Boğaz’da imar yönetmeliği yenileniyor. Buna göre Boğaz gören alanlarda arsanın yüzde 30’una inşaat yapılacak yüzde 70’i ise yeşil alan kalacak
İstanbul Boğazı’nın yapılaşmasını düzenleyen Boğaziçi İmar Yasası’nın yönetmeliği değişiyor. Buna göre eskiyen binalar yıkılıp yeniden yapılabilecek ancak arsanın yüzde 70’i yeşil alan olarak kalacak. Bina yüksekliği ise 3 katı geçemeyecek. 1983’te çıkarılan 2960 sayılı kanunla, Boğaziçi’nde tarihi ve tescilli eserler dışında yapılaşma yasaklanmıştı. Fakat restorasyon dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyen Boğaz’da 1983’ten önce yapılan binalar ömrünü tamamladı. Deprem riski nedeniyle yıkılma tehdidi altında bulunan yapıların yenilenmesi mümkün olmadığından imar düzenlemesi için yeni yönetmelik hazırlandı. Kısmi iyileştirmenin önünü açan yönetmelikle Boğaz’daki binaların birçoğu yıkılıp yeniden inşa edilebilecek. Yapılaşma yasağı nedeniyle hiçbir değişiklik yapılamayan Boğaziçi Öngörünüm Alanı’ndaki yapıların yenilenmesi için hazırlıklar tamamlandı. Değişikliğe göre; arsanın yüzde 70’i yeşil alan olarak kamuya ücretsiz terk edilecek. Geriye kalan yüzde 30’luk alana ise bina yapılabilecek. Bu sayede imara kapalı arsaların kamulaştırılma zorunluluğu nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davaların da önü alınmış olacak. Boğaz siluetinin korunması amacıyla emsalin düşük tutulduğu plana göre taban emsali 0.40 olacak. Bir başka deyişle 500 metrekare arsası olan bir kişi, 350 metrekaresini kamuya terk edecek. Geriye kalan 150 metrekarelik arsaya da 60 metrekare taban oturumlu bina yapabilecek.
BİNALAR 3 KATI GEÇMEYECEK
Boğaz görüntüsünün korunması amacıyla yapı yükseklikleri bazı yerlerde 2, bazı yerlerde ise 3 katı geçmeyecek. Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi de yeniden belirlenecek. Boğaz’dan bakıldığında siluete giren binaların konumuna göre öngörünüm şeridi çizilecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğe göre ayrıca yapılaşma yasağı nedeniyle yenileme yapılamayan ve imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşuyor. Bakanlığın hazırladığı taslak, yıl sonuna kadar Bakanlar Kurulu onayına sunulacak.
Sabah