Rüzgâr enerjisi türbinlerin çelikten inşa edilmesi nedeniyle, çelik imalatçısının da yüzünü güldürüyor. Bir Alman şirketiyse, çeliğe alternatif olarak ahşap rüzgâr kuleleri geliştirdi.
Teknik ruhsatı alınan ahşap kulelerden ilki 2011 yılından beri rüzgârdan elektrik üretiyor. 100 metre yüksekliğindeki ikinci prototipin de eylül ortalarında tamamlanması bekleniyor. Prototipi hazırlayan Alman şirketinin tezi, ahşap malzemenin çelikten daha yüksek kuleler inşa edilmesine elverişli olması.
Rüzgâr enerjisinde devrim olarak tanıtılan açık gri renkli kulenin tamamen ahşap olduğunu dışarıdan anlamak oldukça zor. Ahşap kule teknolojisini geliştiren Timber Tower adlı şirketin genel müdürü Holger Giebel, “Bu renk, kulenin dış etkenlerden korunmasını sağlayan sentetik tekstille kaplı olmasından kaynaklanıyor” sözlariyle açıklıyor.
Giebel, “Gördüğünüz gibi, kafes yapı kullanıyoruz. Karkas konstrüksiyon kulenin monte edilmesinde kullanılıyor. Kuleyi, burada gördüğünüz ahşap levhalar taşıyor. Levhalar üst üste dizilemeyeceği için kulenin ortasındaki iskeleyi dayanak olarak kullanıyoruz.” açıklamasını yapıyor.
15 metre yüksekliğindeki kafes iskeleler dev bir vincin yardımıyla üst üste dizildikten sonra özel ladin levhalarla kaplanıyor. Kulenin yüksekliği yüz metreyi bulacak. Jeneratör ve rotor dışındaki bütün parçaları ahşap. Bu şirket sadece kuleyi yapıp, 1,5 megavatlık jeneratörü monte eden tesis imalatçısına satıyor. O da komple tesisi enerji şirketlerine satıyor.
Holger Giebel ahşap yapının avantajlarını şöyle sıralıyor:
“Çelik gövdeli kule, en fazla 110 metre yüksekliğe çıkabiliyor. Aksi takdirde kaidesinin genişletilmesi gerekir. Ama kaidenin çapı 4,20 metreyi geçemiyor. Yoksa nakil sırasında otoban köprülerinin altına sığmıyor. Çelik kulenin yüksekliğini işte bu darboğaz belirliyor.”
22 binin üzerinde rüzgâr türbininin bulunduğu Almanya’da bu branşta faaliyet gösteren şirketler durgunluğa âdeta meydan okuyor
Çok daha ucuz
Ahşap kule ise türbinin dikileceği yerde monte edildiği için böyle bir sınırlama olmuyor. Ağır yük taşıyan araçlara gerek olmadığından, parçaların taşınması sırasında engel de çıkmıyor. Şirket, Hannover yakınlarında 140 metre yüksekliğinde bir kule daha dikecek. Rotorun yerden yüksekliği arttıkça rüzgâr enerjisinden de %30 ila %40 daha fazla verim alıyor. Üstelik ahşap yapı çelik konstrüksiyondan %20 daha ucuz. Ahşap rüzgâr türbininin elektriğin kilovat maliyetini 5 cente düşüreceği hesaplanmış.
Almanya’nın en büyük ilaç ithalatçılarından Edwin Kohl, başarılı olacağına güvendiği ahşap rüzgâr kulesi projesinin en büyük yatırımcısı olmuş. On milyon eurodan fazla yatırım yapan Kohl, Timber Tower şirketindeki hissesini %80’e çıkartmış.
Hannover’deki şirket henüz satış hasılatını açıklamıyor. Her yıl bütün dünyada 30 binden fazla rüzgâr türbini dikiliyor. Alman şirketinin tahminlerine göre, yakın gelecekte ahşap kuleli türbinlerin yıllık satış miktarı bini geçecek.
Kaynak: Almanyanın Sesi