Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de projelerin açılan davalarla engellenmesine karşı bazı iş dünyası temsilcilerinin de projeleri engelleyenlere dava açma yönünde karar almalarını desteklediğini belirterek, ‘İzmir’i marjinal gruplara teslim edemeyiz’ dedi
Bakan Yıldırım, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, İzmir’deki çeşitli ilköğretim okullarından gelen öğrencileri kabul etti.
Ziyaret sonrasında İzmir’den gelen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, ”İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun belediye başkanlığına yüzde 90 aday olacağını” söylemesiyle ilgili bir soru üzerine, ”Aziz bey önce ‘yüzde 1 milyon aday değilim’ diyordu. Oranı epey düşürmüş. Hayırlı olsun. İzmir’de aday çok olur da İzmirli birine karar verir. Bizim İzmir’le ilgili düşüncemiz çok net. İzmirli bizi milletvekili olarak seçti. Şu anda da milletvekili olarak, aynı zamanda da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak ülkemize, İzmir’e ve 81 ilimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Önümüzde bir işimiz, görevimiz, sorumluluğumuz var, önce onu yerine getirelim bakalım” dedi.
İzmir’de projelerin yargıya taşınmasına karşı ”bazı iş adamlarının projeleri yargıya götürenlere dava açma” yönünde aldıkları kararı desteklediğini ifade eden Bakan Yıldırım, bakanlığının İzmir’de yürüttüğü projelere henüz bir yargı engelinin olmadığını, ancak bu tip söylemlerin bulunduğunu kaydetti.
İşleri ideolojik bir noktaya getirmenin İzmir’e hizmet etmeye bir yararı olmadığına dikkati çeken Bakan yıldırım, şöyle dedi:
”Şehrin hassasiyeti bizim hassasiyetimiz, hepsine katılıyoruz, sonuna kadar. Ama her şeye karşı çıkma, ‘istemezük’ anlayışına dönüşürse onu kabul edemeyiz. Bundan İzmir, İzmirli zarar görüyor. Her şeyi oturup konuşalım ama ideolojik düşünmeyelim. Fikir kimden gelirse gelsin yapılan iş İzmir’in geleceğine fayda sağlıyorsa onu herkesin kabul etmesi, benimsemesi, gerçekleşmesi için katkı sağlaması gerekir. Baştan beri bir şey söylüyoruz; ‘İzmir’e siyaset değil hizmet yapmaya geldik’, bu anlayışımızı halen kararlılıkla sürdürüyoruz.
Henüz bizim işimizi kesintiye uğratacak bir eylem olmadı. Şu anda ciddi bir engelleme olduğunu söyleyemem. Bu yönde söylemler kruvaziyer limanı, Konak Tüneli için var. Henüz bunlar bizim işimizi durduracak noktaya gelmedi. İzmir-İstanbul otoyolu için bir girişim oldu ama yargıda kabul görmedi.
İzmir’de iş yapmak kolay değil. Zaman o kadar hoyratça kullanılıyor ki… İş yapmak isteyeni yoruyorlar. Çok zaman harcanıyor. Halbuki zaman, paradan değerli. İşe başlamadan enerjinizin çoğunu harcamış oluyorsunuz. Bu nedenle İzmirli iş adamlarının görüşlerine destek veriyorum, doğru bir düşünce. İzmir’i marjinal gruplara teslim edemeyiz. İzmir, hizmet alacaksa tüm İzmirli’nin desteğini katkısını alması lazım. Sessiz İzmir, maalesef pasif duruyor. Sesi çıkanlar ne kadar temsil ediyor, onu sorgulamak lazım. Bu şehirde 4 milyon insan yaşıyor. 2-3 milyon insan bu şehrin geleceği hakkında söz söylemeli. Orada maalesef böyle bir yapı yok.”
-İzmir projelerinde son durum-
İzmir’de projelerin geldiği nokta hakkında da bilgiler veren Yıldırım, tüp ve köprü yapımını içeren Körfez Geçiş Projesi’nde etüd proje ihalesine bu sene başlayacaklarını, güzergahlar ve maliyetin ortaya çıkacağını, Konak Tüneli’nde de Yeşildere tarafında destekleme kazılarının büyük oranda tamamlandığını, 1 aydan az bir sürede tünelin içine girileceğini, bu projede herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.
İzmir-İstanbul otoyolunda kamulaştırmaların yarısının tamamlandığını, bugüne kadar 540 milyon lira civarında kamulaştırma gerçekleştiğini belirten Yıldırım, bu projede tahmini 1,2 milyar liralık kamulaştırma yapılacağını kaydetti.
İzmir-Ankara otoyolu projesinin ihalesinde hazırlık çalışmalarının devam ettiğini, İzmir-Antalya otoyolu için Kalkınma Bakanlığı’na başvuru yapıldığını, İzmir Kuzey Otoyolu’nun da 1 yıl içinde yapımına başlanacağını belirten Yıldırım, Çiğli’den Nemrut Körfezi’ne ulaşacak bu yolun Kuzey Ege Limanı bittiğinde büyük bir yükü alacağını dile getirdi.
Yıldırım, eylül ayında temeli atılan Sabuncubeli Tüneli’nde göçük olduğu için zaman kaybının yaşandığını, tünelin Manisa tarafından 3 bin metreden 3 bin 970 metreye uzatıldığını ifade etti.
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında, 1. bölüm olan Ankara-Afyon bölümünün altyapı ihalesininin tamamlandığını, Afyon-Uşak, Eşme-İzmir etapları için de ihale yapılacağını belirten Yıldırım, İstanbul-İzmir YHT projesi için de Menemen-Manisa arasında demiryolları ikinci hat yapımı için proje ihalesi yapıldığını ifade etti.
Bakan Yıldırım, bakanlık olarak Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattını kendilerinin üstleneceğini, Buca’da Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsü ile Şirinyer arasında bir metro hattı yapımı konusunda da görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Bakan Yıldırım, körfezin temizlenmesi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bazı çalışmalar yürüttüğünü, katı atık bertaraf ve çamur çürütme tesislerinde gözle görülür bir gelişme olmasını beklediklerini ifade etti.
Etkinlikte TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hazır bulundu.
Akşam