1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bu Köyde Kışı Dert Eden Kimse Yok!

Türkiye’de ilk kez Trabzon’da uygulanan proje sayesinde, evlerine sıva, boya, mantolama yaptıran, ısı yalıtımlı cam taktıran ve kalorifer sistemli kuzine soba kurduran köylüler kışı dert etmiyor.

bu-koyde-kisi-dert-eden-kimse-yok

Orman Genel Müdürlüğü’nce ormanların korunması ve orman köylüsünün yaşam koşullarının iyileştirmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez Trabzon’da uygulanan proje sayesinde, evlerine sıva, boya, mantolama yaptıran, ısı yalıtımlı cam taktıran ve kalorifer sistemli kuzine soba kurduran köylüler kışı dert etmiyor.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü’nün Or-Köy faaliyetleri kapsamında orman köylüleri için çeşitli projeler yürüttüğünü, ormanların korunması, orman köylüsünün kalkındırılması ve köylülerin refah düzeyinin artırılıp yaşam koşullarının iyileştirmesi amacıyla köylülere sosyal içerikli mikro krediler verdiklerini söyledi.

Maçka ilçesi Sevinç köyünde Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Pir, ”Köylülere verilen krediyle köydeki 11 eve ısı yalıtımı yapıldı ve kalorifer sistemli kuzine soba kuruldu. Böylece vatandaşımız hem ısınma hem de sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Evlerin dış cephesinde mantolama, pencerelerde ısı yalıtımlı cam ile yalıtım sağladık” dedi.

Pir, uygulamayla ağaçların daha az kesileceğini, az yakıt kullanılacağı için çevre kirliliğinin azalacağını, aynı zamanda ekolojik dengenin de sağlanacağını vurguladı.

Proje sayesinde köylülerin yakıttan tasarruf sağlayıp konfor içinde yaşayacağını ifade eden Pir, ”Köylülerimiz şehirde olduğu gibi köyünde de kalorifer sistemli evde oturacak. Evinde 3-4 yerde değil de bir yerde soba yanacak. Karadeniz’de insanlar kışları genelde sahil kesimindeki il ve ilçelere göç eder. Köylülerimiz bu rahatlığı görünce şehre göç etmeyip kışın da köyünde yaşayacak” diye konuştu.

Güzel bir dünyada yaşamak için ormanların mutlaka korunması gerektiğini dile getiren Pir, mevcut ormanların da geliştirilmesinin önemine değindi.

Maçka Orman İşletme Müdürü Hilmi Yazıcı ise daire başına 10 bin lira olarak verilen sosyal amaçlı Or-köy kredilerinin, 1 yıl geri ödemesiz, 7 yıl boyunca eşit taksitlerle ve sıfır faizle ödendiğini belirterek, ”Enflasyon farkını göz önünde bulundurduğunuzda ve 7 yılda geri ödendiğini düşündüğünüzde kredinin bir kısmı kendiliğinden hibe şekline dönüşecektir” ifadesini kullandı.

Kredinin sadece orman köylüsüne verildiğine dikkati çeken Yazıcı, Maçka’daki köylerin yüzde 95’ten fazlasının orman köyü veya ormanla ilişkili köyler olduğunu, bu köylerin neredeyse tamamına yakınının krediden istifade edebileceğini söyledi.

Köylüler memnun

Krediden yararlanarak evinde ısı yalıtımının yanı sıra güneş enerjisi ve kalorifer sistemli kuzine kuran Sevinç Köyü Muhtarı Ali Bahçekapılı ve hizmetten yararlanan diğer köylüler projeden memnun.

Bahçekapılı, köylerinin Maçka’nın en büyük köyü olduğunu, 450 elektrik abonesi bulunduğunu ifade ederek, ”2 yıl önce de evlerimize güneş enerjisi sistemi kuruldu. Daha önce köyümüzde soba kullanıyorduk, banyo kazanları vardı, onları çıkarıp attık. Şimdiki sistem sayesinde devamlı sıcak suyumuz mevcut. Yetkililere teşekkür ediyoruz” dedi.

Ali Bahçekapılı’nın eşi Fatma Bahçekapılı ise kalorifer sistemiyle rahat ettiklerini dile getirerek, ”Dışarı çıkmadığımız müddetçe artık soğuğu hissetmiyoruz. Eskiden soğuktan oturma odasından başka odaya gidemiyorduk. Şimdi çocuklar istedikleri odada ders çalışabiliyor. Önceden neredeyse her odada bir soba vardı. Şimdi mutfağımızda da sıcak su var. Rahat ettik” diye konuştu.

Muhtar Ali Bahçekapılı’nın kardeşinin eşi Fatma Bahçekapılı da önceden soğuk kış günlerinde evde battaniyeye sarılarak oturduklarını anlatarak, şunları aktardı:

”Kışın hayvanlarımızı besleyip eve geldiğimizde ellerimizi yıkarken çok üşüyorduk, banyo yapamıyorduk, ev soğuk oluyordu. Buraya çok kar yağar. Ancak şimdi ısınma açısından şehirdekilerle aynı imkanlara sahibiz. Köyde bahçede, ormanda çalışan kadınlarız. Şimdi eve geldiğimizde su sımsıcak. Abdestini al, banyonu yap, çocuğunu yıka, her şey çok güzel.”

”İstanbul ile Sevinç köyünün farkı yok”

Köylülerden Kadriye Aydemir de kurulan kalorifer sistemi ile evlerinin tüm odalarının ısındığını belirterek, ”Bu kış İstanbul’a gidecektim. Sonra baktım buradaki evimiz oradan daha sıcak oldu, gitmekten vazgeçtim. İstanbul ile buranın bir farkı yok artık” diye konuştu.

Kadriye Aydemir’in oğlu Turan Aydemir ise emekli olup ailesiyle köye yerleştiğini ifade ederek, ”Geçen yıl köyümüze 50 santimetre kar yağdı. Eskiden sobayla dövüşüp duruyorduk, odun sığmaz, kül boşanmaz. Şimdiki kuzinemizin yanması da kolay, kül boşaltması da” dedi.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Faiz İndirimi Konutta Satışı Patlattı!

TÜİK, ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde ekimde 130 bin 274 konut …