1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Botaş Aıkladı: Evlerde Doğalgaz Kesintisi Olmayacak!

Aşırı soğuklar sebebiyle günlük elektrik tüketimi 720 milyon kilovatsaat, doğalgaz tüketimi ise 180 milyon metreküpe çıktı

Gaz ve elektrik kesintileri gündeme gelirken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), bu konuda çeşitli tedbirler geliştirdi. Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki elektrik üretim santrallerine ‘ikincil yakıt (motorin, fuel-oil) kullanın’ uyarısı yapıldı. Barajlarda da tam kapasite üretime geçildi. BOTAŞ, yaptığı açıklamada da endişeleri giderdi. Gaz kullanımındaki artış sebebiyle basınç dengesizliği yaşandığını belirten BOTAŞ, bunu bertaraf etmek amacıyla ‘kesintili’ tarifeden gaz kullananlara yönelik birkaç günlüğüne rutin bir düzenlemeye gidildiğini vurguladı. Ancak alınan önlemlerin konut ve sanayi tüketicilerine kısıntı veya kesinti şeklinde yansımayacağını bildirdi.

BOTAŞ, tüketimdeki artış sebebiyle elektrik üretim santrallerine ‘ikincil yakıta geçin’ uyarısı yaparak doğalgazı kıstı. Gazla çalışan santrallerin üretimi yavaşlatması, elektrikte arz sıkıntısına yol açtı. Enerji yönetimi, elektrik ihtiyacını karşılamak için bu iki bölgedeki çift yakıtlı santralleri ikincil yakıta (motorin, fuel oil) geçirdi. Ayrıca, barajlarda tam kapasite elektrik üretilerek talep karşılanmaya çalışılıyor. Marmara ve Ege’de talebi karşılamak için diğer bölgelerde kısmî elektrik kesintileri yaparak iletim şebekelerindeki aşırı yüklenme dolayısıyla oluşacak hat arızalarını önlemeye çalışıyor. Türkiye elektrik üretiminin yarısı doğalgaz santrallerinden elde ediliyor. Sektör kaynakları, soğukların devamı halinde ciddi elektrik krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı. Üretimin durması halinde, konutlar için de elektrik ve gaz riski gündeme gelebilir. Çünkü, kombilerin çalışma sistemi elektriğe bağlı. Ayrıca, aşırı talep artışı ve gazla çalışan santrallerin durması, arz-talep dengesinde problem oluşturabilir. Yoğun doğalgaz tüketimi olan demir çelik üretim fabrikalarına verilen gazın da azaltıldığı öğrenildi.

İSMAİL ALTUNSOY/Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.