Cumhurbaşkanı onayladı ve 13 ilimiz büyükşehir statüsüne geçerek bugünkü 6 Aralık 28489 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Büyükşehir yasası köylerde imara uygun yöresel düzenleme getiriyor.
Büyükşehir yasası ile köylerde yörenin geleneksel kültürel mimari yapısına uygun projeler yapılacak. Masum bir uygulama üstelik köy halkını kalkındıracak, köylerimi yöresel ve geleneksel yapısı ile zenginleştirecek görünüyor. Lakin bu uygulama ile zekamızı bir araya getirdiğimizde bu işi nerelere taşıyacağımızı düşünmek tedirgin ediyor beni.
Daha birkaç gün önce medyada yer bulan bir haber geldi gözümün önüne. Kapadokya da peri bacalarının ortasına otel yapılıyor. Sit alanı ilan edilen, yüzbinlerce turisti ağırlayan dünyaca ünlü Ürgüp Kapadokya da peri bacalarının hemen bitişiğinde bina yapan bir millet olarak bu geleneksel, kültürel mimari yapının nereye taşınacağı konusu düşündürücü. Açıklama yapan yetkili yörenin kültürel ve yapısına uygun diye peri bacasının bitişiğine otel yapıyor bunun da buradaki dokuya zarar vermeyeceğini pişkinlikle söyleyebiliyor. Sen o oteli ne kadar süslersen süsle ne kadar oradaki dokuya benzetmeye kalksan da bu yüzyılın kötü mimarisi ile oradaki görseli yakalayacağına kim inanır..Çok ince ayarlardayız dokunsak bir türlü dokunmasak daha iyi düşüncesindeyim.
112 acil çağrı merkezleri kurulacak
Yanlış duymadınız köy ve beldelerdeki tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kuruluyor.
Belde belediyelerinin kaldırılması ile o belde de bulunan ambulans hizmetleri hemen hemen kaldırılmış oluyor. Köy ve belde halkının acil durumda imdadına anlaşılan “112”çağrı merkezi yetişecek. Bu nokta da çözüm olarak düşünülmüş ancak yetersiz bir uygulama olacağı kesin. Şehir merkezlerinde dahi halen uzun zaman beklediğimiz acil çağrı hizmetleri bakalım köylerde ve beldelerde ne kadar zamanda milletin imdadına yetişecek.
Sevineceğimiz iki madde şöyle;
Köylerdeki esnaf işletme ruhsatı için uğraşmayacak. İşletme ruhsatı varmış gibi yola devam edecek. Köy esnafından kasıt; Entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon, tanıtım ve teşhir büfeleri, yerleşim yeri halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatifler işletme ruhsatı almış sayılacak
Emlak vergisi iki katına çıkıyor büyükşehir olunca. Yasa çıkmadan üzerinde çok konuştuk bunun. Emlak vergisi köy ve beldeler için ağır bir yük olucak diye. Neyse ki bu konuşmaların faydası oldu, 5 yıl emlak vergisi yok, su faturaları en düşük tarife üzerinden tüzel kişiliği kaldırılmış köylerde uygulamada olacak
Büyük şehir ilan edilen illerimiz; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır.
Büyükşehir olan illere bağlı köy ve belde belediyeleri tüzel kişiliği kaldırıldı, köyler mahalle oldu, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine bağlandı.
İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır.
İstanbul ve Kocaeli dahil büyükşehir olan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.İstanbul ve Kocaeli hariç adı geçen illerin bucakları ve bucak teşkilatları kaldırılmıştır.