Mudanya’dan Bursa’ya doğru Göynüklü yokuşunu çıkarken tam karşıdaki tepede her gün biraz daha yükselen bina Mudanya Devlet Hastanesi’nin inşaatıdır.
Buranın hastane inşaatı olduğunu öğrenenlerin, “Hasta olsam da şu hastanede yatsam!” dedirtecek kadar deniz manzaralı görünümüyle herkesin ilgisini çekiyor.
Mudanya’nın Aydınpınar Köyü’nde 98 dönümlük arazi üzerinde yapımına geçtiğimiz mart ayında başlanan 100 yataklı Mudanya Devlet Hastanesi’nin kaba inşaatı bitti gibi.
Müteahhit firmanın hedefi, hastane inşaatını 2013 yılının ekim ayında tamamlamak.
Sağlık Bakanlığı’nın 2008 yılında yatırım programına aldığı ancak 2012 yılında Aydınpınar Köyü’nde yapımına başladığı 100 yataklı Mudanya Devlet Hastanesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Müteahhit firma Epsilon İnşaat Şirketi’nin 100 çalışanıyla yaklaşık 16 bin metrekarelik alanda yaptığı çalışmalarda inşaatın genelde yüzde 80’i, kabasının ise yüzde 90’ı tamamlandı.
Zemin + 3 kat üzerine 100 yataklı planlanan hastane inşaatında incelemelerde bulunan Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi yöneticileri, yüklenici firmanın Şantiye Şefi Murat Aydın’dan bilgi aldı.
Bana göre hastanenin üç önemli özelliği dikkatimi çekiyor.
İlki ve en önemli özelliği Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak yapılan hastanenin en az yedi şiddetindeki depremi dahi hissetmeyecek kadar dayanıklı olması.
İkincisi, hastanenin geliştirilebilir kullanım alanlarının olması.
Üçüncüsü ise hastanenin neresinden bakılırsa bakılsın o muhteşem deniz manzarasının net bir şekilde görülüyor olmasıdır.
13 milyon lira keşif bedelli sağlık kurumu yatırımın teslim süresi 2013 yılı ekim ayı olarak hedeflenmiş durumda.
Çalışmalardan anlaşılıyor ki hedef sürede bugün için bir gecikme olmayacak gibi.
Zira, 50 yatak kapasiteli Şaziye Rüştü Mudanya Devlet Hastanesi’nin yıllardır her türlü fiziki imkanların zorlanmasına rağmen ek poliklinikleri dahi ihtiyaca artık cevap vermediği gibi yapı kalitesi bakımından da ekonomik ömrünü tamamlamış durumda.
Hal böyle olunca da Mudanya Devlet Hastanesi ilçe halkına hizmet vermekte yetersiz kalıyordu.
İnşaatı süren sağlık kurumunun gerektiğinde geliştirilebilir şekilde planlanması hastanenin tamamlandığında Mudanya’nın yanı sıra Bursa’ya da hizmet verebilecek olması açısından önemlidir.
Son kale Tirilye de düştü
Terör saldırıları ve şehitlerimize rağmen Türkiye’nin gündeminde en çok konuşulan konu haline gelen Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı, TBMM’den AK Parti’nin istediği gibi geçti.
Geçmesine geçti de bu kez muhalefet kanadında yasanın amacına yönelik yansımaları tartışılır oldu.
Konuya Bursa yönünden bakacak olursak, belde kalma umudunu son güne kadar yitirmeyen Tiril- ye’nin beklentisi de beklediği gibi olmadı.
Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis’in dünya dinler tarihi özelliğini gerekçe göste- rerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderip Tirilye’nin belde kalması ricası da sonuç vermedi.
Bölgenin bu yöndeki özelliği sebebiyle belde halkının beklentisi Ti- rilye’nin tüzel kişiliğinin korunacağı yönündeydi.
Son kararın verilmesiyle Tiril- ye’nin belde kalması hayali de trajedik bir şekilde son buldu.
Bundan böyle Tirilye mahalleden ibaret oldu.
Ersel PEKER / Bursa Hakimiyet