Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprü gibi büyük projelere para bulmanın kolay olmadığını söyledi
Geçen salı sabahı Microsoft Türkiye’nin Garanti Bankası ana sponsorluğunda hayata geçirdiği “Açık Akademi” adlı sosyal sorumluluk projesinin tanıtımı için Four Seasons Bosphours Otel’deyiz…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’in toplantı öncesi sohbetlerine katıldım.
Bloomberg HT’nin önde gelen yöneticilerinden Prof. Kerem Alkin, Binali Yıldırım’a o günkü 3’üncü köprü ihalesini anımsattı:
– 18 şirket şartname almıştı. Durum nasıl?
– Bugün saat 14.00te belli olacak. Şimdiden birşey söylemek mümkün değil.
– 18 şirketin şartname alması ilgiyi göstermiyor mu?
– Öyle olup olmadığını öğleden sonra göreceğiz.
Bakan Yıldırım, Garanti Bankası Özen’e döndü:
– Avrupa’daki olumsuz durum piyasaları nasıl etkiliyor? Sendikasyon kredisi konusunda bir sıkıntı var mı?
– Sendikasyonları yenileme konusunda ciddi bir sıkıntı yok. Biz 1 milyar dolarlık yenileme için piyasaya çıkmıştık. Onu da aşan ilgi gördük. Sektördeki diğer bankalardan da yenileyenler oldu.
– Türkiye’ye dönük özel bir frenleme benzeri durum var mı?
– Yok… Aslında sorun Avrupa bankalarının kendisinde. Krizle birlikte küçülme yaşamaları söz konusu. Küçülme nerede olur? Öncelikle kaynak kullandırmada. Nitekim bu yüzden sendikasyonlarda bir miktar faiz artışı yaşanıyor. Ama o konuda sektörümüzde bir sıkıntı yaşanmaz. En azından sektör toplam sendikasyonlarının yüzde 70’i rahat yenilenir.
Ergun Özen, sendikasyonlarla ilgili şu noktanın altını çizdi:
– Sendikasyonlarda bankaların geçmiş performansları da etkili oluyor. Sendikasyon için çıktığımız piyasalardaki oyuncular biliyor ki, Türk bankacılık sektörü en sıkıntılı dönemde bile borcunu aksatmıyor. Bu nedenle sendikasyon konusunda bir sıkıntı görmüyoruz.
Sonra Bakan Yıldırım’a asıl sorunu aktardı:
– Dış piyasalara uzun vadeli kağıt satmak kolay olmayacak. Küçük miktarlarda yapılabilir ama büyük paketler halinde piyasaya çıkmanın maliyeti yüksek gibi görünüyor.
Özen, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a Türkiye’nin önündeki büyük projeleri anımsattı:
– Türk bankaları olarak özellikle enerji projelerinde önemli fonlamalar yaptık, yapıyoruz. Ancak gerek sizin bakanlığınızın, gerekse Enerji Bakanlığının önümüzdeki döneme ilişkin çok büyük projeleri olacak.
– Evet, 300 milyar liralık proje var önümüzde.
– İşte bu büyük projelerin finansmanında dış kaynağa ihtiyacımız olacak. Türk bankacılık sektörü böylesine büyük finansmanı kendi içinde çözemez.
Ergun Özen’in Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a aktardığı beklentilerin hiç de uzakta olmadığı hemen o gün öğleden sonra kendini gösterdi.
3’üncü köprüyü de kapsayan 5-6 milyar dolarlık otoyol projesi ihalesi için şartname alan yarısı yabancı 18 şirketten hiçbiri teklif vermedi.
Şirketler gerekçelerini de ortaya koydu:
– Avrupa’da yaşanan kriz, projeye dış finansman bulmamızı güçleştirdi… Bulsak bile finansmanın bize pahalıya patlayacağını gördük. O yüzden teklif vermedik. Aynı gün akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu farklı yorumladı:
– Bazen bu müteahhitler kendi aralarında anlaşıyorlar. “Erteleyin” deyip duruyorlar. Biz de acele etmek istiyoruz. 3’üncü köprünün müşterisi her zaman vardır. Olmazsa, milli bütçeden karşılar, yaparız…
Oysa Ergun Özen’in bu tartışmalar başlamadan Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a aktardığı manzara ortada:
– Avrupa’daki kriz yüzünden büyük projelere kaynak bulmak pek kolay olmayacak…
Vahap Munyar/Hürriyet