İsmet Paşa Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi’nde İmga Şirketler Grubu’na bağlı Marka İnşaat tarafından yapılan geleneksel açık pazar ve modern alıveriş merkezi alışkanlığını bir araya getirmeyi amaçlayan “Mystore Concept” 2013 yılı sonunda Çanakkalelilerle buluşmaya hazırlanıyor.
“Evim için her şey” sloganı ile beyaz eşyadan mobilyaya, elektronikten mutfak ve banyo gereçlerine, aksesuardan züccaciyeye, halı, çeyizden ev tekstil ürünlerine tüm ihtiyaçları aynı çatı altında tüketiciyle buluşturmayı amaçlayan ve projede Çanakkale’nin tarihi, kültürel ve ekonomik normlarını göz önünde bulundurarak geleneksel açık pazar ve modern alışveriş merkezi alışkanlıklarını bir araya getiren “Mystore Concept”in tapu sahibi ve ana yüklenici firması İmga Şirketler Grubu bünyesinde yar alan Marka İnşaat ve Mühendislik Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Servet İmga: “Amacımız insanların hayal ettiklerini canlı olarak göstermek” dedi.
OLAY: Kendinizi tanıtır mısınız?
Servet İmga:
4 kardeşiz, İmga Şirketler Grubu İstanbul’un önemli merkezlerindeki projeleri hayat geçirmiş bir aile şirketidir. Ben aslen anne tarafından Mardinliyim. Babam ise Çerkez.
OLAY: Çanakkale’de yatırım yapma fikri nasıl doğdu?
Servet İmga:
Bir toplantıda Çanakkale’de toprak sahibi olan bir kişiyle tanıştık, mevcut yeri gördük, beğendik ve satın aldık. Yeri satın aldıktan sonra Çanakkale’de bir çarşı eksikliği olduğunu gördük ve kafamızda konsept belirledik.
OLAY: Proje kaç metre kare alan üzerinde ve kaç dükkan yer alıyor?
Servet İmga:
33 bin metre karede 4 adadan oluşuyor. 1.adanın betonarme kısmı bitti, toplam 32 dükkandan oluşuyor. 2.adada 24 dükkanın temeli bitti, mağazaların zemin ve üst katları yapım aşamasında. 3.adanın yapımı ile ilgili hafriyata başlanacak. 4.ada için ise ruhsat işlemleri devam ediyor. Toplam 200 dükkan yer alıyor ve plan içinde yaklaşık 4000 metre kare sosyal tesis alanı yer alacak. Mağazalar arasında 30 metrelik bir yürüyüş alanı olacak. Yaya trafiğine 14 metre kare, araç trafiğine 16 metre kare. Merkezin dış cephesi ısı yalıtım ve dekoratif amaçlı tasarlanmış olup, vitrinler çift cam özelliğine sahip.
OLAY: Ne tür dükkanlar olacak, hangi sektörler yer alacak?
Servet İmga:
Züccaciye, mobilya, ev araç ve gereçleri, halı, perde, mefruşat ve ev tekstili, giyim mağazaları, bijuteri, bebek ve çocuk giyim mağazaları yer alacak.
OLAY: İmalat bölümü olacak mı?
Servet İmga:
Teşhir yeri ve alışveriş merkezi olacak. İmalat hiçbir şekilde yer almayacak ve izin verilmeyecek, bu husus sözleşme ile de sabitlenecek.
OLAY: Sosyal alan planlaması ile ilgili bilgi verir misiniz?
Servet İmga:
Yiyecek içecek bölümü ve insanların eğlenebileceği 1000 metre karede cafeler, restaurantlar, fast food dükkanları yer alacak. Çarşıya gelen müşteriler hem alanda gezme imkanı, hem alışveriş yapma imkanı, hem de dinlenme ve ihtiyaçlarını giderme imkanı bulabilecekler. Çocuklar için de oyun alanı düşünüyoruz.
OLAY: Dükkanlar satılık mı, kiralık mı?
Servet İmga:
Dükkanların tamamı satışa sunulma esasına dayalı, kiralık yok.
OLAY: Dükkanlar kaç metre kare?
Servet İmga:
1 mağaza iki kat olmak üzere zemin kat 85 metre kare asma kat, 75 metre kare. Bunun yanında köşe mağazaları 145 metre kare, asma katı 100 metre kare, her mağazanın içinde banyo ve tuvaleti bağımsız planlanmıştır. Vitrin cephesi 7.2 metre kare, her mağazanın 50 metre kare kaldırım alanı var.
OLAY: Çanakkale’de çarşı ve AVM konusunda eksiklik var dediniz, My Store Concept Çanakkale’ye ne katacak?
Servet İmga:
Çanakkale’nin çok eskiden yapılmış mağazaları var. Onların dışında merkezde çarşı anlamında bir eksiklik söz konusu. 200-210 dükkanın yer aldığı Çanakkale Çarşısı Çanakkale’ye farklı bir çehre kazandıracak ve insanlar hem alışveriş yapacak, hem de hoş vakit geçirecekler. Çarşının bu lokasyonda yapılması ve buraya yapılacak yatırım çevresel etkilere de olumlu olarak yansıyacak ve araziler kıymetlenecek. Bu çarşıya da yansıyacak ve mağazaların da değeri artacak ve prim yapacak.
OLAY: Süreçte çevresel koşullar nasıl değişkenlik gösterir sizce?
Servet İmga:
Yerel yönetim çevresel koşulları dikkate alacaktır ve mutlaka buraya toplu taşıma araçları konulacaktır. Çarşı yönetimi de kendi bünyesinde karar alarak merkeze ring sefer koyabilir.
OLAY: Çanakkale gün geçtikçe yatırım ve cazibe kenti haline geliyor, Çanakkale Çarşısı’na bu anlamda büyük markaların geleceğini söylebilir miyiz?
Servet İmga:
Kim istemez komşusu hatırı sayılır kişi olmasın, herkes ister komşusu ünlü, edepli, isim yapmış olsun. Bir dükkanı bir yeri bile tarif ederken şunun yanındaki diye tarif edersiniz.
OLAY: Çanakkale’de bundan sonra başka yatırım yapmayı planlıyor musunuz?
Servet İmga:
Çanakkale’de bundan sonra büyük çapta bir öğrenci yurdu yapmayı planlıyoruz. Kurulacak olan üniversiteler de dikkate alınırsa Çanakkale’de ciddi anlamda yurt gereksinimi doğacağını düşünüyoruz.
OLAY: Son yıllarda inşaat sektöründeki gelişmeleri ve denetimleri nasıl değerlendirir misiniz?
Servet İmga:
Son yıllarda inşaatlar yapı denetim firmaları tarafından sıkı denetleniyor. Zaten inşaatlarda herkes artık hazır beton kullanıyor. Biz de inşaat alanımızda denetimden geçtik, betondan numuneler alındı, zemin etütleri yapıldı. Firma olarak projenin son noktasına kadar sadık kalmak ilkemiz. Hiçbir ayrıntıyı atlamıyoruz, zemin çalışmasında keçe kullanımına kadar en küçük ayrıntıya dikkat ediyoruz. Amacımız Çanakkale’ye güzel bir eser bırakmak.