun olduğu kararını verdi. Maden çalışmaları kapsamında teleferik sistemi dâhil toplamda sadece 3 bin 500 ağaç kesimi yapılacağı belirtilirken daha sonra inşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacak. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından da bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacak. Kesilen ağaçların en az üç katının dikileceği belirtiliyor.
ALAN SADECE 15 HEKTAR
Madenin yerin üstünde sadece toplam 15 hektarlık bir alanı kapsayacağı belirtilirken, projenin bitiminde bu alanın yeniden doğaya kazandırılacağı vurgulanıyor. Yeraltı madenciliği yapılacak olan projede sadece bir maden girişi bulunacak. Ayrıca projenin herhangi bir su kaynağı ile bağlantısı olmadığı ve bu nedenle su kaynaklarını etkilemeyeceği de vurgulanan diğer konulardan biri. 17 milyon tonluk bakır madeni olan bölgenin bir diğer katkısı da önemli ölçüde ithalatı azaltıp cari açığı aşağı çeken bir etki yaratması.
377 KİŞİLİK İSTİHDAM
Proje kapsamında bölgede istihdam da yaratılacak. 277’si doğrudan olmak üzere toplam 377 kişiye iş imkânı sunulacak olan projede zenginleştirme işlemi de yapılmayacağı için siyanür gibi herhangi bir kimyasal da kullanılmayacak. Cerattepe madeninden çıkarılacak bakır madeninin teleferik hattı ile Artvin-Borçka Karayolu’nda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonu’na getirilmesi ve buradan da proje sorumlusu şirketin Murgul ilçesindeki flotasyon tesisine nakledilmesi planlanıyor.
YERALTI MADENCİLİĞİ YAPILACAK
15 hektarlık bir alanı kapsayacak olan projenin bitiminde alan yeniden doğaya kazandırılacak. Yeraltı madenciliği ile işleyecek olan alanda sadece bir giriş olacak. 17 milyon tonluk bakır madeni olan bölgede doğrudan 227 kişiye istihdam sağlanacak.