Söz konusu iş süreçlerini verimli bir şekilde yürütmek ve daima büyümeye odaklanmak olduğunda çalışan motivasyonu büyük önem taşır. Çünkü bir şirketin başarılı işlere imza atmasının temelinde çalışanların emeği vardır. İşte bunun için çalışan yan hakları şirketler tarafından sıkça değerlendirilen motivasyon uygulamalarından birisi. Yan haklar, sadece çalışanların motivasyonunu artırmakla kalmaz, aynı zamanda işletmeler için de çeşitli vergi avantajları sunar. Bu avantajları merak eden işletmeler için tüm detaylar yazımızda.
Çalışan Yak Hakların Vergi Avantajları
Çalışanlara sunulan yan haklar, hem çalışan hem de işveren için çeşitli vergisel avantajlar sağlayabilir. Bu haklar, sağlık sigortası, kurumsal yemek kartı, ulaşım yardımı, eğitim desteği ve daha birçok farklı şekilde sunulabilir. Çalışanlara sunulan haklar iş motivasyonunu güçlendirir. Aynı zamanda şirketler bu hakları birçok vergi kaleminden belirli oranlarda muaf olarak sunabilir. Yan haklarda bulunan vergi muafiyeti yan hak türüne göre çeşitlilik göstermektedir. Bunun için vergi avantajlarını yan hak çeşidine göre incelemek gerekir. Yemek ve ulaşım gibi temel yan haklar için sunulan avantajlar şunlardır.
Gelir Vergisi ve Damga Vergisi
Damga vergisi ve gelir vergisi şirketlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi kalemleri arasında yer almaktadır. Çalışanlara yemek kartı ve ulaşım gibi yan haklar sunulduğunda bu vergi kalemlerinden belirli oranlarda muaf olmak mümkündür. 2024 yılında göre şirketler çalışanlarına belirlenen tutara kadar yemek yan hakkı sunduğu takdirde %100’e varan vergi muafiyeti kazanır. Bu oran damga vergisi içinse %0,759 oranındadır. Gelir vergisi muafiyeti çalışanlara sunulan ayni yardım süreçleri için de geçerlidir. Çalışanlara ayni yardım üzerinden bir destek sağlandığında %45 oranında vergi avantajından yararlanılabilir.
Katma Değer Vergisi (KDV)
Satıcıların oluşturdukları katma değer üzerinden alınan KDV, şirketlerin yaptıkları harcamalarda da karşılaştıkları bir vergi türüdür. Şirketler yaptıkları yemek kartı harcamalarıyla bu vergi türünden muaf olabilmektedir. Yemek kartına yapılan yüklemelerde %10’a varan KDV indirimi elde edilir. Böylece şirketler çalışanlarına yemek desteği sunarken tasarruf sağlar. Çalışanlara yemek kartı hakkı sunarken kapsamlı bir hizmet sunan yan hak firmaları tercih edilebilir. Zira bazı yan haklar sağlayan şirketler binlerce farklı harcama noktası sunar . Böylece çalışanlar restorandan markete birçok noktada bakiyelerini değerlendirerek ihtiyaçlarını karşılar.
SGK Primi İşçi ve İşveren Payı
SGK primi işverenlerin ve çalışanların ödemekle yükümlü olduğu bir vergi kalemidir. Bu vergi çalışanların sağlık hizmeti alabilmeleri ve emeklilik hakkı kazanabilmeleri için ödenmektedir. Hem işveren bütçesinden hem de çalışan maaşlarından belirli oranlarda alınan bu vergi türünden ayni yardım, ulaşım ve yemek gibi yan haklar ile muafiyet kazanılabilir. 2024 yılında şirketler çalışanlarına yemek kartı hakkı sundukları takdirde SGK primi işveren payından %20,5 ve SGK primi işçi payından %14 oranında muafiyet kazanırlar.
İşsizlik Sigortası İşçi ve İşveren Payı
İşsizlik sigortası, çalışanların işsiz kaldığı dönemlerde maddi güvence sağlayabilmek için talep edilen bir vergi kalemidir. Bu vergi hem işveren hem de çalışan payından kesilmektedir. Yemek kartı gibi yan hakların vergi avantajları arasında bu ödeme kalemi de belirli oranlarda düşmektedir. 2024 yılına göre işsizlik sigortası primi çalışan muafiyeti %1 işveren muafiyeti ise %2 oranındadır.
Daha önce de ilettiğimiz üzere yan haklarda muaf tutulan vergi kalemleri hak türüne ve yıllara göre değişkenlik gösterebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için esnek yan haklar sağlayan firmalara başvurulabilir veya iş kanunlarına göz atılabilir.