İkiz villaların olduğu bir sitede yazlık villa aldım. Ancak bazı villa sahipleri villalarının verandalarını (balkonları) camla kapatmaktadırlar. Bunlar yasaya aykırı mı? O.B.
Kat mülkiyeti mevzuatının uygulandığı binalarda ve sitelerde binalarda değişiklik yapılamaz. Bağımsız bölüm malikleri binalarını projesine uygun olarak kullanmak ve muhafaza etmek zorundadır.
Bu nedenle olaya bu açıdan bakmak gerekir. Bu değişiklik veya ilavelere bakarken bir tesis kurulmuş ise bunun sabit tesis olup olmadığına bakılır. Portatif, istenildiğinde hemen toplanıp kaldırılan ilaveler sabit tesis olarak kabul edilmez ve eski hale getirme kararı verilmez.
Örneğin balkona veya verandaya bir şemsiye konulması bu kapsamdadır. Ancak binanın unsurlarına sabitlenen yapılanmalar sabit tesistir. Nelerin sabit tesis olduğu, nelerin olmadığı tek tek sayılamaz her olayın özelliğine göre mahallinde tespit yapılıp uzmanından görüş alınır ve buna göre karar verilir.
Balkon kapatmalar eskiden beri sabit tesistir ve balkonların eski hale getirilmesi talebi kabul görür. Bir zamanlar gömme balkonlara artık karışılmayacak diye bir söylenti yayıldı.
Bu söylenti doğruyu göstermiyordu, zira balkonlara müdahalede, balkonların kapatılmasında ve daireye katılmasında yasaya aykırılık sürmekteydi. Balkon ister gömme olsun ister çikma olsun sabit tesisle kapatılamaz, değişiklik yapılamaz.
Bu açıklamalardan sonra okuyucum, “Benim yanıtıma ne oldu?” diyecek. Tamam sıra geldi: Balkonların camla kapatılmasında bir müddet tereddüt yaşandı, özellikle katlanabilir camlı balkonlarda projeye aykırılık var mı yok mu? Neticede Yargıtay karar verdi, katlanabilir camlar da sabit tesistir. Dolayısı ile camla kapatılan balkonların da talep halinde eski hale getirilmesi yani tamamen sistemin kaldırılması gerekiyor
Tamer Heper
hukuk@posta.com.tr